FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 25. lipnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Europska unija dogovorila je u utorak da će oživjeti pristupne pregovore s Turskom, ali je odgodila novi krug pregovora za najmanje četiri mjeseca zbog odnosa Ankare prema protuvladinim prosvjedima, doznaje se iz europskih izvora. Njemačka je, uz potporu nekoliko drugih država članica, blokirala prijedlog da se s Turskom u srijedu otvore pregovori u novom poglavlju jer smatra da bi se time poslala pogrešna poruka tako rano nakon nasilnog gušenja prosvjeda.

Berlin je u ponedjeljak predložio da se formalno otvaranje novog poglavlja odgodi za barem četiri mjeseca. Prijedlog je prihvaćen na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu.

ATENA - Predsjednik grčke vlade Antonis Samaras u utorak je, pošto je večer ranije proveo preustroj vlade, izjavio kako želi da nova koalicijska vlade zajamči političku stabilnost zemlje i da joj omogući izlazak iz krize. "Cilj vlade je dovršiti četverogodišnji mandat", koji je počeo nakon parlamentarnih izbora održanih u lipnju 2012., na način da se zajamči stabilnost zemlje, da se država izvuče iz krize i da se ostvare sve potrebne reforme, rekao je Samaras tijekom prvoga sastanka ministara kabineta nakon prisege. Nakon 15-dnevne krize vezane za javnu televiziju koja se pretvorila u političku krizu u tročlanoj koaliciji, Samaritas je u ponedjeljak navečer proveo preustroj vlade nastojeći na taj način popraviti propuste nastale odlaskom treće koalicijske stranke Dimar nakon zatvaranja javne grčke radiotelevizije 11. lipnja.

BERLIN - Njemačka policija u utorak je provela potragu za skupinom za koju sumnja da priprema teroristički napad eksplozivom uz pomoć modela zrakoplova na daljinsko navođenje, objavilo je u utorak savezno državno odvjetništvo. Pretraženo je devet lokacija na jugu i na istoku Njemačke te u Belgiji u okviru istrage o pripremi protudržavnog terorističkog čina i pranja novaca, stoji u priopćenju državnoga odvjetništva čije je sjedište u Karlsruheu. Traga se za dvojicom muškaraca tuniskog podrijetla, "čiji je cilj provesti islamističke napade eksplozivom uz pomoć modela zrakoplova na daljinsko navođenje", stoji u priopćenju. Odvjetnišvo nije željelo otkriti više pojedinosti o dvojici sumnjivaca, no izvijestili su kako zasad nitko nije priveden.

BRUXELLES - Belgija je na 17 godina zatvora osudila francuskog muslimana Brahima Bahrira, bliskog islamističkom pokretu Sharia4Belgium, zbog ranjavanja nožem dvoje policijskih časnika prošle godine u Bruxellesu, javlja u utorak AFP. Bahrir, 35-godišnji Parižanin, u lipnju 2012. godine na postaji podzemne željeznice Molenbeek, popularne četvrti Bruxellesa nožem je napao troje policajaca koji su vršili rutinsku kontrolu, lakše ranivši jednog policajca i policajku. Izjavio je da se želio osvetiti belgijskoj vladi zbog zabrane nošenja nikaba u javnosti.

MOSTAR - Blizu 100.000 hodočasnika iz cijeloga svijeta okupilo se u Međugorju, gdje se u utorak obilježava 32. obljetnica Gospinih ukazanja, a što je predmet i višegodišnjeg istraživanja službnog vatikanskog povjerenstva. Najviše hodočasnika, od kojih je veliki broj tijekom večeri i jutra stigao pješice iz susjednih općina, došlo je iz BiH i Hrvatske. Veće organizirane skupine vjernika stigle su iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovačke, Češke, Mađarske, Švicarske, Francuske, Poljske, Irske, ali i Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i brojnih drugih zemalja. Tijekom dana slave se mise na 20-trak svjetskih jezika, a središnje misno slavlje bit će u utorak u 19.00 sati i predvodit će ga novimenovani provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

LIBERVILLE - Najmanje 37 ljudi poginulo je u nedjelju u urušavanju rudnika zlata u Ndassimi, u središnjem dijelu Srednjoafričke Republike, objavio je u utorak nacionalni radio. Odron tla u nedjelju izazvan jakim kišama u rudniku zlata Ndassima izazvao je smrt gotovo četrdeset ljudi, rekao je glasnogovornik ureda predsjednika. Po mjesnim izvorima, iz rudnika je do sada izvučeno 37 tijela.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙