FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 10. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik najavili su u utorak kako će se uskoro odlučiti s kojim će bošnjačkim strankama nastaviti suradnju, što će ovisiti o eventualnom dogovoru o provedbi nekih od ključnih reformi u Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka u Banjoj Luci, Čović i Dodik pozvali su bošnjačke političke stranke da se očituju o mogućim rješenjima za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava kojom je BiH dobila obvezu eliminirati diskriminaciju pripadnika nacionalih manjina iz izbornog procesa. Čović je međutim istodobno inzistirao da dio "paketa" promjena ustava, odnosno izbornog zakona, mora biti i uvođenje mehanizama koji će jamčiti da se hrvatski narod neće moći preglasavati u izbornom procesu.

MOSTAR - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je u srijedu da BiH treba preustrojiti u četiri federalne jedinice umjesto sadašnja dva entiteta, komentirajući stajalište predsjednika Ive Josipovića da se protivi uspostavi trećeg entiteta. "BiH bi trebalo reorganizirati na način da postoje četiri federalne, odnosno teritorijalne jedinice ili entiteta", rekao je Čović nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske i čelnikom SNSD-a Miloradom Dodikom u Banjoj Luci. Upitan o stajalištu predsjednika Ive Josipovića, koji je izjavio u Brčkom da uspostavu trećeg entiteta ne smatra dobrim rješenjem, Čović je rekao kako je Josipović istaknuo da se ne žele miješati u unutarnje odnose u BiH i da je spreman poduprijeti dogovor političara u BiH.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović ocijenio je da bio aktualni prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić bio najbolje rješenje za premijera jer ima najviše autoriteta, pišu u utorak beogradske Večernje novosti. Na srbijanskoj političkoj sceni već se uveliko prave kalkulacije o rekonstrukciji vlade, a upravo je njezin potpredsjednik i vođa SNS Aleksandar Vučić najavio da će taj posao biti obavljen do 27. srpnja. "Konačna odluka bit će donijeta tijekom razgovora Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. Oni trebaju razgovarati i vidjeti da li je moguće da se tako nešto dogodi i kada", rekao je Stefanović koji je i potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS), čiji je Vučić predsjednik.

SARAJEVO - Predsjednik vlade Srbije Ivica Dačić kazao je u srijedu u Banjoj Luci kako odnos njegove zemlje prema Bosni i Hercegovini ostaje na tragu ranijeg opredjeljenja da se ona mora urediti isključivo na temelju unutarnjeg dogovora tri konstitutivna naroda. "Ne želimo se miješati u unutarnja pitanja RS i BiH no imamo principijelan stav: ono o čemu se dogovore dva entiteta i tri naroda prihvatljivo je i za nas", kazao je novinarima Dačić nakon sastanka s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom. Dačić je u Banju Luku doputovao radi održavanja zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske što se prakticira u okviru sporazuma o posebnim paralelnim odnosima u čemu srbijanski premijer ne vidi ništa sporno a pri tom ističe opredjeljenje da se suradnja Banje Luke i Beograda nastavi.

SARAJEVO - Četvorica hrvatskih branitelja koji su sudjelovali u ultramataronu od Vukovara do Srebrenice stigli su srijedu do konačnog odredišta a u četvrtak će se pridružiti oblježavanju 18. obljetnice genocida počinjenog nad srebreničkim Bošnjacima. Mladen Hodak i Duško Štrbac iz Zagreba te Elvir Rakipović iz Osijeka i Mirsad Veladžić iz Daruvara za pet dana pretrčali su više od 220 kilometara od Slavonije preko Brčkog i Bijeljine a utrku su okončali u krugu srebreničkog memorijalnog centra u Potočarima gdje su ih dočekali mještani a potom ih je primio načelnik Srebrenice Ćamil Duraković. Ultramaraton Vukovar-Srebrenica organiziralo je Vijeće bošnjačke naconalne manjine grada Zagreba a pokrovitelj je bio hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

MOSTAR - Predstavnici više mjesnih zajednica u Čapljini prosvjedovali su tražeći da granični prijelaz Gabela I. prema Metkoviću ponovno dobije status međunarodnog graničnog prijelaza umjesto prijelaza za pogranični promet što je postao s ulaskom Hrvatske u EU, navodeći da im je time značajno otežan svakodnevni život, izvijestili su u srijedu mediji u Mostaru. Na poticaj mjesne zajednice Gabela Polje pedesetak predstavnika mjesnih zajednica s područja Čapljine zatražilo je promjenu novoga režima. "Mi samo tražimo da se prijelazu Gabela Polje vrati status međunarodnog graničnog prijelaza za promet putnika. Isto tako budući je ovo područje poznato po poljoprivredi tražimo da se Doljani otvore za promet roba kako je i prije bilo da se ne treba ići na Bijaču", rekao je predsjednik Mjesne zajednice Gabela Polje Andrija Barišić.

RIM - Stranka Silvija Berlusconija bojkotirala je sastanak krhke talijanske koalicijske vlade i blokirala je rad parlamenta u srijedu u znak prosvjeda protiv odluke vrhovnog suda da ubrza donošenje presude kojom bi mu se moglo zabraniti obnašanje javne dužnosti. Gotovo sva aktivnost u oba doma parlamenta bila je prekinuta na jedan dan zbog prosvjeda Berlusconijeve stranke Narod sloboda (PDL), jednog od dva glavna partnera u koalicijskoj vladi Enrica Lette. Odluka suda pojačala je napetosti u koaliciji koja je već bila na udaru kritika zbog sporog provođenja reformi potrebnih za oporavak zemlje od najgore recesije od Drugog svjetskog rata. Vrhovni sud bio je prisiljen u srijedu izdati neuobičajeno priopćenje u kojemu brani svoju odluku da sasluša Berlusconijevu konačnu žalbu 30. srpnja na presudu u slučaju izbjegavanja poreza. Sud će donijeti odluku hoće li podržati prvostupanjsku presudu od 8. svibnja, kojom je Berlusconi osuđen na četiri godine zatvora i zabranu vršenja bilo kakve javne dužnosti tijekom pet godina u aferi Mediaset za utaju poreza.

PRAG - Češki predsjednik Miloš Zeman prihvatio je u srijedu novu vladu pod vodstvom svoga starog saveznika, iako će je parlament gotovo sigurno odbiti pa će se tako nastaviti politička nesigurnost u toj srednjoeuropskoj zemlji. Predsjednik ljevičar potvrdio je ekonomista Jirija Rusnoka za novog premijera u nadi da će on češko gospodarstvo izvući iz recesije koja traje već drugu godinu te da će dogodine voditi zemlju u nove izbore. No vlada vjerojatno neće proći na glasovanju o povjerenju koje parlament mora održati u roku od trideset dana, jer je Rusnokovo imenovanje razljutilo i tri stranke koalicije desnoga centra koja odlazi s vlasti, ali i lijevu oporbu koja drži da je riječ o Zemanovu pokušaju da prigrabi vlast.

GOLANSKA VISORAVAN - Izrael grupira svoje snage na nekoć mirnoj granici sa Sirijom vjerujući da se u tome području militanti Hezbollaha pripremaju za dan kada bi mogli napasti Izrael. Građanski rat u Siriji prekinuo je dugogodišnje razdoblje mira na Golanskoj visoravni, komadu zemlje koje je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967. Izraelska vojska pozorno motri na borbe između pobunjenika i snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u selima uz granicu. Hezbollah, koji podupire Iran, poslao je tisuće svojih pripadnika u borbe protiv sirijskih pobunjenika, procjenjuju izraelske i zapadne službe. Izrael je posljednji put ratovao s Hezbollahom 2006. te i dalje pažljivo nadzire granicu s Libanonom. Vlasti u Jeruzalemu tvrde da Hezbollah ima desetke tisuća raekta u svome uporištu na jugu Libanona.

BEJRUT - Sirijski pobunjenici pucnjavom u zrak rastjerali su prosvjed civila koji su se u okrugu Alepu pod pobunjeničkom vlašću željeli probiti kroz blokadu koja onemogućuje prolazak hrane i lijekova u grad Alepo koji je pod nadzorom režima. Pobunjenici već tjednima onemogućuju opskrbu Alepa i tom taktikom žele oslabiti snage predsjednika Bashara al-Assada, ali sad gladuju i tisuće civila, kažu stanovnici. Snimke u utorak postavljene na internet pokazuju desetke civila u pobunjeničkoj četvrti Bustan al-Qasru kako prosvjeduju na pobunjeničkoj kontrolnoj točki preko koje opskrba ne može u zapadni dio dvomilijunskoga grada pod nadzorom režima.

ATENA - Grčka državna televizija ERT je u srijedu ujutro počela emitirati signal skoro mjesec dana nakon naglog prekida rada zbog mjera štednje. "To je prijelazna faza. Vrlo skoro će nova državna televizija emitirati svoje programe", rekao je na privatnom kanalu Mega Pantelis Kapsis, zamjenik ministra zadužen za državnu televiziju. Vlada predviđa emitirati privremeni program, dok ne angažira novu ekipu koja će naslijediti ERT, vjerojatno do jeseni. Premijer Antonis Samaras, koji vodi vladinu koaliciju, zatvorio je 11. lipnja bez najave državnu radio-televiziju ERT čije je vođenje kritizirao i nazvao prerastrošnim i tako je omogućio da Grčka uštedi 300 milijuna eura godišnje.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙