FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 12. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BEOGRAD - Međunarodni stambeni program u idućih bi pet godina trebao osigurati trajna rješenja stambenog zbrinjavanja izbjeglica i prognanika u jugoistočnoj Europi, rečeno je u petak u Beogradu na sjednici upravnog odbora toga programa, na kojemu je predstavnica Hrvatske pozvala izbjeglice iz Hrvatske da se do kraja kolovoza prijave ukoliko se žele vratiti. Predstavnica hrvatskog Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Mirela Stanić-Popović pozvala je izbjegle iz Hrvatske da do 31. kolovoza podnesu prijave tome uredu ukoliko se žele vratiti i trajno nastaniti u Hrvatskoj. Ona je rekla da je Hrvatska u potpunosti predana rješavanju preostalih problema koji se odnose na povratak izbjeglih, te napomenula da su vlasti izradile projekte vezane za izgradnju stambenih zgrada u Kninu i Korenici te doma za starije osobe u Glini.

MOSTAR - Američki veleposlanik u BiH Patrick Moon izrazio je u petak razočaranost što tijekom protekle tri godine politički čelnici nisu proveli presudu Sejdić-Finci, ostvarili napredak prema NATO-u i reformirali Federaciju BiH zbog čega će se "morati skloniti s puta" i prepustiti mjesto drugima kako bi zemlja krenula naprijed. “Iznimno sam razočaran što politički čelnici u posljednje tri godine nisu uspjeli napraviti ikakav značajan napredak oko ovih pitanja. Političari, čini mi se to ne primjećuju i mislim da će se u jednome trenutku morati skloniti s puta i prepustiti sve novim čelnicima", rekao je Moon u izjavi za medije. Zbog nepostizanja dogovora o presudi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci u kojoj se inzistira na uklanjanju diskriminacije prema predstavnicima manjina u procesu izbora na najviše državne dužnosti, vlasti BiH ne mogu podnijeti prijavu za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom. Na upit o susretu s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, američki diplomat je naveo kako je dobio obećanja da će se ova stranka uključiti u proces reforme Federacije BiH koju je on osobno pokrenuo uspostavom stručne skupine.

MOSTAR - Član stručne skupine za reformu Federacije BiH Krešimir Zubak izjavio je u petak u Mostaru da bi bilo najbolje kada bi političari u tome entitetu donijeli novi ustav zbog brojnih izmjena koje su nametnuli visoki predstavnici ali i potrebe da ovaj entitet bude učinkovitije uređen. "Mi smo stajališta da je najbolje rješenje novi ustav federacije koji će u sebi zadržati osnovni koncept kao federacije županija", rekao je Zubak na javnoj raspravi posvećenoj preporukama za promjenu ustava Federacije BiH koje su u petak predstavljene u Mostaru. Pojasnio je da je brojnim intervencijama visokog međunarodnog predstavnika ustav Federacije BiH u više navrata mijenjan i amandmanski dorađivan, te da je u nekim odrednicama postao kontradiktoran i nejasan. Washingtonskim sporazumom iz 1994. zaustavljen je rat i uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH. Ustrojena je s deset županija i glomaznom administracijom a svojim položajem u ovome entitetu nisu zadovoljni Hrvati upozoravajući da bošnjački političari nastoje centralizirati vlast nauštrb njihovih interesa.

MOSKVA - Edward Snowden, bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) koji je zatražio privremeni azil u Rusiji, a zatim kani otići u Latinsku Ameriku, može ostati u Rusiji ako prestane s protuameričkim aktivnostima, objavio je u petak glasnogovornik Kremlja. "Snowden bi teoretski mogao ostati u Rusiji ako se, prije svega, sasvim odrekne aktivnosti koje štete našim američkim partnerima, te ako on to želi", rekao je za agenciju Interfax Dmitrij Peskov, glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina. Udruga bliska skupini Wikileaks objavila je na twitteru da se Snowden u Moskvi susreo s aktivistima za zaštitu ljudskih prava, među kojima je bio i predstavnik organizacije Human Rights Watch. Tom je prigodom Snowden objavio da će zatražiti azil.

ZAGREB/PARIZ - Sedam osoba poginulo je, a nekoliko desetaka ljudi ozlijeđeno je u petak kad je vlak na putu iz Pariza u Limoges iskočio iz tračnica, objavio je ministar unutrašnjih poslova Manuel Valls, javili su mediji. "Broj mrtvih stalno raste i, nažalost, vjerojatno će još rasti", rekao je Valls. "U ovome trenutku sedam je poginulih, nekoliko desetaka ozlijeđenih, a neki od njih teško", dodao je. Regionalni vlak koji ne vozi brzo poput francuskoga ekspres-vlaka TGV-a iskočio je iz tračnica na ulasku u postaju u mjestu Bretigny-sur-Orge. Putnici koji su dali izjavu za francuske medije kažu da je na ulasku u postaju vozio neuobičajeno brzo. U vlaku je bilo 385 putnika, javio je BBC.

LONDON - Boeing 787 Dreamliner zrakoplovne kompanije Ethiopian Airlines, u kojem nije bilo putnika, zapalio se u petak na londonskoj zračnoj luci Heathrow, objavile su vlasti. Glasnogovornica zračne luke kazala je da je požar izbio u unutrašnjosti zrakoplova te da su zbog tog incidenta zatvorene obje piste zračne luke. U tom se tipu zrakoplova ove godine već dogodio niz požara na akumulatorima zbog čega su bili prizemljeni dok Boeing nije riješio problem. Ethiopian Airlines je bio prvi zračni prijevoznik koji je 27. travnja vratio Dreamlinere u promet, tri mjeseca nakon što su prizemljeni zbog problema s akumulatorima.

MOSKVA - Ruske vlasti izrazile su "duboku zabrinutost" zbog slučaja ruskog državljanina Dmitrija Potrubača koji je u srijedu uhićen u Crnoj Gori pri pokušaju prelaska u Srbiju, objavili su mediji u petak. Potrubač, financijski direktor prezaduženog proizvođača aluminija u Podgorici, koje je u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske, prema pisanju crnogorskih medija namjeravao je pobjeći iz zemlje. Njega se sumnjiči da je između kraja veljače i kraja svibnja odobrio ilegalno uzimanje struje iz europske strujne mreže. Prema pisanju crnogorskog dnevnika "Vijesti", Potrubač (44) odbacio je te optužbe, tvrdeći da je o isporuci struje postojao interni dogovor s crnogorskim distributerom CGES.

WASHINGTON - Kina je prepoznala američke strahove od cyper krađe intelektualnog vlasništva i industrijskih tajni te pristala na korake koji će otvoriti kinesko financijsko tržište i tržište vladine nabave, objavilo je u petak američko ministarstvo financija. U priopćenju o ishodu godišnjeg američko-kineskog strateškog i ekonomskog dijaloga koji je u četvrtak završio u Washingtonu ministarstvo financija kaže i da je Kina pristala na približavanje tržišnome tečaju juana. "Tijekom dijaloga kineski dužnosnici prihvatili su američku zabrinutost u vezi s rastućim problemom cyber krađa industrijskih tajni i povjerljivih poslovnih informacija", kaže se u priopćenju. "Kina je najavila mjere bolje zaštite od krađa industrijskih tajna", kaže se u priopćenju. Riječ je o pitanju koje Washington smatra najvažnijim u odnosima s Kinom jer rastu američki gospodarski gubici nastali zbog krađe intelektualnog vlasništva.

WASHINGTON - Američka ministrica za domovinsku sigurnost Janet Napolitano objavila je u petak da se povlači s dužnosti kako bi postala predsjednica Kalifornijskog sveučilišta. Bivša guvernerka Arizone, Napolitano je u priopćenju zahvalila američkom predsjedniku Baracku Obami na povjerenju i prilici da služi zemlji. Napolitano je na toj dužnosti bila od Obamina dolaska u Bijelu kuću 2009.

CLEVELAND - Još je jedna osoba osuđena na zatvorsku kaznu zbog pronevjere veće od tri milijuna američkih dolara, u aferi utaje i pronevjere u iznosu od 70 milijuna dolara, što je 2010. dovelo do zatvaranja Hrvatske kreditne zadruge svetoga Pavla u Clevelandu, prenio je u petak portal Credit Union Times. Aziz Ukshini osuđen je u srijedu na troipolgodišnju zatvorsku kaznu te američkoj Državnoj upravi za kreditne unije (NCUA) mora vratiti više od tri milijuna dolara. Više od 20 osoba optuženo je ili osuđeno za umiješanost u kaznena djela prijevare, mita i pranja novca u slučaju Hrvatske kreditne zadruge svetoga Pavla u Clevelandu, jednom od najvećih slučajeva pronevjere novca u povijesti kreditnih zadruga u Americi.

BUKUREŠT - Rumunjski ministar prijevoza Relu Fenechiu osuđen je u petak na petogodišnju kaznu strogog zatvora zbog korupcijske afere, a Europska komisija nekoliko je puta pozvala dužnosnike toga ministarstva protiv kojih se vode sudski procesi da podnesu ostavke. Ovo je prvi put da je rumunjsko pravosuđe na zatvorsku kaznu osudilo jednog aktualnog ministra u vladi. 48-godišnji Fenechiu, koji je rekao da se smatra nevinim, može uložiti žalbu na sudsku presudu, no premijer Victor Ponta nekoliko je puta rekao kako će Fenechiua razriješiti svih funkcija čim sud donese presudu. Prema optužnici, tvrtke Relua Fenechiua u razdoblju između 2002. i 2005. prodavale su korištene električne prekidače i transformatore jednoj državnoj tvrtki po cijenama novih.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙