FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 5. srpnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

LISABON - Predsjednik portugalske vlade Pedro Passos Coelho našao je način da održi stabilnost vlade s manjim partnerom u vladajućoj koaliciji, no još je potrebno dogovoriti se o pojedinostima kako bi se okončala politička kriza koja je ugrozila ispunjavanje uvjeta koje je Lisabon prihvatio u zamjenu za financijsku pomoć EU-a i MMF-a. Premijer Pedro Passos Coelho u četvrtak je rekao da je formula nađena nakon više sastanaka u posljednja 24 sata s čelnikom desne stranke CDS-PP, kako bi se riješila najteža politička podjela otkako je zemlja dobila međunarodnu pomoć 2011. godine.

KAIRO - Egipatski ministar vanjskih poslova Muhamed Kamel Amr izjavio je da je državnom tajniku SAD-a Johnu Kerryju u telefonskom razgovoru u četvrtak rekao da smjena predsjednika Muhameda Mursija nije bila vojni udar. Definicija onoga što se u srijedu dogodilo u Egiptu važna je jer bi vojno svrgavanje izabranog čelnika u pravilu pokrenulo gospodarske sankcije i moglo bi za posljedicu imati uskraćivanje važne pomoći SAD-a Egiptu. "Američka je strana strateški partner Egipta i dobrobit Egipta im je važna", rekao je Amr koji je u utorak podnio ostvaku Mursiju no ostaje na čelu ministarstva vanjskih poslova barem do imenovanja nove tehnokratske prijelazne vlade.

KAIRO, 5. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Vojska neće poduzimati proizvoljne mjere protiv bilo koje političke skupine u Egiptu, a građanima se jamči pravo na prosvjede sve dok nema nasilja i nije ugrožena nacionalna sigurnost, ističe se u priopćenju egipatske vojske, objavljenom u četvrtak nakon što su islamističke snage pozvale Egipćane na demonstracije diljem zemlje.

"Mudrost, odanost naciji i istinske ljudske vrijednosti, na koje pozivaju sve religije, obvezuju nas da ne poduzimamo proizvoljne korake protiv bilo koje političke frakcije ili struje", objavilo su je egipatsko vojno zapovjedništvo nakon što su članovi Muslimanskog bratstva svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija pozvali građane na velike prosvjede koji bi se trebali održati u petak.

KAIRO, 5. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Islamistički napadači ispalili su u petak rano ujutro granate na vojne kontrolne točke u blizini egipatske zračne luke El Arish na Sinajskom poluotoku, izvijestila je državna televizija u Kairu. Granate su eksplodirale u blizini egipatske granice s pojasom Gaze i Izraelom, što je posljednji u nizu sigurnosnih incidenata na Sinaju kojim vlada bezakonje, priopćile su snage sigurnosti. Nije poznato je li koordinirani napad na nekoliko vojnih položaja bio odgovor na vojno rušenje islamističkog predsjednika Mohameda Mursija, svrgnutog s dužnosti u srijedu u Kairu, dodaje se u izvješću.

ZAGREB - Internetska zajednica u SAD-u u četvrtak se okupila u podršci prosvjedima protiv nadzora aktivnosti na internetu koju provode vlasti SAD-a, što je nedavno razotkrio bivši suradnik američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) Edward Snowden. Mrežne stranice poput Reddita i Mozille podržale su kampanje u gradovima po SAD-u za "Vraćanje četvrtog", što se odnosi na četvrti amandman ustava SAD-a koji građane štiti od nezakonitog pretraživanja i uhićenja. Na naslovnici stranice Boing Boing, primjerice, stoji poruka NSA-u: "Sretan 4. srpnja! Odmah prekinite vaše protuustavno špijuniranje svjetskih korisnika interneta - Narod".

MEXICO CITY - Četiri zrakoplovne tvrtke iz Sjedinjenih Država u četvrtak su privremeno obustavile letove u Mexico City, nakon što je vulkan oko 80 kilometara od glavnog meksičkog grada počeo izbacivati pepeo, objavio je glasnogovornik zračne luke u Mexico Cityju. Nekoliko letova najvećih američkih kompanija odgođeno je do daljnjega, izjavio je Richard Jimenez, glasnogovornik zračne luke. "Odluku o neletenju iz Mexico Cityja donijele su te zrakoplovne tvrtke, ali zračna luka je otvorena", izjavio je drugi predstavnik zračne luke, Andres Gomez, za jednu televizijsku postaju. Prema njegovim riječima, meksičke kompanije nisu otkazale letove.

LONDON - Zaraza novim koronavirusom MERS-om, koja je u posljednih nekoliko mjeseci prouročila 40 smrtnih slučajeva osoba povezanih s Bliskim istokom, nije dosegla pandemijske razmjere i postoji mogućnost izumiranja tog virusa, procjene su istraživača s pariškog Instituta Pasteur uobjavljene u medicinskom časopisu The Lancet. Francuski znanstvenici navode nisku vjerojatnost da zaraza bliskoistočnim respiratornim simptomatičnim koronavirusom (MERS) poprimi razmjere poput one izazvane SARS-om koji je umalo izazvao pandemiju početkom novog tisućljeća.

(Hina) xilov yvl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙