FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 11. srpnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna kompanija MOL u četvrtak je, nakon što je Hrvatska ponovo zatražila da ispita njezina čelnika Zsolta Hernadija u vezi podmićivanja bivšeg premijera Ivu Sanadera u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava MOL-u u INA-i, rekla da su optužbe za korupciju protiv Hernadija neutemeljene. USKOK je, kako javlja MTI, na svojoj internetskoj stranici objavio da su se ulaskom Hrvatske 1. srpnja u EU stvorili uvjeti da Hernadi bude nazočan na sudskom ročištu vezanom uz spomenuti slučaj, no mađarsko ministarstvo pravosuđa i mađarski državni tužitelj tvrde da ih USKOK nije službeno kontaktirao u vezi Hernadijevog saslušanja. MOL je rekao mađarskoj novinskoj agenciji MTI kako i dalje drži da su optužbe protiv Hernadija neutemeljen, što su, kako kaže, potvrdili i međunarodni pravni stručnjaci, te da će kompanija u oc+vom slučaju nastaviti surađivati sa svim vlastima.

BRUXELLES - Europska komisija ocijenila je u četvrtak da je uspostava isključivih gospodarskih pojasa u Sredozemlju dobar način upravljanja resursima koji može pridonijeti održivom rastu, a Hrvatska bi uspostavom takvog pojasa mogla dobiti 133 milijuna eura godišnje. Nova studija koju je predstavila Europska komisija analizirala je troškove i koristi uspostave pomorskih zona u Sredozemlju, uključujući utjecaj uspostave isključivih gospodarskih pojasa u različitim aktivnostima. "Postoje goleme, neiskorištene prilike u Sredozemnom moru, koje bi se mogle iskoristiti uspostavom isključivog gospodarskog pojasa u Sredozemlju. Proglašavanje i uspostava pomorskih zona ostaje suvereno pravo svake obalne države. Zajednička je odgovornost EU-a da osigura uvjete za procvat 'plave' ekonomije. Sredozemne obalne države mogle bi se dogovoriti o pomorskim zonama na temelju Konvencije UN-a o pravu mora (UNCLOS)", rekla je povjerenica za pomorska pitanja i ribarstvo Maria Damanaki.

ZAGREB - U Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europi, rođeno je manje beba od izbijanja financijske krize 2008., pokazala je najnovija studija njemačkog instituta Max Planck. Jedan od naprestižnijih svjetskih istraživačkih centara utvrdio je da je stopa natalileta u 28 europskih zemalja pala s porastom stope nezaposlenosti. Pritom su najpogođeniji europski građani do 25 godina, a osobito oni na jugu Europe, primjerice u Španjolskoj. "Financijska kriza u Europi stigla je u baš vrijeme kada je stopa nataliteta u brojnim zemljama počela rasti", rekla je u četvrtak za Hinu suautorica studije, demografkinja Michaela Kreyenfeld. U nekim je zemljama zaustavljen trend rasta nataliteta, dok je u drugima stopa novorođenih padala, među ostalima i u Hrvatskoj, dodala je ona. Godine 2008., kada je nezaposlenost u Hrvatskoj bila 8.4 posto, stopa fertiliteta (broj rođenja po ženi) iznosila je 1.461, a 2011. kada je nezaposlenost porasla na 13.5 posto pala je na 1.40.

SARAJEVO - U povodu obilježavanja 18. obljetnice genocida nad Bošnjacima Srebrenice predsjednik vlade Velike Britanije David Cameron izjavio je kako je važno da se ta zbivanja nikada ne zaborave dodajući pri tom kako je Srebrenica snažno upozorenje što se može dogoditi kada se mržnja, diskriminacija i zlo ne zaustave. "Na današnji dan, prije osamnaest godina 11. srpnja 1995. godine snage pod zapovjedništvom Ratka Mladića zauzele su grad Srebrenicu u BiH. U danima koji su uslijedili više od osam tisuća muškaraca i dječaka je ubijeno a do trideset tisuća žena i djevojčica je nasilno protjerano. I sada pamtim užas ovih događaja a danas me ponovo obuzima osjećaj najdublje sućuti sa ožalošćenima", stoji u Cameronovoj izjavi koju je medijima dostavilo britansko veleposlanstvo u Sarajevu. Britanski je premijer podsjetio kako je ove godine po prvi puta komemoracija posvećena žrtvama Srebrenice održana i u Londonu.

DEN HAAG - Žalbeno vijeće Haškog suda (ICTY) u četvrtak je poništilo prvostupanjsku presudu od 28. lipnja prošle godine kojom je bivši politički vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić bio oslobođen optužbe za genocid u sedam općina BiH, vrativši tu točku optužnice, javljaju agencije. Žalbeno vijeće izreklo je tu presudu po žalbi tužiteljstva na odluku raspravnog vijeća da bivšeg predsjednika Republike Srpske nakon završetka tužiteljskog dokaznog postupka oslobodi odgovornosti za točke optužnice koje se tiču genocida u sedam bosansko-hercegovačkih općina. Radi se o konačnoj međupresudi Karadžiću kojeg je raspravno sudsko vijeće, na čelu s južnokorejskim sucem O-Gon Kwonom, prošle godine oslobodilo po točki optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik.

SARAJEVO - Pravorijek prizivnog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) o ukidanju odluke kojom je Radovan Karadžić bio oslobođen optužbi za genocid u sedam općina BiH ispravljanje je elementarne nepravde koja je počinjena prema žrtvama, prvi su komentari koje su u četvrtak prenijeli mediji u BiH. Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković je odluku prizivnog vijeća Haaškog suda dočekao nakon okončanog pokopa 409 žrtava genocida. Kazao je kako se nada da je ovo put koji će pomoći da se uz individualnu dokaže i institucionalna odgovornost Republike Srpske za počinjena zlodjela odnosno za pokušaj istrjebljenja tadašnjih bosanskih muslimana čiji su dio bili i Srebreničani. "Kada se to dokaže mislim da će to političke tijekove u ovoj zemlji promijeniti za 360 stupnjeva", kazao je Duraković.

SARAJEVO - Bivši visoki policijski dužnosnik i sadašnji zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović u četvrtak je odbacio tvrdnje kako je odgovoran za skrivanje velike količine streljiva i oružja pronađenog u okolici Tešnja u središnjoj Bosni. Mehmedović je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima ustvrdio kako je žrtva urote i namještenih istraga koje provode politički i policijski dužnosnici iz reda bosanskih Srba koje je nazvao "neprijateljima BiH". "Neprijatelji BiH rade ustrajno i sustavno na diskreditiranju svih onih koji su beskompromisni borci za BiH", izjavio je Mehmedović izravno optuživši za to ministra civilnih poslova BiH Sredoja Novića i ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca kojega je nazvao "Novićevom marionetom".

ZAGREB/LUXEMBOURG - Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker podnio je u četvrtak ostavku zbog špijunskog i korupcijskog skandala koji je uzdrmao tu malenu zemlju poznatiju po imućnim bankarima nego po političkim intrigama, javljaju agencije. Parlamentarna istraga pokazala je da je luksemburška tajna služba protuzakonito prisluškivala političare i javne osobe, kupovala automobile za privatnu upotrebu i primala mito i usluge u zamjenu za pristup utjecajnim dužnosnicima. Juncker, premijer od 1995., podnio je ostavku Velikom vojvodi Henriju koji je, kako pišu tamošnji mediji, i sam upleten u špijunsku aferu. Ostavka vlada bila je neizbježna nakon što su mlađi koalicijski partneri povukli svoju potporu u znak prosvjeda protiv Junckerove očite nemoći da ukroti tajne službe koje su se otele kontroli. Juncker je predložio održavanje izbora u listopadu, sedam mjeseci prije redovitog roka u svibnju 2014.

DAMASK - Čelnici stranke Baas koji su u ponedjeljak uklonjeni iz stranke na vlasti počinili su pogreške, izjavio je u četvrtak sirijski predsjednik Bashar al-Assad. Stranka Baas u ponedjeljak je na svojoj internetskoj stranici objavila da je vodstvo obnovljeno te su objavili imena 16 članova novoga vodstva, među kojima je i Assadovo. On ostaje na dužnosti glavnoga tajnika. "Kada neki čelnik ne riješi čitav niz pogrešaka, mora za to položiti račune. To je prava uloga središnjeg odbora stranke Baas koja je prestala redovito tražiti objašnjenja od čelnika", rekao je Assad. Izmjene u vodstvu Baasa uslijedile su dvije godine nakon početka krvavoga sukoba u kojemu je od ožujka 2011. ubijeno više od 100.000 ljudi.

MANILA - Tri stotine kuća izgorjelo je u požaru koji je u četvrtak poharao sirotinjsku četvrt Manile prisilivši stanovnike na bijeg, izvijestila je gradska uprava. Kuće napravljene od drvenog otpada i plastičnih folija planule su u dvosatnom požaru, a povremeno su se čule eksplozije plinskih kuhala i boca. Vatrogasci su intervenirali vrlo brzo, no zbog materijala od kojega su domovi izgrađeni, požar se vrlo brzo proširio. Nitko nije izgubio život u požaru, no trećina od oko 1000 kuća potpuno je uništena, rekao je voditelj vatrogasaca Ricardo Perdigon.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) u četvrtak je priopćio da trenutačno s egipatskom privremenom vladom ne razgovara o mogućem zajmu te da će se u odluci o tome voditi stajalištima međunarodne zajednice. MMF je prije prošlotjednog vojnog udara i svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija s Egiptom pregovarao o prijeko potrebnom zajmu u vrijednosti od 4,8 milijardi dolara. "U postupanju prema privremenoj egipatskoj vodit ćemo se, kao što je uobičajeno u ovakvim okolnostima, stajalištima međunarodne zajednice, posebice članica Fonda", kazao je glasnogovornik MMF-a Gerry Rice.

PARIZ/BEČ - Iranska oporbena skupina u izbjeglištvu u četvrtak je priopćila da raspolaže informacijama o tajnom podzemnom nuklearnom postrojenju čija je izgradnja u tijeku, no međunarodna zajednica je oprezno reagirala na tu opužbu. Nacionalno vijeće otpora u Iranu (NCRI) je 2002. godine objelodanilo postojanje postrojenja za obogaćivanje urana u Natanzu i postrojenje za tešku vodu u Araku. Analitičari međutim tvrde da je NCRI nepouzdan te da ima jasnu političku agendu. NCRI tvrdi da se radi o kompleksu tunela ispod planina, 10 kilometara istočno od grada Damavanda. Sam grad je na oko 50 kilometara sjeveroistočno od Teherana. Prva faza izgradnje počela je 2006. i nedavno je završena, tvrdi NCRI.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙