FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: rtom
ZAGREB, 26. srpnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 15.30

MOSTAR - Nakon što je u požaru noću na petak izgorio gotovo cijeli bolnički kompleks Kantonalne bolnice u Bihaću, na sreću bez žrtava, još nije utvrđen uzrok požara. Očekuje se dolazak ekipe za očevid i forenzičko ispitivanje MUP-a Federacije BiH, no mediji nagađaju da su u ranim jutarnjim satima eksplodirale plinske boce i požar je brzo zahvatio više katove zgrade koja je imala drveni krov. "Čekamo uviđajnu ekipu Federalnog MUP-a kako bi započeo očevid, vještačenje i forenzičko ispitivanje. Oni će raditi uviđajne radnje zajedno s ljudima iz našeg sektora kriminalističke policije", izjavio je za Hinu glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije Fadil Balić. Prvi rezultati istrage mogli bi biti poznati večeras iza 20 sati, rekao je Balić i odbio nagađati o uzroku izbijanja požara navodeći tek da je šteta na bolnici ogromna. Medicinske vlasti u BiH nude pomoć bolnici u Bihaću. Vijeće ministara BiH je na telefonskoj sjednici donijelo odluku o izdvajanju 100.000 marka (oko 50.000 eura) iz tekuće pričuve proračuna institucija BiH za pomoć Županijskoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" radi saniranja posljedica požara i zbrinjavanja ugroženih pacijenata i osoblja bolnice. Šteta se procjenjuje na više milijuna eura.

MOSTAR/SARAJEVO - Popis od 45 hrvatskih tvrtki koje ne mogu u BiH uvoziti žive životinje, sirovine, proizvode i nusproizvode životinjskog podrijetla kao i veterinarske lijekove te hranu za životinje sastavljen je na temelju podataka dobivenih od vlasti u Zagrebu jer objekti iz kojih se izvozi nisu usklađeni s EU standardima, izjavio je ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba za Hinu odbivši pri tome medijske navode da je proširen popis roba kojima je zabranjen uvoz. "Nema nikakvog novog popisa, niti proširenja roba kojima se zabranjuje uvoz iz Hrvatske. Postoji samo popis za 45 hrvatskih tvrtki koje nisu usklađene s EU propisima", rekao je Kalaba. Objanio je da je zabunu u javnosti unio popis hrvatskih tvrtki koje ne mogu izvoziti robe u BiH, tvrdeći da se radi o zastarjelim podacima te da Uprava za veterinarstvo BiH nije objavila ovaj dokument. Kalaba tvrdi da je od 22. srpnja zabranjen izvoz za 45 hrvatskih tvrtki, a ne 53 kako su to objavili mediji, te da njegov ured neće objavljivati o kojim se tvrtkama radi budući je takvo što protivno zakonu o zaštiti podataka. "Mslim da to nije korektno i taj popis nije služben. Uz taj popis je trebao biti moj potpis, a u medijima ga jednostavno nema", dodao je. Promjena režima s izvozom roba u BiH nastupila je jer je s ulaskom u EU Hrvatska raskinula ugovor o veterinarstvu na temelju dotadašnjeg članstva u CEFTA-i, zbog čega su vlasti prema Hrvatskoj počele primjenjivati propise kakvi su na snazi sa svim drugim zemljama članicama Unije. Jednaka pravila vrijede i za bosanskohercegovačke izvoznike.

SANTIAGO DE COMPOSTELA - Strojovođa vlaka koji je u srijedu iskočio iz tračnica u blizini španjolskoga grada Santiaga de Compostele, pri čemu je smrtno stradalo 78 osoba, pritvoren je zbog nemara, jer se sumnja da je prevelikom brzinom ušao u opasan zavoj. Strojovođa (52), čija je fotografija u četvrtak objavljena u svim medijima, nije uspio zakočiti na vrijeme, a vozio je brzinom od 190 km na sat na mjestu na kojemu je ograničenje brzine 80 km/h, prenio je list El Pais. Strojovođa je prekasno počeo kočiti na mjestu na kojemu nije dopuštena tolika brzina, piše El Mundo. Galicijska policija u petak je izvijestila da je lakše ozlijeđen strojovođa najprije hospitaliziran, a nakon liječničkog pregleda priveden zbog nemara. Policija je izvijestila da ima crne kutije koje će biti predane pravosuđu. Tragedija se dogodila u srijedu u 20.41 kada je nekoliko vagona iskočilo iz tračnica samo četiri kilometra od kolodvora u Santiagu. Prema izjavama svjedoka, u trenutku nesreće čula se glasna eksplozija. U vlaku je bilo 247 osoba.

TUNIS - Tuniski ministar unutarnjih poslova rekao je u petak da je oporbeni političar Mohamed Brahmi ubijen istim oružjem kojim je prije šest mjeseci ubijen Šokri Belaid, vođa Brahmijeve stranke, a za atentat je optužio salafističku skupinu. Brahmi je ubijen u četvrtak što je u glavnome gradu Tunisa potaknulo silovite prosvjede protiv vlade koju vode islamisti. "I Belaid i Brahmi ubijeni su iz automatskog 9-milimetarskog oružja", rekao je ministar Lotfi Ben Džedu. Za glavnog osumnjičenika imenovao je tvrdolinijskog salafista Bubakara Hakima osumjičenog i za krijumčarenje oružja iz Libije. Vlasti su identificirale 14 salafista osumnjičenih za upletenost u ubojstvo Šokrija Belaida. Vjeruje su su većina njih članovi Ansar al-Šarije, lokalne tvrdolinijske islamističke skupine. Ansar al-Šarija je najradikalnija islamistička skupina koja se pojavila u Tunisu nakon pada sekularnog diktatora Zinea al-Abidina Bena Alija 2011. Tunisku vladu vodi umjerena islamistička skupina Enahda, no salafisti žele veću ulogu vjere u državi što budi zabrinutost sekularne elite koja strahuje za individualne slobode, ženska prava i demokraciju.

TUNIS - Ulice Tunisa u petak ujutro bile su gotovo potpuno prazne u vrijeme otvaranja ureda, a brojni letovi otkazani su zbog općeg štrajka koji je slijedio nakon jučerašnjeg ubojstva istaknutog sekularnog oporbenog političara Mohameda Brahmija, prenose mediji. Na sličan je način prije samo šest mjeseci ubijen ljevičarski vođa Chokri Belaid. Na opći štrajk pozvao je radnički sindikat - UGTT, prenosi France presse. U priopćenju sindikata stoji kako je štrajk odgovor na "terorizam, nasilje i ubojstva". Glavni tajnik UGTT-a, Husein Abasi, rekao je kako će se zbog ovog atentata zemlja potonuti u "krvoproliće".

KAIRO - Egipatsko pravosuđe odlučilo je u petak pritvoriti svrgnutog islamističkog predsjednika Mohameda Mursija na 15 dana, optuživši ga za niz kaznenih djela, uključujući ubojstva vojnika i urotu s palestinskim Hamasom, objavila je u petak egipatska novinska agencija. Mursija vojska drži od 3. srpnja ali do današnjeg koraka istražnog suca nije se suočio ni s kakvim formalno-pravnim mjerama. Vijest je objavljena nekoliko sati prije najavljenog okupljanja milijuna Egipćana na masovnim skupovima za i protiv Mursija, kojeg je vojska svrgnula s vlasti 3. srpnja. U nasilju koje prati te prosvjede u zadnjih mjesec dana poginulo je više od 200 ljudi. Optužbe protiv Mursija odnose se na njegov bijeg, zajedno s drugim čelnicima Muslimanskog bratstva, iz zatvora sjeverno od Kaira 2011., tijekom pobune kojom je s vlasti srušen Hosni Mubarak. Optužnica uključuje podmetanje požara, uništavanje zatvorskih dokumenata i "suradnju s Hamasom u cilju agresivnih djela u zemlji, napada na policijske postaje, časnike i vojnike". Optužen je i za ubojstvo nekoliko zatvorenika, časnika i vojnika te otmicu nekoliko časnika i vojnika. Glasnogovornik Muslimanskog bratstva ocijenio je te optužbe "smiješnima" i znakom povratka "starom režimu".

WASHINGTON - Američka grupa Halliburton pristala je preuzeti krivnju za uništenje dokaza u istrazi o svojoj ulozi u naftnom onečišćenju u Meksičkom zaljevu nakon eksplozije platforme u travnju 2010., objavile su američke vlasti, a prenose u petak mediji.

Prema američkom ministarstvu pravosuđa Halliburton je proveo internu istragu nakon eksplozije i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon u kojoj je 11 radnika poginulo, a istjecanje nafte izazvalo je najgoru ekološku katastrofu u povijesti Sjedinjenih Država. Grupa Halliburton, koja je projektirala betonsku oplatu bušotine, dvaput je nakon nesreće izvela računalne simulacije vezane uz nesreću i zatim rezultate uništila, objavilo je ministarstvo obrane u priopćenju u četvrtak navečer. Osim što je priznao krivnju, Halliburton se obvezao platiti novčanu kaznu od 200.000 dolara i k tomu 55 milijuna dolara odštete Nacionalnom fondu za ribarstvo i zaštitu prirode. Grupa je također dužna surađivati s američkim vlastima u daljoj istrazi. Osim pogibije 11 radnika stotine milijuna litara sirove nafte isteklo je u Meksički zaljev, a istjecanje je zaustavljeno tek četiri mjeseca poslije. Više od 1.700 kilometara močvarnih površina i plaža bilo je onečišćeno, prema riječima Američkog vijeća za zaštitu prirodnih izvora.

ŽENEVA - Dvojica zatvorenika, od kojih je jedan podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, član bande Pink Panther poznate po krađi skupocjenog nakita, pobjegla su u četvrtak navečer iz švicarskog zatvora Orba u kantonu Vaud, izvijestila je kantonalna policija. Pomogle su im, kako prenosi policija, dvije osobe koje su dvama automobilima ušle u zatvorski krug, ispalivši pritom nekoliko rafala. Jedan od bjeguanca je Milan Poparić, podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, član bande Pink Panther, osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina i osam mjeseci. Banda Pink Panther ima između 100 i 150 članova, uglavnom iz zemalja bivše Jugoslavije. Poznati su po krađi skupocjenog nakita diljem svijeta, pri čemu pokazuju "iznimnu spretnost i hladnokrvnost", po policijskom izvoru. Većina velikih pljački u zadnjih deset godina koje im se stavljaju na teret izvedena je u Dubaiju, u Švicarskoj, Lihtenštajnu, Monaku, Tokiju, Parizu, Saint-Tropezu, Njemačkoj i Austriji. Sumnja se da je su u zadnjih deset godina ukrali nakit u vrijednosti 250 milijuna eura.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙