FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 17. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Saborski Odbor za europske poslove, sastavljen prošloga tjedna, održao je u srijedu prvu sjednicu na kojoj je voditelj Ureda veleposlanstva Litve u Zagrebu Deividas Stankevičius predstavio prioritete predsjedanja Litve Europskom unijom. Litva je preuzela šestomjesečno predsjedanje EU-om 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU, a najvažniji zadaci koji ju čekaju su višegodišnji proračun EU-a i summit Istočnog partnerstva koji će se 28. i 29. studenog održati u Vilniusu, rekao je Stankevičius Odbor će biti središnje tijelo Sabora u obavljanju europskih poslova te će, između ostalog, donositi Radni program za razmatranje stajališta RH, razmatrati dokumente EU-a i stajališta Hrvatske o dokumentima EU-a o kojima će moći donositi i zaključke, razmatrat će Vladina izvješća o sastancima Vijeća EU-a kao i sudjelovati u postupku predlaganja hrvatskih kandidata za tijela i institucije EU-a.

SARAJEVO - Biskupi Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini pozvali su u srijedu sve vjernike u njihovim biskupijama da se odazovu predstojećem popisu stanovništva u toj zemlji podsjećajući kako o rezultatima koje će on pokazati može ovisiti budućnost cijele BiH pa tako i Hrvata koji u njoj žive. Na završetku trodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH održanog u Banjoj Luci biskupi su u posebnom priopćenju podsjetili svoje vjernike koji žive u zemlji ali i u inozemstvu da će godinama odlagani popis stanovništva biti proveden od 1. do 15. listopada. Biskupi su pozvali svoje vjernike da do popisa osiguraju potrebne dokumente i da se odazovu na popis te pri tom jasno iskažu svoju nacionalnu i vjersku pripadnost.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je jednoglasno utvrdilo prijedlog izmjena zakona o jedinstvenom matičnom broju građana i odlučilo ga uputiti parlamentu na usvajanje po žurnom postupku. Kako je navedeno u priopćenju objavljenom u Sarajevu nakon zatvorene sjednice Vijeća ministara, usvojenim dopunama želi se sustavno rješiti problem izdavanja JMBG-a. To je pitanje izazvalo masovne prosvjede u Sarajevu u lipnju, kad se ispostavilo da se političke stranke u BiH ne mogu dogovoriti o izmjenama zakona pa se stoga novorođenoj djeci ne mogu izdavati putne isprave i zdravstvene iskaznice. Političke stranke iz Republike Srpske inzistirale su da se uz usklađivanje naziva općina izmjenama zakona uvedu i potpuno nova registracijska područja koja ne bi prelazila međuentitetsku crtu, čemu su se protivile bošnjačke stranke.

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) u srijedu je osudila prijedloge izmjena zakona o jedinstvenom matičnom broju građana što ih je tijekom dana usvojilo Vijeće ministara BiH te je najavila kako će u parlamentu biti protiv usvajanja takvih prijedloga. "Prijedlog zakona predstavlja bespogovorno prihvatanje ultimatuma srpkih političkih stranaka", stoji u reagiranju najveće oporbene stranke u BiH. Za razliku od SDA, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda u srijedu je iskazao zadovoljstvo činjenicom da su ministri jednoglasno usvojili prijedlog izmjena zakona o JMBG-u koji bi se po žurnoj proceduri pred Zastupničkom domom parlamenta BiH trebao naći već u četvrtak.

ČITA - Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu tijekom posjeta istočnom sibirskom gradu Čiti da su odnosi između Rusije i SAD-a važniji od bilo kakvog obavještajnog skandala, prenose ruski mediji. "Po mom mišljenju, međunarodni odnosi su važniji od svađa obavještajnih službi", rekao je Putin misleći pritom na bivšeg djelatnika američke sigurnosne agencije (NSA) Edwarda Snowdena, kojega američke vlasti traže pod optužbom za špijunažu, a koji trenutačno traži azil u Rusiji. Snowden, koji se nalazi u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo od 23. lipnja, podnio je zahtjev za privremenim azilom u Rusiji.

RAMALA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas će u četvrtak palestinskim čelnicima predstaviti američki prijedlog za nastavak mirovnih pregovora s Izraelcima, rekao je u srijedu palestinski dužnosnik. "Predsjednik će predstaviti ponudu koju mu je dao (američki državni tajnik John) Kerry) kako bi oni mogli donijeti odluku", rekao je dužnosnik PLO-a Vasel Abu Jusef. Palestinski čelnici će se s Abasom sastati u četvrtak u Ramali na Zapadnoj obali, dodao je on ne navodeći dodatne pojedinosti. Kerry je prošlog tjedna razgovarao s Abasom u Jordanu u nastojanju da ponovo pokrene mirovne pregovore Palestinaca i Izraelaca koji su prekinuti 2010. godine zbog toga što je Izrael nastavio s gradnjom židovskih naselja na okupiranom teritoriju.

ANKARA - Turski vojnici uzvratili su na vatru sa sirijske strane granice nakon što su zalutali meci ubili dvije osobe i pogodili policijsku postaju u Ceylanpinaru sa turske strane granice. Sigurnosni izvori i liječnici ranije su javili da su od metaka sa sirijske strane granice poginule dvije osobe a da je jedan poginuli 15-godišnji dječak. Agencija France presse navodi da je poginula samo jedna osoba i da je riječ o 17-godišnjaku. Prema istom izvoru do sukoba je došlo u sirijskom pograničnom mjestu Ras al Ainu između pripadnika Slobodne sirijske vojske i boraca kurdske Stranke demokratske unije. Posljednjih mjeseci na tom su području česti okršaji sirijskih pobunjenika i Kurda. Po podacima UN-a u sukobu u Siriji je tijekom više od dvije godine poginulo najmanje 100.000 osoba.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙