FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 30. lipnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

HERCEG-NOVI - U Herceg Novom, koji je zemljopisno najbliži crnogorski grad Europskoj uniji, kao i na obližnjem graničnom prijelazu prema Hrvatskoj priprema se svečanost u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Na graničnom prijelazu Karasovići u ponedjeljak u devet sati predviđen je sastanak predstavnika delegacije Europske unije u Crnoj Gori, crnogorskog ministarstva vanjskih i europskih poslova, predsjednika općine Herceg Novi i predstavnika lokalnih vlasti Dubrovnika i Konavla. Gradonačelnik Herceg Novoga uručit će predstavnicima Dubrovnika i Konavala simbolične darove uz čestitke u povodu ulaska u Europsku uniju.

SARAJEVO - Neformalna udruga "JMBG za sve" u nedjelju je uputila ponovljeni poziv svim građanima Bosne i Hercegovine da se 1. srpnja u što većem broju okupe prd sjedištem vijeća ministara i parlamenta BiH u Sarajevu i na taj način iskažu neposluh sadašnjoj vlasti u toj zemlji. Ova udruga je organizirala i prosvjede održane 6. lipnja, kada je gotovo tisuću i pol dužnosnika i namještenika državnih tijela vlasti satima bilo blokirano u zgradama vlade i parlamenta. Tada se prosvjedovalo zbog činjenice da se političari u BiH nisu u stanju dogovoriti o novom zakonu o jedinstvenom matičnom broju, što je opet dovelo do toga da novorođena djeca nisu mogla dobiti zdravstvene iskaznice ili putovnice. Ovoga puta udruga je okupljanje najavila kao nenasilni prosvjed čiji je cilj "dati otkaz" političarima odgovornim za sadašnje stanje u zemlji.

JOHANNESBURG - Američki predsjednik Barack Obama, koji se nalazi u posjetu Južnoafričkoj Republici, u nedjelju boravi u Cape Townu, gdje će posjetiti zatvor na Robben Islandu gdje je Nelson Mandela bio zatočen 18 godina. Obama bi trebao sletjeti u Cape gdje će predstaviti veliki projekt vrijedan sedam milijardi dolara namijenjenih poboljšanju distribucije struje supsaharskoj Africi. Posjet Robben Islandu ima dodatni značaj s obzirom da je otac južnoafričke nacije, 95-godišnjak, hospitaliziran već više od tri tjedna zbog nove plućne infekcije te u kritičnom stanju već nekoliko dana. Američki predsjednik potom bi se trebao susresti s nekadašnjim anglikanskim nadbiskupom Cape Towna i dobitnikom Nobelove nagrade za mir Desmondom Tutuom (81) u centru koji je Tutu osnovao kao podršku mladima oboljelima od AIDS-a. Potom će održati središnji govor afričke turneje na Sveučilištu u Cape Townu, najavljujući plan od sedam milijardi dolara namijenjenih olakšanom pristupu struji u supsaharskoj Africi u trajanju pet godina, nazvan "Power Africa".

BANDAR SERI BEGAWAN - Filipini su ocijenili u nedjelju da kineska vojna i paravojna nazočnost u Južnokineskom moru predstavlja prijetnju miru u tome području, priopćilo je filipinsko ministarstvo vanjskih poslova. Filipinski ministar vanjskih poslova Filipina Albert Del Rosario tu je izjavu dao u priopćenju tijekom foruma koji okuplja na Bruneju od 30. lipnja do 2. srpnja deset zemalja članica ASEAN-a i Kinu. "Del Rosario je izrazio živu zabrinutost glede rastuće militarizacije u Južnokineskom moru", piše u priopćenju, u kojem se spominje "masovno prisustvo kineskih vojnih i paravojnih brodova" u gospodarskoj zoni Filipina oko oba grebena - Scarborough Shoal i Second Thomas Shoal.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙