FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: vmom
ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Kina i Europska unija složile su se da ima prostora za razgovor kako bi se pokušale otkloniti optužbe da europski proizvođači na kinesko tržište plasiraju vina po dampinškim cijenama, kazao je danas europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht. Sporazum je dio dogovora koji je Bruxelles postigao s Pekingom preko vikenda o uvozu solarnih ploča iz Kine, u dosad najvećem sporu dviju gospodarstava. "Ima prostora za razgovore između proizvođača vina u EU i onih u Kini. Kineska vlada obećala je da će olakšati takve rasprave", kazao je De Gucht na tiskovnoj konferenciji. U odgovoru na EU-ov početni plan uvođenja kaznenih carina na solarne ploče, Kina je pokrenula protudampinšku istragu o uvozu vina iz Europske unije, koja bi mogla dovesti do uvođenja kaznenih carina izvoznicima iz Francuske, Španjolske i Italije. Diplomati EU-a i Kine očekuju da će se spor oko vina, kao i spor koji je izbio oko europskog izvoza polisilikona, sirovine za proizvodnju solarnih ploča, odbaciti kao izraz dobre volje. Kina je najveći svjetski uvoznik vina Bordeaux, a samo 2011. godine bilježila je skok potrošnje od 110 posto.

FRANKFURT - Dvojica dužnosnika Europske središnje banke (ECB) smatraju da bi se središnja banka eurozone trebala pridružiti svojim pandanima u SAD-u i Velikoj Britaniji i početi objavljivati zapisnike sa svojih redovnih zasjedanja, prenose danas europski mediji. Član izvršnog odbora ECB-a Benoit Coeure u razgovoru za njemački dnevni list Sueddeutsche Zeitung i francuski Le Figaro izjavio je da je skloniji objavi zapisnika sa sastanaka budući da ulagači traže transparentnost i odgovornost. Njegov kolega u odboru, Joerg Asmussen u istom je razgovoru ustvrdio da bi u zapisniku trebalo biti navedeno tko je glasovao za što i kada. Upitan ima li takav prijedlog većinu u Upravnom vijeću ECB-a, odgovorio je: "Svaka većina počinje kao manjina". Obzirom da ECB dosad nikad nije objavljivao zapisnike sa svojih zasjedanja, njezin čelnik Mario Draghi redovito održava tiskovne konferencije nakon svakog mjesečnog bančinog zasjedanja. Sljedeće redovno mjesečno zasjedanje ECB-a održat će se u četvrtak, 1. kolovoza.

ZAGREB - U svijetu je u drugom ovogodišnjem kvartalu isporučeno rekordnih 230 milijuna pametnih telefona (smartphone), što je 47 posto više u odnosu na isto razdoblje lani, a takav je porast potaknut rastom potražnje za 4G modelima tih telefona u razvijenim regijama poput SAD-a i 3G modela na tržištima u razvoju poput Indije, podaci su iz najnovijeg istraživanja "Strategy Analytics" svjetskog udruženja GSMA. 'Predvodnici' u prodaji smartophone-ova u drugom su tromjesečju u svijetu bili tzv. azijski brendovi, pri čemu je najjači, s najvećim porastima i tržišnim udjelima bio južnokorejski Samsung. Njegova isporuka pametnih telefona rasla je znatno više od ukupnog tržišta odnosno za 56 posto, dosegnuvši rekordnih 76 milijuna primjeraka diljem svijeta. Time je taj proizvođač zauzeo 33 posto svjetskog tržišnog udjela, a 'najbliži' mu je američki Apple koji je diljem svijeta u drugom tromjesečju isporučio 31,2 milijuna svojih smartphone modela iPhone, što je 20 posto više nego lani. Tržišni udjel iPhonea time je u svijetu iznosio 14 posto, što je ujedno najniža razina od drugog kvartala 2010. Slijede LG, koji je s 5 postotnim tržišnim udjelom zadržao treće mjesto, te kineski dobavljači ZTE i Huawei, sa tržišnim udjelima od po oko 5 posto. Istraživanje "Strategy Analytics" pokazalo je i da su isporuke svih mobitela u svijetu u drugom tromjesečju porasle za 4 posto, na 386 milijuna jedinica, pri čemu je opet najjači Samsung sa 28 postotnim udjelom.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Vijesti o spajanjima i preuzimanjima u korporativnom svijetu poduprle su danas rast cijena dionica na većini europskih burzi, dok je londonski burzovni indeks FTSE blago oslabio uslijed špekulacija da će banka Barclays povećati kapital izdavanjem vrijednosnih papira. Londonski FTSE oko 13,30 sati bio je u minusu 0,2 posto na 6.578 bodova, dok je frankfurtski DAX bio u plusu 0,35 posto, na 8.273 boda, a pariški CAC 0,26 posto na 3.979 bodova. Među najvećim dobitnicama bile su dionice irske farmaceutske kompanije Elan, čija je cijena skočila 9 posto, po objavi da je njezin američki konkurent Perrigo pristao kupiti tu tvrtku za 8,6 milijardi dolara. To je potaknulo jačanje cijena i ostalih dionica u farmaceutskom sektoru. Na dobitku su bile i dionice medijskih kompanija, zbog objave namjere o spajanju Publicisa i Omnicoma, vrijednog 35,1 milijardu dolara. Jutros je zbog te vijesti obustavljeno trgovanje dionicom Publicisa. "Danas je dan spajanja. Novac je jeftin, kompanije sjede na gomilama novca, i na kraju neke od njih tragaju za sklapanjem poslova", kaže David Noble, trgovac u londonskoj tvrtki Louis Capital Markets.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer se ulagači plaše novih slabih makroekonomskih podataka iz kineskog gospodarstva, dok je dolar pod pritiskom jer se smatra da će Fed i dalje voditi labavu monetarnu politiku. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,1 i 1,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,4 posto, nakon što je prošloga tjedna porastao 1,9 posto. Oštar pad japanskog Nikkei indeksa posljedica je pritiska na cijene dionica tamošnjih izvoznika zbog jačanja jena, što smanjuje konkurentnost njihovih proizvoda na svjetskom tržištu. A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom, jer ulagači vjeruju da će čelnici Feda na sjednici ovoga tjedna donijeti odluku o nastavku vođenja labave monetarne politike. Jutros se tečaj dolara kreće oko 97,90 jena, dok je u petak iznosio 98,25 jena. Cijena eura prema američkoj valuti stabilno se, pak, kreće na razinama od petka, između 1,3270 na 1,3290 dolara. U odnosu, pak, na jen tečaj eura skliznuo je sa 130,45 jena, koliko je iznosio u petak, na 129,90 jena. Nakon što je u petak pala za 80-ak centi, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 30-ak centi, na 104,40 dolara po barelu.

NEW YORK - Na Wall Streetu ovoga tjedna neće nedostajati uzbuđenja jer se očekuje važno izvješće o zaposlenosti u SAD-u, sjednica čelnika Feda i nastavak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a sve bi to moglo znatno utjecati na tržište. Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 0,1 posto, na 15.558 bodova, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 3.613 bodova. S&P 500 oslabio je, pak, 0,03 posto, na 1.691 bod, što je njegov prvi pad nakon četiri tjedna neprestanog rasta. Prošli je tjedan obilježio nizak obujam trgovanja i blagi rast cijena dionica, nakon solidnih, ali ne i impresivnih poslovnih rezultata kompanija. Ovaj bi tjedan, pak, mogao biti uzbudljiviji, a s najvećim se nestrpljenjem čeka dvodnevna sjednica čelnika Feda, nakon koje će u srijedu objaviti priopćenje. U petak će, pak, biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u srpnju, koje obično znatno utječe na tržište. Fed je lani poručio da će ključne kamatne stope zadržati rekordno niske sve dok stopa nezaposlenosti ne padne na 6,5 posto. A od te je razine još daleko. Nastavlja se i sezona objave poslovnih rezultata kompanija, koja je zasad bolja od očekivanja. Vjerojatno će tako i ostati, s obzirom da se od kompanija ne očekuje puno.

Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 260 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 67,6 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 56 posto po pitanju prihoda.

(Hina) xvmo yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙