FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 26. lipnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KARACHI - Najmanje sedam osoba ubijeno je u srijedu u bombaškom napadu u poslovnoj četvrti Karachija u Pakistanu u vrijeme jutarnje gužve, čiji je cilj bio sudac vrhovnoga suda pokrajine Sind, koji je teško ranjen, izvijestile su lokalne vlasti. Bomba je eksplodirala u trenutku kada je naišao konvoj s policijskom pratnjom, a u jednom od automobila nalazio se i sudac vrhovnoga suda pokrajine Sind, Maqbool Baqir, čija su specijalnost teroristički slučajevi, a poznat je kao pošten sudac. "Prema prvim informacijama kojima raspolažemo ubijeno je sedam osoba", rekao je novinarima ministar informiranja pokrajine Sind čiji je glavni grad Karachi u kojemu živi gotovo 18 milijuna stanovnika. U posljednje vrijeme zabilježen je porast kriminala, otmica i ubojstava, povezanih s političkim i etničkim nesuglasicama te mafijaškim obračunima. Prošle je godine u takvim obračunima smrtno stradalo 2000 ljudi, što je rekordan broj u posljednjih 20 godina.

PEKING - U neredima koji su se dogodili u srijedu ujutro blizu Turpana u kineskoj regiji s većinskim muslimanskim ujgurskim stanovništvom Xinjiang na sjeverozapadu zemlje smrtno je stradalo 27 ljudi, izvijestila je agencija Nova Kina. Prije nego što je policija otvorila vatru i ubila 10 izgrednika, ubijeno je 17 osoba, među kojima devet policajaca i osam civila, rekao je za Novu Kinu dužnosnik koji je želio ostati anoniman. U srijedu su izgrednici naoružani noževima napali policijske postaje i zgrade mjesne vlade u gradu Lukqun, od glavnoga regionalnog grada Urumqija udaljenog oko 250 km i nedaleko od Turpana. Izgrednici su tukli civile i zapalili nekoliko policijskih automobila, prenosi nova Kina, pozivajući se na izjave regionalnih dužnosnika Komunističke partije Kine. Trojica izgrednika uhićena su na mjestu incidenta.

RIM - Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano uputio je u utorak hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću čestitku povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, objavio je ured talijanskog predsjednika. "Na dan proslave neovisnosti, želim vam u ime talijanskog naroda i osobno uputiti najljepše želje napretka za hrvatski narod. Skori ulazak Hrvatske u EU, koji ćemo zajedno proslaviti, predstavlja krunu odvažnog puta koji je Zagreb prešao na putu europske i euroatlantske integracije, osim što je dao jaki poticaj drugim državama regije", rekao je u čestitci Napolitano. Napominjući kako je Italija uvijek podržavala Hrvatsku na tom putu Napolitano je rekao kako je siguran "da će taj napredak dodatno učvrstiti naše već plodne bilateralne odnose uz odlučan doprinos naših manjina".

MOSTAR - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda sazvao je za srijedu u Sarajevu sjednicu na kojoj bi se trebali pojaviti hrvatski i srpski ministri koji su zajedno sa zastupnicima napustili rad prije 20 dana iz sigurnosnih razloga zbog blokade zgrade zajedničkih institucija koja se pretvorila u talačku krizu, doznaje se iz Bevandina ureda. Kako je potvrđeno za medije u Mostaru nakon dobivenih policijskih izvještaja i jamstava o sigurnosti, ministri su odlučili nastaviti održavati sjednice Vijeća ministara i upravo će prva sjednica nakon stanke biti posvećena analizi sigurnosne situacije. Svim ministrima će se predstaviti izvješća Uprave za koordinaciju policijskih tijela o događanjima ispred zgrade zajedničkih institucija, zaključci nedavnog Izvršnog obavještajnog odbora koji je zatražio dodatne policijska jamstva sarajevske županijske policije kao i policije Federacije BiH. Na dnevnome redu su i zaključci s 32. sjednice Neovisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH koji su ocijenili da su agencije Federalne uprave policije i policije sarajevske županije zakazale u osiguravanju slobode kretanja najviših državnih dužnosnika i sprječavanju izgreda.

MOSTAR - Devet naoružanih zamaskiranih osoba u vojnim odorama koji su se predstavile kao sljedbenici bosanskohercegovačkog salafističkog reda, radikalnog islamskog pokreta, objavili su video u kojemu najavljuju odlazak u Siriju boriti se na strani pobunjenika protiv predsjednika Bashara-al-Assada, objavili su u utorak mediji u BiH. U dosta nerazgovijetnim porukama u prigodnoj pjesmi, ova skupina spominje džihad (sveti rat), Irak, Afganistan i Siriju. Autor ovoga videa objavljenom na videoservisu LiveLeak tvrdi da se selefisti iz BiH navodno spremaju otići i ratovati u Siriji na strani pobunjenika. Na videu se pojavljuje devet muškaraca naoružanih automatskim i hladnim oružjem, koji pjevaju i na kraju uzvikuju Allahu ekber (Bog je velik). Oni bi se, kako piše u opisu videa, trebali priključiti borbama u sirijskom gradu Hama. Federalna televizija ranije je objavila kako je od početka rata u Siriju iz BiH otišla skupina od 52 boraca. U međuvremenu se njih 32 vratilo u BiH, dok su navodno dvojica poginula u borbama.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙