FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 25. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

KANDAHAR - Osam žena i dijete, svi iz iste obitelji, ubijeni su u utorak ujutro bombom dok su išli na obred zaruka u pokrajini Kandahar, koja je snažno talibansko uporište na jugu Afganistana, objavila je lokalna policija. "Osam žena i dijete ubijeni su bombom koja je eksplodirala pri prolasku njihova vozila", rekao je glasnogovornik policije u pokrajini Kandahar. Trojica muškaraca u napadu su ranjena, a među njima vozač. Bombe kućne izrade i samoubilački napadi omiljeno su oružje talibanskih pobunjenika koji od 2001., otkako su svrgnuti s vlasti američkom intervencijom, ratuju protiv vlade u Kabulu i protiv međunarodne mirovne snage ISAF pod zapovjedništvom NATO-a.

KABUL - Napad na predsjedničku palaču koji su u utorak izveli talibani u Kabulu je završen, a svi napadači su ubijeni, rekao je zapovjednik policije u glavnom gradu Afganistana Muhamed Ajub Salangi. Jedan je izvor rekao da su u napadu poginula petorica talibana i dva stražara palače. U palači je jutros predsjednik Hamid Karzai trebao održati konferenciju za novinare. Izvori bliski Karzaiju kažu da sigurnost unutar palače ni u jednom trenutku nije bila dovedena u pitanje. Talibani su ranije preuzeli odgovornost za napad. "Jutros su naši mučenici napali predsjedničku palaču, ministarstvo obrane i hotel Arianu", stoji u pisanom priopćenju glasnogovornika talibana Zabihule Mudžahida. U hotelu Ariana smješteno je sjedište američke obavještajne službe CIA-e, navodi Reuters.

DOHA - Katarski emir, šeik Hamad ben Khalifa Al Thani (61), objavio je u utorak da je odlučio abdicirati i upravljanje vrlo bogatom državom Perzijskog zaljeva prepustiti svome sinu, šeiku Tamimu. Šeik Hamad na vlast je došao 1995., a njegova je abdikacija prva u Kataru, ali i u novijoj povijesti arapskog svijeta. U televizijskom obraćanju naciji, emir te države koja igra važnu diplomatsku ulogu u arapskom svijetu, ali i na međunarodnoj sceni, rekao je kako je došao trenutak "da okrene novu stranicu" i "odgovornost povjeri novome naraštaju". Novi katarski suveren, 33-godišnji Tamim, četvrti je sin emira i njegove druge žene, utjecajne šeike Moze. Autoritet je postupno gradio baveći se osjetljivim pitanjima vanjske i unutarnje politike.

ZAGREB - Američki zviždač Edward Snowden želio je raditi za američku vladu iz samo jednog razloga, a taj je da prikupi dokaze o američkim špijunskim programima, piše South China Morning Post, što je prvo Snowdeno priznanje da je radio u konzultantskoj kući kako bi mogao prikupiti dokaze o tajnim špijunskim programima američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). "Moj posao u (konzultantskoj kući) Booz Allen Hamiltonu omogućio mi je pristup popisima strojeva u cijelom svijetu koje je NSA hakirao", povjerio je Snowdenu Postu 12. lipnja. "Zato sam prije oko tri mjeseca prihvatio taj posao." Booz Allen Hamilton ga je otpustio dva dana nakon što je otkriveno da je on zviždač. Snowdena, koji je razotkrio američki špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu, Sjedinjene Države optužile su za krađu državnog vlasništva, neovlašteno objavljivanje informacija o nacionalnoj obrani i namjerno objavljivanje tajnih i obavještajnih dokumenata neovlaštenim osobama.

Snowden je 20. svibnja pobjegao u Hong Kong, a za vikend je stigao u Moskvu odakle se nada otputovati u Ekvador i zatražiti azil.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙