FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 30. lipnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

ZAGREB - Hrvatska je prošla dug i mukotrpan put do ulaska u Europsku uniju, ali se sve isplatilo jer je postala bolje društvo, otvorila neslućene mogućnosti i dobila priliku potvrditi svoj nacionalni identitet u sklopu velike europske zajednice, skupni je zaključak nastupa koje su u subotu na hrvatskim nacionalnim TV postajama imali najviši hrvatski politički dužnosnici, predsjednici države, Sabora i vlade Ivo Josipović, Josip Leko i Zoran Milanović. Predsjednik Josipović je u razgovorima osobito naglašavao činjenicu da Hrvatska ulaskom u EU dobiva priliku za napredak kakvu dosad nije imala i da cijelo društvo mora raditi na tome da je se iskoristi. Predsjednik države također je uvjeren da Hrvatska ulaskom u EU ni na koji način neće ugroziti vlastiti identitet, već će ga, s obzirom na zemljopisni položaj i tradiciju, samo učvrstiti i svima pokazati. Premijer Milanović rekao je kako Hrvatska od 1. srpnja, koji je "novi radni dan", mora razmišljati i promicati vlastite interese u Europskoj uniji. Rekao je kako očekuje da Hrvatska u EU svake godine bilježi "umjeren" rast, koji bi trebao biti dugotrajan. Također je kazao kako Hrvatska neće biti novi gospodarski "bolesnik Europe", kako stanje u zemlji nije idealno, ali ni katastrofično te ukazao na činjenicu da Hrvatska nije u eurozoni, zbog čega joj Njemačka (iz koje se čuje najveća zabrinutost) ne može pomoći ni da hoće. Na pitanje o zatvaranju tržišta rada koje su neke zemlje članice EU proglasile za hrvatske radnike na inicijalno razdoblje od dvije godine, predsjednik Sabora Josip Leko podsjetio je da nije riječ o "generalnoj rampi", jer će visokokvalificirane i stručne osobe bez problema moći dobiti posao, ali i iskazao želju da Hrvatska sebe dovede na razinu da sama postane privlačna drugima, jer će u tom slučaju biti prilika ne samo za sve njezine građane, nego i za strane radnike.

AROMO (Ekvador) - Ekvadorski predsjednik Rafael Correa rekao je u subotu da ga je američki potpredsjednik Joe Biden nazvao kako bi od njega tražio da odbije molbu za azil bivšem zaposleniku Američke nacionalne agencije za sigurnost Edwardu Snowdenu, kojeg Washington traži zbog špijuniranja. "Razgovarali smo o aferi Snowden i prenio mi je zahtjev Sjedinjenih Država da odbijemo molbu za azil", rekao je Correa na konferenciji za novinare, preciziravši da ga je Biden zvao u petak. "Prenio sam mu stajalište naše zemlje i zahvalio na pozivu, te ponovio da jako cijenimo Sjedinjene Države i da nismo htjeli da se dogodi ova situacija te ponovio da nismo antiamerički raspoloženi, kao što neki zlonamjerni mediji žele prikazati", nastavio je. Correa je rekao da je podsjetio Bidena da Snowdenova molba nije razmotrena jer se on ne nalazi na teritoriju Ekvadora. "Kada stigne u Ekvador i napiše tu molbu, SAD će biti prva zemlja koju ćemo izvijestiti o našem stajalištu", rekao je Correa.

WASHINGTON - Val vrućina zahvatio je u subotu jugozapad Sjedinjenih Država, uz rekordne temperature od gotovo 50 stupnjeva u nekim područjima Kalifornije i predviđa se da će trajati cijelog vikenda. Nacionalna meteorološka služba je upozorila stanovništvo na vrućinu koja može ugroziti živote u Kaliforniji, Arizoni i Nevadi. Za subotu poslijepodne predviđena je temperatura do 47 stupnjeva u Phoenixu u Arizoni i Las Vegasu u Nevadi, 48 stupnjeva u Palm Springsu u Kaliforniji i do 53 stupnjeva u Dolini smrti, jednom od najvećih nacionalnih parkova Sjedinjenih Država na istoku Kalifornije koji se prostire djelomično i u Nevadu. Najviša temperatura ikada zabilježena je 10. srpnja 1913. u Dolini smrti od 57 stupnjeva.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙