FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 18. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

KAIRO - Stranka slobode i pravde (PLJ), politički ogranak egipatskog Muslimanskog bratstva, rekla je u četvrtak da je na susretu s visokom predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton otvoreno kritizirala europsko stajalište nakon svrgavanja Muhameda Mursija. Na tom susretu održanom u Kairu, izaslanstvo PLJ-a je istaknulo da je "iznenađeno i da osuđuje službeno stajalište Europske unije koja sve dosad nije osudila vojni udar niječući egipatskom narodu pravo na izbor svog predsjednika, parlamenta i ustava", ističe se u priopćenju. "Izaslanstvo je istaknulo da od EU-a očekuje da odlučno stane uz egipatski narod", dodaje se u tekstu. U prigodi svog posjeta Kairu u srijedu Ashton je naglasila kako EU želi da "Egipat brzo ide naprijed prema demokratskoj budućnosti". Usto je izrazila žaljenje što se nije mogla sastati s Mursijem, zauzevši se za njegovo oslobađanje.

BEOGRAD - Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Štefan Fuele poručio je u četvrtak zastupnicima srbijanskog parlamenta da Europska komisija od Srbije očekuje nastavak održivih reformi. U okviru dvodnevnog posjeta započetog sinoć s premijerom Ividom Dačićem, Fule je danas na posebnoj sjednici Skupštine Srbije ukazao da proces pristupnih pregovora sa EU podrazumijeva nacionalni i stranački konsenzus, kontinuitet, ustrajnost i odlučnost. On je prethodno razgovarao sa šefovima zastupničkih klubova u parlamentu i predsjednikom Skupštine Srbije Nebojšom Stefanovićem. Posjet završava sastankom s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nakon kojeg će održati zajedničku tiskovnu konferenciju. Fuele danas popodne putuje na Kosovo.

LONDON - Načelnik glavnog stožera britanske vojske na odlasku David Richards rekao je da uvođenje zone zabrane letenja iznad sirijskog teritorija ne bi bilo djelotvorno bez vojne intervencije, u razgovoru za Daily Telegraph od četvrtka. "Ako želite imati konkretan utjecaj na spletke sirijskog režima, što neki traže, samo uvođenje zone zabrane letenja nije dovoljno", rekao je general David Richards (61). Richard drži da "treba, kao što smo učinili u Libiji, udariti na ciljeve na zemlji i uništiti protuzračnu obranu" sirijskog režima.Richard odlazi u mirovinu nakon četrdesetogodišnje vojne karijere. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague obećao je zastupnicima da će njegova vlada zatražiti pristanak parlamenta prije nego odluči naoružati pobunjenike.

BEJRUT - Helikopter sirijskih snaga u četvrtak rano ujutro napao je istočni dio Libanona, potvrdio je za France presse dužnosnik službe sigurnosti u Bejrutu. "Sirijski vojni helikopter je povrijedio libanonski zračni prostor i s četiri projektila napao područje oko mjesta Aarsal, no dvije rakete nisu eksplodirale", objasnio je dužnosnik. Prema njegovim riječima, žrtava nema, ali je učinjena materijalna šteta. Aarsal je sunitski grad uz granicu sa Sirijom kroz koji prolaze izbjeglice, ali i oružje i pobunjenici koji se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Već se u više navrata našao na udaru sirijskih zračnih snaga. Libanonska vojska je upozorila Damask da će uzvratiti ukoliko se napadi nastave.

TOKIO - Japan i Južna Koreja u četvrtak su u Tokiju održali razgovore na visokoj razini u cilju poboljšanja međusobnih odnosa koji su još uvijek opterećeni nekim pitanjima iz povijesti, poput porobljavanja južnokorejskih žena u javnim kućama japanske carske vojske tijekom Drugog svjetskog rata i teritorijalnog spora oko otočja Dokdo, tj. Takeshime. Razgovore su vodili zamjenik južnokorejskog ministra vanjskih poslova Kim Kyou Hyun i šef japanske diplomacije Fumio Kishida i razbili hladno ozračje između dvije zemlje zbog kojeg se do sada nisu sastala dvojica novih čelnika spomenutih zemalja, japanski premijer Shinzo Abe i južnokorejski predsjednik Park Geun Hye.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙