FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 29. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

SAN FRANCISCO

Dva dana nakon povijesnih odluka Vrhovnog suda SAD-a o homoseksualnim brakovima, pravosuđe je u petak nakon petogodišnje pauze ponovno uvelo bračne zajednice istospolnih osoba u Kaliforniji, što stupa na snagu odmah te su se prva vjenčanja održala tijekom večeri. "Proglašavam vas sada suprugama za cijeli život", kazala je kalifornijska ministrica pravosuđa Kamala Harris vjenčajući Kristin Perry i Sandy Stier u gradskoj vijećnici San Francisca uz aplauz bližnjih. Službeno vjenčanje tog para prvo je za homoseksualce u Kaliforniji unazad pet godina. Kalifornija je bila jedna od prvih američkih saveznih država koja je legalizirala homoseksualni brak u lipnju 2008. Približno 14.000 gay parova tada je sklopilo brak. No, šest mjeseci kasnije, na referendumu je usvojen "Prijedlog 8" kojim je brak rezerviran za heteroseksualne parove.

KAIRO

Tri osobe među kojima jedan Amerikanac ubijene su u žestokim sukobima u petak u Egiptu između pristaša i protivnika predsjednika Mohameda Morsija, tijekom prosvjeda koji su okupili više desetaka tisuća osoba u cijeloj zemlji. Godinu dana nakon što je Morsi, prvi islamistički i civilni predsjednik Egipta, preuzeo dužnost, okupljanja njegovih protivnika i pobornika svjedoče o sve većoj podjeli u zemlji a sukobi upozoravaju na širenje nemira. Vladajuća Muslimanska braća upozorila su oporbu da neće dopustiti "državni udar" protiv predsjednika, uoči masovna prosvjeda koji se očekuje u nedjelju a gdje će se zahtijevati prijevremene predsjedničke izbore. Usprkos raspoređivanju policije i vojske za zaštitu vitalnih postrojenja, žestoki sukobi izbili su između protivnika i pristaša Morsija u Aleksandriji, drugom gradu u zemlji, gdje su ubijeni jedan Egipćanin i jedan Amerikanac, prema službenim medijima i medicinskim izvorima.

BANGKOK

Osam vojnika ubijeno je u subotu ujutro u eksploziji bombe na krajnjem jugu Tajlanda, poprištu separatističkog ustanka, kazao je glasnogovornik vojske, što pokazuje krhkost pregovora u tijeku između ustanika i vlade. Još četiri osobe, dva vojnika i dva civila, ranjene su u toj eksploziji do koje je došlo u okrugu Krongpinang, pokrajine Yala s većinskim muslimanskim stanovništvom. Vojnici dežurni cijelu noć u bazi vraćali su se kućama kad je eksplodirala naprava pri prijelazu njihova kamiona, prouzročivši jedan od najvećih gubitaka u ljudstvu sigurnosnim snagama zadnjih godina.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙