FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara pod pritiskom pred ovotjedni sastanak Feda

Autor: vmom
LONDON, 29. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Tečaj američkog dolara danas se na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu u mjesec dana prema jenu i najnižu razinu u pet tjedana prema košarici vodećih valuta, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka Fed signalizirati da ima namjeru zadržati niske kamatne stope još neko vrijeme.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3269 dolara, što znači da je u minusu od 0,03 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Drži se tako nedaleko najviše razine u pet tjedana od 1,3295 dolara, na koju se popeo krajem prošlog tjedna.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je za 0,2 posto, na 81,505 bodova.

Istodobno, dolar je prema jenu oslabio 0,22 posto, na 97,86 jena. Ranije se nakratko spustio i do 97,635 jena, što je njegova najniža razina od kraja lipnja.

Slabljenje američke valute prema dolaru posljedica je i smanjivanja razlike između prinosa po američkim državnim obveznicama i onih po referentnim njemačkim obveznicama. Njihova razlika početkom srpnja bila je najveća od druge polovine 2006., što je tada poduprlo jačanje dolara.

No, s obzirom da su u međuvremenu ojačale neizvjesnosti oko toga kada će Fed početi smanjivati poticaje, ta se razlika ponovno smanjila. U potrazi za daljnjim smjernicama u fokusu ulagača bit će stoga ovotjedno dvodnevno zasjedanje Feda.

"Ulagači smanjuju kupovine dolara uoči sastanka Feda, za kojeg očekuju da će, uz signale sklonosti snižavanju kamatnih stopa, još obećati da će ih zadržati niskima", kazao je Alvin Tan, valutni strateg u banci Societe Generale.

Poslije Fedova sastanka tržište će pozornost preusmjeriti zasjedanjima britanske središnje banke (BoE) i Europske središnje banke (ECB), zakazanima za četvrtak. Za obje banke očekuje se da će ponoviti ili redefinirati svoje "smjernice za budućnost" i tržištima poručiti da će troškovi zaduživanja ostati izvanredno niski sve dok je rast nedostatan a inflacija ne predstavlja prijetnju.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙