FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 23. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

RIO DE JANEIRO - Papa Franjo se u utorak odmara nakon burnog dolaska u Rio de Janeiro dok se na plaži Copacabani večeras očekuje dolazak stotina tisuća mladih iz cijeloga svijeta kada počinje Svjetski dan mladih (SDM). Svetog Oca, kojemu je pohod Brazilu prvo putovanje u inozemstvo u njegovu pontifikatu, dočekalo je oduševljeno mnoštvo. No njegov dolazak u ponedjeljak navečer narušili su žestoki izgredi, potičući bojazan od novih sukoba nakon nedavnih prosvjeda protiv poskupljenja i korupcije koji su uzdrmali zemlju.

PODGORICA - Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održat će se u srijedu u podne ispred zidina starog grada Budve, u organizaciji LGBT Foruma Progres, a osiguravat će je više od 400 policajaca, doznaje se u utorak u Podgorici. Čelnik LGBT foruma Progres Zdravko Cimbaljević očekuje da će ova manifestacija proći bez incidenata te da će sudionici ulicama proći sigurno i bez neugodnosti. U Budvi je istodobno organizirano potpisivanje peticije protiv održavanja Parade, a kako javljaju podgorički mediji, već je prikupljeno oko 2.000 potpisa i potpisivanje se nastavlja. Neki građani navode da su protiv najavljenog okupljanja u Budvi na vrhuncu turističke sezone, jer bi se eventualni nemili događaji mogli odraziti na njen ishod.

PODGORICA - Zbog novog viznog režima u Hrvatskoj i njena ulaska u EU, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTOCG) očekuje značajan porast turista iz Rusije i Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kojima je potrebna viza za ulazak u Hrvatsku. "Turisti iz Bosne i Hercegovine (BiH), koji su godinama ljetovali u Hrvatskoj, ove godine će ići u Crnu Goru, za koju im još ne treba biometrijska putovnica. Očekujemo da će ove godine više od 100 tisuća građana BiH provesti odmor u našoj zemlji, što je rast od oko deset posto", priopćili su iz NTOCG. Iz te organizacije su podsjetili i da nije obvezno posjedovati 100 eura po danu.

BEOGRAD - Vlasnik "Delta holdinga" i jedan od najbogatijih poslovnih ljudi u Srbiji Miroslav Mišković u utorak je oko 13 sati, nakon plaćenog jamstva od 12 milijuna eura, pušten na slobodu iz pritvora u kojem je bio od prosinca prošle godine, a optužen je za zlouporabe u procesu privatizacije. Nakon što je "Delta holding" uplatio u sudski depozit dinarsku protuvrijednost od 12 milijuna eura, Mišković je pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal izjavio da će se odazivati sudskim pozivima, privremeno mu je oduzeta putovnica i zabranjeno napuštanje mjesta boravka, temeljem čega je sud naredio oslobađanje iz pritvora, potvrdilo je srbijansko pravosuđe. Jamstvo od 12 milijuna eura najviši je iznos ikad određen u srbijanskom pravosuđu.

RANGUN - Mianmar je u utorak odlučio osloboditi sedamdesetak političkih zatvorenika, nekoliko dana nakon obećanja da će ih sve pustiti do kraja godine, rekao je predsjednikov savjetnik Hla Maung Shwe. Predsjednik države Thein Sein osobno je potpisao odluku o pomilovanju, rekao je Shwe, dodajući da u tamnicama još ostaje stotinjak zatočenika. Među onima koji će uskoro izaći iz zatvora je i tridesetak zatvorenika koji su sudjelovali u pobuni etničke manjine Kachina, s kojima vlasti pokušavaju sklopiti primirje, dodao je. Nakon odlaska hunte u ožujku 2011., režim je u nekoliko navrata oslobodio stotine predstavnika oporbe, redovnika, novinara i odvjetnika.

PEKING - Jedan je muškarac u utorak nožem napao djelatnike uprave za obiteljsko planiranje i ubio dvojicu i ranio trojicu djelatnika, te jednog odvjetnika, izvijestili su kineski mediji. Napadač je uhićen nedugo nakon napada na ured koji je zadužen za provedbu politike jednog djeteta u pokrajini Guangxi na jugu Kine. Politika jednog djeteta u obitelji je pokrenuta prije više od tri desetljeća, ali oni koji joj se protive drže da prinudne metode izazivaju veliko protivljenje naroda. Neki korisnici društvene mreže Weibo, kineske inačice Twittera, ne skrivaju simpatije prema počinitelju napada.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙