FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 26. srpnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmišlja da od iduće godine uvede oporezivanje luksuzne robe po stopi od 30 do 35 posto, kazao je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu za javnu radio postaju. Orban je najavio da će ministar gospodarstva Mihaly Varga izraditi plan o uvođenju poreza na luksuzne robe u sklopu poreznih mjera za iduću godinu. Nadalje, kazao je da mjera kojom vlada planira pomoći zajmoprimcima s hipotekarnim kreditima u stranoj valuti neće srušiti financijski sustav zemlje. Ulagači u Mađarskoj pogođeni su agresivnom pro-potrošačkom politikom Orbana, koja traje gotovo četiri godine i koja ih je stajala golemih novaca, a sada se pripremaju za dodatne udare, nakon što je mađarska vlada najavila da priprema dodatnu pomoć za zajmoprimce. Orban je rekao da želi brzo pokrenuti nove mjere. "Predložit ćemo rješenje koje neće urušiti financijski sustav, ali će pomoći dužnicima u nevolji", izjavio je. Orban je danas istaknuo da će ovaj put olakšanje otplate hipoteka biti suptilnije. Ministru gospodarstva Vargi dao je mandat da eventualno postupno ukine stambene kredite u stranoj valuti, a način na koji bi se to moglo učiniti bit će predmet pregovora s bankama. Mnogi hipotekarni krediti koji bi mogli biti zahvaćeni ovim planovima mađarske vlade, odobrile su inozemne banke. Austrijske banke Raiffeisen i Erste, njemačka Bayerische Landesbank i talijanka Intesa Sanpaolo među najvećim su zajmodavcima u Mađarskoj.

LONDON - Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su blago smanjene, zbog nastavljenih zabrinutosti oko potražnje iz Kine i najviše razine američke naftne proizvodnje u više od dva desetljeća, no slabiji dolar i nekoliko prekida u opskrbi zadržale su ih u Londonu iznad 107 dolara. Cijena sirove nafte Brent skliznula je tako za 50 centi, na 107,15 dolara po barelu, nakon što je dan ranije porasla za 46 centi. Barel nafte na američkom tržištu pojeftinio je za 75 centi, na 104,74 dolara. Prekid u isporukama s područja Sjevernog mora, Bliskog istoka i Afrike pružali su danas blagu podršku cijenama nafte. Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 105,28 dolara, što znači da je bila za 16 centi niža u usporedbi s danom ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Pad frankufurtskog DAX indeksa, pod pritiskom upozorenja o dobiti nekolicine vodećih njemačkih kompanija, danas je potkopala povjerenje ulagača i na ostalim najvažnijim europskim burzama, tako da je većina vodećih indeksa u minusu. Frankfurtski DAX indeks oko 13 sati bio je na gubitku 0,56 posto na 8.250 bodova, a londonski FTSE 0,17 posto na 6.577 bodova. Istodobno, pariški CAC bio u plusu 0,64 posto i iznosio 3.979 bodova. "Izvedba DAX-a danas je podbacila, što je i ostala tržišta povuklo prema dolje", rekao je Mike Turner, broker iz tvrtke XBZ. Kemijska tvrtka BASF i inženjerska kompanija Siemens objavile su upozorenje o dobiti, što je jučer DAX spustilo za 1 posto, a i danas je pod pritiskom dobitonosnih prodaja. Ipak, od početka godine taj indeks još je u plusu 9 posto. Dok neki analitičari predviđaju dodatni pad njemačkog burzovnog indeksa u kratkom roku, drugi su optimistični i očekuju njegov postupni oporavak. "Europska tržišta kapitala možda nisu tako snažna kao američka, ali meni sve izgleda prilično zdravo. Stvari se polako kreću prema gore", rekao je Andreas Clenow, trgovac iz tvrtke ACIES Asset Management.

TOKIO - Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, kao i jučer na Wall Streetu, dok je japanski Nikkei indeks oštro pao zbog jačanja jena prema dolaru. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u minusu više od 2 posto, a pale su, oko 0,8 posto, i cijene dionica u Šangaju. Burzovni indeksi u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasli su, pak, između 0,1 i 0,8 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio u plusu 0,6 posto. Blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu u četvrtak pozitivno je utjecao na azijske ulagače. No, nema drugih značajnijih vijesti koje bi potaknule veći rast cijena dionica. S druge strane, japanski Nikkei indeks oštro je pao, a pod najvećim su pritiskom dionice tamošnjih izvoznika jer je jen ojačao prema dolaru, što loše utječe na konkurentnost japanskih izvoznih proizvoda.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks blago porasli, nakon anemičnih kvartalnih poslovnih rezultata niza kompanija, dok se veći rast Nasdaq indeksa zahvaljuje snažnom skoku cijene dionice Facebooka. Dow Jones ojačao je 13 bodova, ili 0,09 posto, na 15.555 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,26 posto, na 1.690 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 3.605 bodova.Uspon Nasdaqa zahvaljuje se skoku cijene dionice Facebooka za više od 30 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o rastu prihoda u drugom tromjesečju za više od 50 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. S druge strane, slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko industrijskih divova, kao što je Caterpillar, nisu omogućili snažniji rast S&P 500 indeksa. Dosad je poslovna izvješća objavilo oko 47 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 68 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju zarada, a 56 posto po pitanju prihoda.

(Hina) xggoj yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙