FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 19. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

KIROV - Ruski sud u Kirovu u petak je privremeno oslobodio iz pritvora oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog koji će ishod žalbenog postupka na petogodišnju zatvorsku kaznu izrečenu dan ranije čekati na slobodi, ali ima zabranu putovanja izvan mjesta boravka, javlja Reuters. Tužiteljstvo je neočekivano zatražilo da se Navaljnom, jednom od najvećih kritičara predsjednika Vladimira Putina, dopusti da presudu žalbenog vijeća čeka u svom domu u Moskvi.

SARAJEVO - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je kako BiH neće odustati od zabrane uvoza mesnih proizvoda za hrvatske tvrtke koje ne ispunjavaju standarde Europske unije. Reagirajući na izjavu hrvatskog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji je ovakvu odluku bosanskohercegovačkih vlasti nazvao nepromišljenom, uz tvrdnju kako je riječ više o političkom nego o gospodarskom pitanju, Šarović je u izjavi koju u petak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" istaknuo kako u odluci o zabrani uvoza mesa i mesnih prerađevina iz nekih hrvatskih klaonica nema ničega neuobičajenog. "To je logični slijed zbivanja nakon ulaska Hrvatske u EU. Kao što BiH kod izvoza u Hrvatsku ima određena ograničenja nakon 1. srpnja jer izvoz u zemlje EU zahtijeva ispunjavanje europskih standarda, jednako tako hrvatske tvrtke moraju uskladiti svoj rad s propisima i standardima EU", kazao je Šarović.

SARAJEVO - Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović uhićen je u petak u Sarajevu pod sumnjom da je počinio ratni zločin, potvrđeno je iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Potankosti o okolnostima uhićenja i optužbama koje mu se stavljaju na teret, kako je najavljeno u prijepodnevnim satima, bit će objavljene kasnije tijekom dana. Mehmedović (52) je tijekom rata i nakon njega bio na visokim policijskim dužnostima na području sadašnje Zeničko-dobojske županije gdje je obnašao i dužnost županijskog ministra unutarnjih poslova. Mediji su iznosili tvrdnje kako je on tijekom rata bio neka vrsta pokrovitelja dragovoljcima iz islamskih zemalja koji su se borili u redovima Armije BiH.

ZAGREB/BOSTON - Službeni fotograf američke policije, Sean Murphy, na svoju je ruku dao fotografije Džohara Carnajeva, optuženog za postavljanje bomba na bostonskom maratonu, časopisu Boston Magazine kao odgovor na fotografiju što ju je na naslovnici kolovoškog broja objavio list Rolling Stone, prenosi BBC. Poručnik Murphy je objasnio kako njegove fotografije prikazuju "stvarnog bombaša", s obzirom na to da naslovnica objavljena u najnovijem broju Rolling Stonea vrijeđa osjećaje žrtava i njihovih obitelji. Istaknuo je da je svoje fotografije objavio kao odgovor na naslovnicu Rolling Stonea. Fotografije objavljene u Boston Magazineu Carnajeva prikazuju ranjenog nakon policijske akcije, okrvavljenog i s crvenom točkom laserskog nišana na licu. Kolovoški broj Rolling Stonea prikazuje pak dotjeranog Carnajeva s dugom kosom i rijetkom bradicom i brkovima, mršavijeg i mlađeg nego kada se prošlog tjedna pojavio na bostonskom federalnom sudu gdje se suočio s optužbama povezanim s bombaškim napadom. Glasnogovornik državne policije izjavio je je poručnik Murphy podvrgnut internoj policijskoj istrazi.

AMAN - Američki državni tajnik John Kerry trebao bi se u petak sastati s palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom, što je zadnja šansa da pokuša ponovno pokrenuti s mrtve točke izraelsko-palestinski mirovni proces prije nego se vrati u SAD. U četvrtak su palestinski čelnici odgodili odluku o nastavku mirovnih pregovora s Izraelom, poručivši većinom da Izrael prvo mora ispuniti njihove uvjete. Palestinski predsjednik Mahmud Abas okupio je čelnike PLO-a u Ramali kako bi razgovarali o njegovim sastancima s američkim državnim tajnikom Kerryjem ovaj tjedan. Kerry se od utorka nalazi u regiji, a produljio je boravak u nadi da će omogućiti nastavak pregovora blokiranih od 2010.

ISTANBUL - Najmanje je pet osoba smrtno stradalo, a 12 ih je ozlijeđeno u petak u Turskoj u klizištima tla prouzročenim obilnim kišama, objavio je informativni kanal NTV pozivajući se na mjesne dužnosnike. Od posljedica odrona tla smrtno je stradala žena i njezino četvero unučadi čiji je dom u Goeceku u pokrajini Hatay prekrila blatna bujica. U istom je mjestu potpuno uništeno šest kuća, prenosi NTV.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙