FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: rtom
ZAGREB, 29. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

SARAJEVO - Hrvatska se neće baviti time da određuje kako će Bosna i Hercegovina urediti svoje unutarnje odnose, no njezin je nacionalni interes da svi susjedi budu stabilne i uspješne države u čemu je Hrvatska spremna pomoći, izjavio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje" od ponedjeljka. Komentirao je učinke svog nedavnog službenog posjeta BiH i odjeke izjave po kojoj treći entitet nije rješenje za unutarnje probleme te zemlje. "Da odgovorim jednom za uvijek: Hrvatska se neće baviti time da određuje kako će narodi i građani u drugoj državi urediti svoje međusobne odnose, niti je to moguće. Naš je nacionalni interes da nam susjedi, pa tako i BiH budu stabilne i uspješne države", kazao je Josipović. BiH to može postati ako se pronađe formula po kojoj bi se oživotvorila ideja ravnopravnosti naroda i građana, još preciznije kada se nađe mehanizam zaštite interesa onog konstitutivnog naroda koji je u nekom dijelu zemlje u manjini. "Hrvati nisu manjina u BiH nego jednakopravan narod", poručio je Josipović i stoga ne može govoriti o manjinskim pravima za Hrvate i europskim standardima za manjine. "Odluka o promjenama u BiH može se donijeti samo konsenzusom", rekao je i podsjetio da u BiH nema suglasnosti o trećem entitetu pa je jasno da to nije opcija.

SARAJEVO - Položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini jest težak, no sada se ne bi trebalo baviti traženjem krivaca za takvo stanje nego tražiti ljude koji su to u stanju popraviti jer će se time popraviti i položaj cijele BiH, izjavio je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" od ponedjeljka. Pokušaji majorizacije hrvatskog naroda potiču opasne procese u toj zemlji, rekao je. Taj pokušaj "u Federaciji BiH pogoduje pogubnom procesu, a to je separatizam srpske strane. Toga moraju biti svjesni svi oni koji ne sprječavaju ili potiču majorizaciju hrvatskog naroda", ocijenio je Karamarko. Pokušaji majoriziranja hrvatskog naroda u konačnici dovode u pitanje opstanak cijele BiH. Na upit o trećem entitetu kao i o tome da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović za takvu ideju kazao da nije rješenje, Karamarko je odgovorio kako on ni jednu ideju ne odbacuje, no da svako rješenje mora biti rezultat dogovora sva tri konstitutivna naroda. "Aksiom tog rješenja mora biti konstitutivnost Hrvata u BiH", izjavio je Karamarko. O slučaju "Perković" uvjeren je da će se kad-tad i u Hrvatskoj i u susjednim državama provesti rezolucija Vijeća Europe o osudi svih totalitarnih ideologija te kako će se istražiti i procesuirati svi zločini. Raščišćavanje komunističkog nasljeđa imat će političke posljedice samo po one koji ga se nisu spremni odreći što uključuje i "državni terorizam".

RIM - Tužiteljstvo Avellina, na jugu Italije, otvorilo je u ponedjeljak istragu zbog ubojstva iz nehaja nakon nesreće autobusa s hodočasnicima u kojoj je poginulo najmanje 38 ljudi. Kako prenosi talijanska agencija Ansa, istražit će se ne samo moguća odgovornost vozača autobusa, koji je također poginuo, nego i stanje vozila i kvaliteta zaštitne ograde na cesti koju je autobus probio. Autobus je prevozio pedesetak putnika, podrijetlom iz provincije Napulja, koji su se vraćali s hodočašća u Peitrelcinu, rodnog grada Oca Pija, talijanskog svećenika kanoniziranog 2002. Nesreća se dogodila nedaleko od Avellina, pedesetak kilometara istočno od Napulja. Autobus se velikom brzinom na nizbrdici zaletio u vozila pred sobom, probio zaštitnu ogradu i sletio s vijadukta u provaliju duboku 30 metara. Poginulo je najmanje 38 ljudi, a desetak je ozlijeđeno, neki teško. Jedna preživjela putnica kazala je da je autobusu eksplodirala guma i da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom.

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović uputio je u ponedjeljak sućut talijanskom premijeru Enricu Letti u povodu teške prometne nesreće autobusa s hodočasnicima u blizini Napulja, priopćeno je iz njegove službe za odnose s javnošću. "Sa žaljenjem sam primio vijest o teškoj prometnoj nesreći na jugu Italije u kojoj je stradalo više desetaka ljudi, među kojima je bilo i djece. U ime Vlade Republike Hrvatske i osobno, izražavam iskrenu sućut obiteljima poginulih, Vama i Vijeću ministara, a ozlijeđenima želim uspješan i brz oporavak", navodi se u poruci premijeru Letti.

BAGDAD - Najmanje sedamnaest automobila-bombi eksplodiralo je u ponedjeljak u Iraku i usmrtilo najmanje 55 ljudi u većinski šijitskim područjima, prema novim podacima koej su objavile vlasti. Policija je objavila da su napadi, vjerojatno koordinirani, izvedeni u gradovima na većinski šijitskom jugu zemlje i u četvrtima glavnoga grada Bagdada u kojima žive šijiti. Po novim podacima, eksplodiralo je najmanje 17 automobila-bombi, a poginulo najmanje 55 ljudi, dok su deseci ozlijeđeni. Automobili-bombe eksplodirali su u Kutu, Mahmudiji, Samavi te u deset bagdadskih četvrti.

BEJRUT - Sirijske vlasti u ponedjeljak su objavile da je vojska, nakon višetjednih borbi ponovno preuzela nadzor nad okrugom Homsom koji su držali pobunjenici. Sirijski opservatorij za ljudska prava, oporbena promatračka skupina, kaže kako u ponedjeljak ujutro još traju sukobi u Kalidiji, gradu koji je u središtu dvogodišnjega ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada. No Asadove snage zauzele su veći dio okruga i stegnule obruč oko rijetkih preostalih pobunjeničkih područja u središtu garda. U dvije godine sirijskoga sukoba koji je počeo mirnim prosvjedima protiv Asada ubijeno je stotinu tisuća ljudi.

LJUBLJANA - Jedna je osoba umrla u požaru koji je u ponedjeljak rano ujutro nešto prije 5 sati zahvatio manju stambenu zgradu u Ljubljani, objavila je policija. Iz zgrade je evakuirano 25 ljudi, a 7 ih je upućeno u bolnicu zbog udisanja dima. Policija još istražuje uzroke požara koji je u međuvremenu ugašen. Mrtva osoba pronađena je na drugom katu zgrade u Gospodinjskoj ulici, u stanu iz kojega se požar proširio i zahvatio krovište.

KAIRO - Pristaše svrgnutog egipatskog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija pozvali su na velik prosvjed u utorak na kojem očekuju milijun ljudi. Skup će se održati pod sloganom "mučenici državnog udara", objavila je koalicija islamističkih skupina koje podržavaju bivšeg predsjednika, kojeg je 3. srpnja svrgnula vojska. Mursijeve pristaše pozvane su i da se u ponedjeljak navečer okupe pred zgradama snaga sigurnosti kako bi osudili policijsko nasilje nad prosvjednicima. Egipatska policija ubila je u subotu 72 prosvjednika.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙