FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre vijesti iz gospodarstva eurozone poduprle tečaj eura

Autor: vmom
LONDON, 24. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Euro je danas na međunarodnim deviznim tržištima nakratko dosegnuo najvišu razinu u mjesec dana prema dolaru, zbog ohrabrujućih vijesti o prvom jačanju proizvodnih aktivnosti u eurozoni u zadnje dvije godine, predvođenom aktivnostima u Njemačkoj.

Tečaj eura nakratko je tako poskočio na 1,3255 dolara, najvišu razinu od 21. lipnja. Potom se stabilizirao na 1,3239 dolara, što znači da je u plusu 0,13 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Dolar je istodobno ojačao prema jenu za gotovo 0,6 posto, na 100 jena.

Vjetar u leđa euru bili su današnji pokazatelji londonske tvrtke Markit o aktivnostima u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone, koji su osjetno nadmašili očekivanja.

Podaci po pojedinim članicama, poglavito za Njemačku i Francusku, bolji su no što se očekivalo, a u cjelini signaliziraju da bi eurozona u ovome tromjesečju mogla ostvariti blagi rast.

No, trgovci ocjenjuju da će dobici eura ipak biti ograničeni, budući da smjernice koje je dala Europska komisija ukazuju da će banka zadržati popustljivu monetarnu politiku a možda i dodatno smanjiti kamatne stope kako bi poduprla rast.

"Izvješće o indeksima menadžera nabave (PMI) za eurozonu poduprlo je tečaj eura. No, kada premaši 1,33 dolara, slijede nove prodaje", smatra Chris Walker, valutni strateg u Barclaysu.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙