FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: ilov
ZAGREB, 6. srpnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

SARAJEVO - Sabor HDZ 1990. izabrao je u subotu na zasjedanju u Sarajevu Martina Raguža za novog predsjednika te bosanskohergovačke političke stranke, koja je i članica šarolike vladajuće šestostranačke koalicije u toj zemlji. Raguž je u proteklih osam godina bio dopredsjednikom HDZ 1990., a ne mjestu predsjednika zamijenit će Božu Ljubića koji je ovu stranku isto toliko vodio od njezina nastanka prouzročenom raskolom u tadašnjem HDZ BiH. "Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i mi želimo poručiti da više nema vremena za gubljenje", kazao je tijekom sabora Raguž, dodajući kako je vrijeme da se u BiH prekine s borbom za fotelje a počnu provoditi reformski programi.

KAIRO - Mohamed ElBaradei predložen je predsjednika egipatske vlade, tri dana nakon vojnog udara kojim je svrgnut predsjednik Muhamed Mursi, objavio je pokret Tamarod koji je pokrenuo mobilizaciju i svrgavanje islamističkog predsjednika. Jedan vojni izvor je precizirao da će ElBaradei, bivši šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prisegnuti tijekom večeri. Službena agencija Mena objavila je da se ElBaradei sastao s privremenim predsjednikom Adlyjem Mansurom. Oporba, među kojom Tamarrod, zadužila ga je u utorak da ju predstavlja u političkoj tranziciji nakon Mursijava svrgavanja.

KAIRO - U posljednja 24 sata u Egiptu je u sukobima između pristalica i protivnika svrgnutoga predsjednika Mohameda Morsija te u napadima naoružanih grupa na sjevernom Sinaju poginulo 37 osoba, izvijestilo je ministarstvo zdravstva. "Poginulo je 37 osoba, a ranjeno ih je 1079", stoji u priopćenju ministarstva. Među ubijenim neidentificiranim osobama je i jedan koptski svećenik.

VARŠAVA - Poljska će moći uvesti euro za nekoliko godina, a prijelaz na europsku valutu zahtijeva reviziju ustava, rekao je u subotu predsjednik poljske vlade Donald Tusk u razgovoru za list Gazeta Wyborcza. "Nećemo ući u eurozonu bez mijenjanja ustava. Nemamo potrebnu većinu za to ni sada, a izgleda mi da ni u slijedećem sazivu parlamenta nećemo imati", rekao je Tusk i podsjetio da pravna prepreka blokira uvođenje eura u Poljsku. Za promjene ustava potrebna je dvotrećinska većina. Samo poljska središnja banka može odrediti izdavanje valute na terotoriju zemlje. Ulaskom u eurozonu ta uloga prelazi na Europsku središnju banku (ECB).

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je u subotu katolike da ne strahuju od reforme "zastarjelih i krhkih struktura" Crkve, poput birokratskih i struktura vatikanske banke. "U kršćanstvu i Crkvi postoje zastarjele i krhke strukture. Treba ih obnoviti", rekao je Papa tijekom privatne mise za Švicarsku gardu, prenosi internetska stranica Radio Vatikana. "Ne trebamo se bojati rušenja krhkih struktura koje nas sputavaju", rekao je i objasnio da je Crkvi dopuštena reforma jer se tako razvijala. Nešto kasnije, papa je pozvao tisuće mladih svećenika i novaka iz cijeloga svijeta, okupljenih na audijenciji u Vatikanu, da ne zaborave svoj zavjet siromaštva.

RIM - Talijanski istražitelji utvrdili da je Vatikanska banka funkcionirala na način koji je omogućavao pranje novca, prenose u subotu mediji rezultate trogodišnje tajne istrage. Banka službeno poznata kao Institut za religijske poslove (IOR) nije provodila dovoljnu kontrolu svojih klijenata i vlasnicima računa bilo je omogućeno da u tuđe ime prebacuju velike iznose. "Postoji visoki rizik da način na koji IOR funkcionira, bez specificiranja stvarnih klijenata, može biti korišten kao paravan za ilegalne operacije", napisali su tužitelji u dokumentu kojeg citira dnevni list Corriere della Sera. Oni su također optužili talijanske banke da su prihvaćale novčane transfere iz IOR-a a da pritom nisu utvrđivale podrijetlo novca koje je potom prebacivano u treće banke.

ISTANBUL - Turska je policija u subotu navečer suzavcem i vodenim topovima rastjerala više tisuća ljudi koji su se uputili na Trg Taksim, javlja AFP. Okupljeni na poziv organizacije Solidarnost Taksim, prosvjednici su se sukobili s postrojbama specijalne policije koja im je spriječila pristup na trg. Jedan sud u Istanbulu poništio je početkom lipnja plan preuređenja Trga Taksim, pošto stanovnici s njim nisu bili suglasni i jer se taj plan nije uklapao u identitet parka. Ta odluka, objavljena tek ovog tjedna, pozdravljena je kao pobjeda protivnika plana preuređenja trga.

ISTANBUL - Sirijska oporbena nacionalna koalicija izabrala je u subotu Ahmada Džarbu za predsjednika, glasovanjem održanim u Istanbulu, izvijestili su članovi koalicije. Džarba je pripadnik plemena iz istočne pokrajine Hasake koji ima veze sa Saudijskom Arabijom. Pobijedio je poslovnog čovjeka Mustafu Sabagha, katarskog favorita u oporbi. "Promjena je bila potrebna", rekao je visoki dužnosnik koalicije Adib Šišakli za Reuters.

KANO - U napadu islamskih ekstremista u subotu su na sjeveroistoku Nigerije ubijene 42 osobe među kojima i veći broj učenika jednog internata, potvrdili su liječnički izvori. "Primili smo tijela 42 osobe - učenika i zaposlenih iz srednje škole. Imali su prostrijelne rane, opekotine i druge ozljede", kazao je za AFP predstavnik bolnice Haliru Aliyu. Prema iskazima preživjelih neki učenici živi su izgorjeli u napadu na državnu školu koji se zbio pred zoru u gradu Mamudo.

BUDIMPEŠTA - Na 16. paradi homoseksualaca u Budimpešti zabilježeno je u subotu rekordno sudjelovanje oko 8.000 ljudi, a paradu nije omeo ni jedan značajan incident za razliku od prethodnih godina kada su pripadnici krajnje desnice žestoko napadali sudionike.

Organizatori i novinari drže da je defiliralo oko 8.000 homoseksualaca, lezbijki, transrodnih osoba i njihovih simpatizera.

LA PAZ - Bolivijski predsjednik Evo Morales u subotu je u govoru u Orurou, na jugozapadu Bolivije, rekao da će dati politički azil bivšem američkom savjetniku NSA-e Edwardu Snowdenu ako ga on zatraži. "U znak prosvjeda želim reći Europljanima i Sjevernim Amerikancima da ćemo, ako to zatraži, dati azil tom Amerikancu kojega progone sunarodnjaci. Ne bojimo se", jamčio je bolivijski predsjednik.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙