FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30

Autor: sbak
ZAGREB, 20. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih viejsti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić potvrdio je da iz Europske unije (EU) postoje pritisci na Beograd da se riješi problem uvoza cigareta iz Hrvatske i da su pregovori u tijeku, piše u subotu beogradsi tisak. Kako navode Večernje novosti, u Ministarstvu trgovine Srbije kažu da će vladino izaslanstvo idućeg tjedna otputovati u Bruxelles na nastavak pregovora o spornom uvozu hrvatskih cigareta za koji se, ulaskom Hrvatske u EU, više ne bi mogle primjenjivati povlaštene carinske stope kao dok je Hrvatska bila članica sporazuma CEFTA. Srbija je iz Hrvatske, prema podacima u Beogradu, godišnje uvozila 1.620 do 1.625 tona cigareta po carinskoj stopi od 15 posto, koja važi za zemlje unutar regionalnog trgovinskog sporazuma CEFTA, čija je Hrvatska bila članica do ulaska u EU 1. srpnja. Kako je carina za duhanske proizvode iz EU 57 posto, cigarete rovinjske tvornice duhana u Srbiji bi primjenom te stope postale znatno skuplje, što bi osjetno umanjilo prodaju.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se u razgovoru za njemački tjednik za svjetski sporazum o zaštiti podataka nakon otkrića o američkom špijunskom programu PRISM. "To mora biti naš cilj", kazala je Merkel u razgovoru za Welt am Sonntag, odgovarajući na pitanje je li moguć svjetski sporazum o zaštiti podataka poput Protokola iz Kyota o klimatskim promjenama. "U 21. stoljeću trebali bismo moći sklapati svjetske sporazume (...) Ako elektroničke komunikacije u cijelom svijetu otvaraju nova pitanja, moramo odgovoriti na taj izazov. Njemačka će se tomu predano posvetiti", kazala je. Američki špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu razotkrio je nedavno bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović najavio je u subotu da će Skupština Srbije razmotriti mogućnost usvajanja nove rezolucije o pristupu Europskoj uniji (EU), što bi dodatno potaknulo interes javnosti za eurointegracijski proces i istodobno omogućilo što snažniji konsenzus među parlamentarnim strankama za nastavak pregovora s EU. Stefanović je u intervjuu za beogradski list Danas rekao da su do konačne odluke nužne konzultacije s predsjednicima svih zastupničkih skupina, procijenivši da bi realan rok za usvajanje nove rezolucije o EU mogao biti rujan ili listopad.Posljednja rezolucija o pristupanju EU u srbijanskom parlamentu usvojena je 2004. godine, a otad su se okolnosti značajno promijenile, podsjetio je Stefanović, ocjenjujući da je potreban novi konsenzus za pregovore, jer “proces pristupanja Uniji nadilazi stranačke interese, a Skupština u cijelom procesu treba nastupati jedinstveno”.

PEKING - Snažna eksplozija je odjeknula na trećem terminalu međunarodne zračne luke u Pekingu u subotu, javila je kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na izjave očevidaca. Mikroblog Sina Weibo državne Kineske središnje televizije objavio je da je jedan muškarac u invalidskim kolicima detonirao paket crnog baruta, koji se koristi za izradu petardi, u zoni međunarodnih dolazaka. Na fotografijama objavljenima na mikroblogu vidi se čovjek tamne kose kako maše bijelim paketom prije eksplozije. Kineska televizija CCTV je izvijestila da je u eksploziji ozlijeđen 34-godišnji Ji Zhongxing iz Hezea u pokrajini Shandong koji je detonirao eksplozivno sredstvo te da nema drugih žrtava. CCTV ne navodi kakve je ozljede zadobio niti motiv napada.

RIM - Pet suoptuženika u procesu zbog nasukavanja kruzera Costa Concordia kod otoka Giglio 2012. kada su život izgubile 32 osobe osudio je u subotu talijanski sud u Grossetu na kazne od dvije godine i deset mjeseci zatvora do godine i šest mjeseci zatvora za višestruka ubojstva iz nehata, izvijestili su mediji. S njima je postignuta nagodba za barem djelomično priznanje odgovornosti. Zapovjedniku broda Francescu Schettinu, kojem je proces počeo u srijedu, do sada nije odobren taj tretman, a njegovi odvjetnici su ga ponovo a zatražili. U noći 13. veljače 2012. luksuzni kruzer Costa Concordia udario je u hrid otoka Gilio i nasukao se dok je na njemu bilo 4.229 ljudi, od kojih 3.200 turista. Poginule su 32 osobe od kojih dvije nikada nisu pronađene.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙