FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 10. srpnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

NEW YORK - Analiza ruskih znanstvenika upućuje na to da su smrtonosni projektil koji je 19. ožujka pao na predgrađe sirijskog grada Alepa i koji je sadržavao kemijski otrov sarin najvjerojatnije ispalili pobunjenici, izjavio je u utorak ruski izaslanik pri UN-u Vitalij Čurkin. U incidentu u predgrađu Han al-Asal poginulo je više od 20 ljudi. Vlada i pobunjenici međusobno se optužuju za napad u kojem je navodno uporabljeno kemijsko oružje, ali obje strane tvrde da one nisu ispalile projektil. Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je da su ruski stručnjaci obišli lokaciju na koju je pao projektil i uzeli uzorke koji su, tvrdi Čurkin, analizirani u ruskom laboratoriju koji ima certifikat Organizacije za zabranu kemijskog oružja. "Rezultati analize jasno upućuju na to da projektil upotrebljen u Han al-Asalu nije bio industrijski proizveden i da je bio napunjen sarinom", rekao je Čurkin.

RIM - Južnoameričke narkobande bazirane u Milanu koristile su pse za transport kokaina iz Meksika u Italiju, objavila je u utorak talijanska policija, napomenuvši kako je pri vađenju droge ubijeno 48 pasa. Pse bi prisilili da progutaju plastične pakete s drogom te ih slali u Italiju zrakoplovima koji su uglavnom slijetali u milansku zračnu luku Linate. Pakete su obljepljivali crnim ljepljivim trakama kako bi prevarili sigurnosne kontrole u zračnim lukama. Po dolasku na odredište, drogu su iz pasa izvlačili tako što su ih raskomadali. Talijanski sud u utorak je naredio uhićenje 49 osumnjičenih, kojima će se suditi po ubrzanom postupku, rekao je glasnogovornik milanske policije. Nekoliko talijanskih udruga za zaštitu životinja, užasnuto tim otkrićima, izrazilo je podršku policiji. Te metoda transporta često uzrokuje smrt pasa i prije dolaska na odredište jer i najmanja koliličina kokaina koja izađe iz paketa psima može biti smrtonosna.

MOSKVA - Edward Snowden još nije službeno prihvatio ponudu političkog azila od predsjednika Venezuele, objavio je u utorak navečer WikiLeaks i tako opovrgnuo izjavu ruskog parlamentarnog zastupnika Alekseja Puškova, čime je dodatno povećana pomutnja oko situacije bivšeg savjetnika američke obavještajne službe. "Edward Snowden nije još službeno prihvatio azil u Venezueli", tvrdi WikiLeaks na društvenoj mreži Twitter i podsjeća da je Puškov, predsjednik Odbora za vanjske poslove Dume, obrisao svoj tweet u kojem je bio napisao da je, "kao što se moglo očekivati, Snowden prihvatio ponudu političkog azila venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura". Prije nego što je povučen, taj tweet je stajao oko pola sata na profilu tog parlamentarnog dužnosnika.

RIJAD - Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati najavili su u utorak pomoć od 8 milijardi dolara egipatskom gospodarstvu, šest dana nakon što je vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. Saudijska agencija Spa prenosi da je Rijad odlučio dodijeliti pomoć od 5 milijardi dolara, koja će se sastojati od beskamatnog pologa od 2 milijarde dolara u Središnjoj banci Egipta, dara od jedne milijarde dolara te isporuka nafte i plina u vrijednosti od dvije milijarde dolara. Saudijski ministar financija Ibrahim al-Asaf pojasnio je da je svrha te pomoći, koju je odredio kralj Abdulah, "podržati gospodarstvo Egipta u trenucima velikih izazova za tu zemlju", suočenu s gospodarskim teškoćama i političkom nestabilnošću još od rušenja režima Hosnija Mubaraka 2011. Saudijska Arabija je s naklonošću prihvatila prošlotjedno svrgavanje Mohameda Mursija, a kralj Abdulah bio je prvi strani politički čelnik koji je čestitao privremenom egipatskom predsjedniku Adliju Mansuru, samo nekoliko sati nakon što je imenovan na tu dužnost. Ujedinjeni Arapski Emirati su prije tijekom dana objavili da će Egiptu dodijeliti pomoć od tri milijarde dolara, od koji će milijardu darovati, a dvije će kao beskamatni polog staviti u Središnju banku Egipta.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙