FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama imenovao je u srijedu svoju blisku suradnicu Susan Rice na mjesto savjetnice za nacionalnu sigurnost, čime je ojačao nadzor Bijele kuće nad vanjskom politikom, a suprotstavio se republikancima koji su kritizirali njezine postupke u vezi s lanjskim napadom na američko diplomatsko predstavništvo u Libiji. Očekuje se da Rice glasno brani Obaminu vanjsku politiku, osobito u odnosu na građanski rat u Siriji. Obamu kritiziraju zbog oprezna pristupa u situaciji u kojoj je sve više dokaza, piše Reuters, da je sirijski predsjednik Bašar al-Asad upotrijebio kemijsko oružje protiv pobunjenika koji ga žele svrgnuti. Bijela kuća objavila je i da će Obama na dosadašnje mjesto Susan Rice, mjesto veleposlanice SAD-a u Ujedinjenim narodima, imenovati Samanthu Power, dobitnicu Pulitzerove nagrade, nekadašnju savjetnicu u Bijeloj kući i harvardsku profesoricu.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) u srijedu je priznao da je morao sniziti vlastite standarde kad je u pitanju mogućnost da Grčka vraća dugove te da su predviđanja za grčko gospodarstvo možda bila pretjerano optimistična. MMF je uz Europsku komisiju i Europsku središnju banku, dio tzv. trojke institucija koje posuđuju novac i koje su intervenirale kako Grčka ne bi došla u situaciju da ne može otplaćivati dugove i kako ne bi izašla iz eurozone. Grčkoj je MMF dao oko 30 milijarda eura, a ukupni paket pomoći bio je 110 milijardi eura. U srijedu je objavljena procjena po kojoj je potpora MMF-a bila nužna kako se grčki problemi ne bi prelili na druge zemlje eurozone i na globalnu ekonomiju, no "postojala je napetost između potrebe da se podupre Grčka i straha da taj dug nije održiv". Pošto je grčki program odobren, trojka je od Grčke tražila da odmah sreže dio duga i provede strukturne reforme, ali dogodio je neuspjeh, kaže MMF. Grčka je ostala u eurozoni i smanjila dio duga, ali nije obnovila povjerenje tržišta, a gospodarstvo joj se survalo u jednu od najtežih recesija ikad zabilježenih u doba mira.

ADEN - Najmanje je jedanaest ljudi poginulo u ofenzivi jemenske vojske na borce al Kaede u gradu na istoku zemlje, službeno je objavljeno. Ti pripadnici al Kaede bili su najavili da kane osnovati islamističku državu u Gail Bavaziru, četvrtome gradu pokrajine Hadramuta. Jemenski vojni izvor kaže da su poginula najmanje trojica vojnika i najmanje sedam pobunjenika. Borili su se kraj Gail Bavazira, sjeverno od al-Mukale, glavnoga grada Hadramuta. No, jemensko ministarstvo obrane objavilo je da je poginuo samo jedan časnik, a da su ranjena petorica vojnika koji su u borbama imali potporu tenkova i helikoptera. Ministarstvo tvrdi da su poginula sedmorica gerilaca. Stanovnici kažu da je poginuo i jedan civil, putnik u autobusu koji se našao u pucnjavi.

(Hina) xilov ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙