FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 4. srpnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović boravit će u službenom posjetu Bosni i Hercegovini 8. i 9. srpnja, što je njegov prvi službeni posjetu inozemstvu nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, priopćeno je u četvrtak s Pantovčaka. Hrvatski će predsjednik u ponedjeljak u Sarajevu razgovarati s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH. Susrest će se i s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH te će biti na radnoj večeri s bosanskohercegovačkim premijerom, ministrima u njegovoj vladi te predsjednicima vlada entiteta. U utorak će prijepodne hrvatski predsjednik posjetiti distrikt Brčko, razgovarati s njegovim čelnicima i obići gradilište mosta preko rijeke Save, koji se gradi u sklopu koridora Vc. Istoga dana popodne Josipović će u Tuzli razgovarati s čelnicima toga grada i kantona, te se sastati s predstavnicima Hrvata u Tuzlanskom kantonu. Obići će i budući Hrvatski centar koji je u fazi preuređenja i upaliti svijeću ispred spomen-ploče na Trgu prekinute mladosti postavljene u sjećanje na 71 mladog čovjeka poginulog na tom mjestu 1995. godine. Na kraju posjeta nazočit će potpisivanju Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Tuzli i Sveučilišta u Zagrebu.

ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj početkom iduće godine organizirat će u Londonu konferenciju radi privlačenja investicija u regiju, najavio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik EBRD-a nakon odvojenih razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem. "Vodstvo koje je Hrvatska pokazala u privlačenju investicija u regiju, te njezina uloga u okupljanju tih zemalja radi jače gospodarske integracije, kako bi stiglo više stranog ulaganja, veoma su važni", rekao je Suma Chakrabarti. "Zato je nužna investitorska konferencija na visokoj razini, početkom sljedeće godine i nadam se da će Hrvatska na njoj sudjelovati", rekao je. "EBRD je najveći investitor u Hrvatskoj", rekao je Josipović i najavio da će banka "nastaviti investirati, a fokus aktivnosti bit će na malim i srednjim poduzećima". "Dosad je u zadnjih dvadeset godina investirano 2,8 milijarda eura u stopedesetak projekata, ovo je jedno od najsnažnijih partnerstva u regiji", rekao je Chakrabarti. "I ove ćemo godine uložiti 230 milijuna eura u Hrvatskoj".

MOSTAR - Više desetaka cisterni iz BiH napunjenih gorivom, koje su od ponedjeljka bile blokirane u luci Ploče, u posljednjih 24 sata počele su ulaziti u Bosnu i Hercegovinu nakon što su smanjeni problemi s hrvatskim carinskim sustavom i posjedovanjem dodatne dokumentacije, no problem nije do kraja otklonjen, izvijestili su u četvrtak iz Uprave za neizravno oprezivanje (UiNO) BiH. Po riječima glasnogovornika UiNO-a Ratka Kovačevića, problem zbog kojeg je veći broj cisterni i dalje blokiran u Naftnim terminalima u Pločama još nije u cijelosti riješen, a stanje dodatno otežava to što uvoznici nafte ne posjeduju dokument sigurnosnog provoznog jamstva, nužan nakon ulaska Hrvatske u EU. "U protekla tri dana bilo je problema s carinskim sustavom Republike Hrvatske i činjenicom da obveznici nisu imali sve potrebne dokumente, što je rezultiralo kolonama s hrvatske strane, uključujući i na koridoru kroz Neum", rekao je Kovačević. S bosanskohercegovačke strane, po njegovim riječima, nije bilo problema s novim režimom uvoza roba pa se nisu stvarale gužve. Dodao je da na ulaz u BiH s hrvatske strane u Gradišci čeka više stotina kamiona, zbog čega se stvorila kolona duga oko 5 kilometara.

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučuje građanima da ne putuju u Egipat zbog posljednjih događaja u toj zemlji. "Zbog najnovijih događaja, preporučujemo odgodu putovanja u Egipat ukoliko to nije nužno", navodi se u preporuci objavljenoj na internetskoj stranici ministarstva. Također se dodaje da se hrvatski građani koji borave u Egiptu mogu obratiti hrvatskim diplomatskim predstavništvima u slučaju da im je potrebna pomoć. Republika Hrvatska ima veleposlanstvo u Kairu i konzulat u Aleksandriji. U Egiptu je u četvrtak čelnik egipatskog ustavnog suda Adli Mansur položio prisegu kao novi prijelazni predsjednik zemlje, dan nakon što je vojska svrgnula dosadašnjeg predsjednika Mohameda Mursija. Mansur je položio prisegu nakon nekoliko dana prosvjeda i posebno burna posljednja 24 sata tijekom kojih je vojnom intervencijom dosadašnji predsjednik maknut s vlasti. To je s oduševljenjem dočekala golema masa ljudi okupljena na ulicama Kaira i Aleksandrije koja je od nedjelje tražila njegovu ostavku, ali je u sukobima između Mursijevih pristaša i protivnika poginulo 14 osoba.

SARAJEVO - Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u četvrtak je građane te zemlje pozvalo da ne putuju u Egipat zbog krize koja vlada u toj zemlji, no unatoč tome turisti iz BiH koji borave u egipatskim ljetovalištima odlučili su tamo ostati, a neki su čak zatražili da im se organizira izlet do gradova u kojima su u tijeku prosvjedi, "kako bi i to zabilježili" kao uspomenu s putovanja.Bosanskohercegovački turisti koji borave u Hurgadi i Šarm-el-Šeiku javili su kako u tim mjestima nema prosvjeda te se osjećaju sigurno i nemaju nakanu prekidati ljetovanje zbog državnog udara."Čak su nam se javili da im osiguramo prijevoz do gradova u kojima se održavaju prosvjedi, kako bi i te događaje zabilježili tijekom ljetovanja", navodi sgencija Fena riječi djelatnice turističke agencije Relax Tours Azre Mulahmetović.

LJUBLJANA - Slovenska policija je u suradnji s policijama susjednih država početkom tjedna izvela završnu akciju u kojoj je razotkriven razgranati lanac ilegalnog prijevoza izbjeglica u zapadnoeuropske zemlje.Nakon višemjesečnog praćenja aktivnosti kriminalne skupine i u suradnji s policijama Austrije, Hrvatske, Mađarske i Italije, u ponedjeljak je slovenska policija izvela pretragu nekoliko stambenih objekata na području Slovenije, pri čemu je trima osobama određen pritvor, a na slobodi je još 11 osoba koje su u nezakonitom prebacivanju migranata u zapadne zemlje sudjelovale kao vozači, objavila je ljubljanska kriminalistička policija.

Pritvoreni su 23-godišnji Afganistanac, 32-godišnji slovenski državljanin i 31-godišnjak iz BiH, koje se smatra organizatorima. Osim za organizaciju protuzakonitog prelaska granice, kazneno su prijavljeni i su za delikte vezane uz trgovinu i nezakonito posjedovanje oružja i eksploziva, a jedan i za prodaju droge.

Vjeruje se da su krijumčarenjem imigranata zaradili 38000 eura, pritom iskazujući okrutnost i ugrožajući ljudske živote, jer su u kombi vozila znali nagurati i više od 30 migranata, a one koji nisu imali dovoljno novaca su tukli.

SARAJEVO - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je u četvrtak kako se nada da će trgovinska razmjena između njegove zemlje i Hrvatske ostati na dosadašnjoj razini, odnosno da će Hrvatska i dalje biti najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH. Govoreći u Sarajevu na poslovnoj konferenciji posvećenoj regionalnoj gospodarskoj suradnji, Šarović je kazao kako ne očekuje da bi izlazak Hrvatske iz CEFTA-e i njezino pridruživanje Europskoj uniji moglo utjecati na smanjenje obujma vanjskotrgovinske razmjene dviju zemalja, nego bi se ona mogla i povećati."Naša je zadaća raditi na dosezanju standarda kako bismo mogli nastaviti izvoziti u Hrvatsku i taj izvoz povećati", kazao je Šarović.Prema posljednjim statističkim pokazateljima, Hrvatska je u prvih pet mjeseci 2013. bila na vrhu popisa država iz kojih se najviše uvozilo u Bosnu i Hercegovinu, iako je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zabilježen ukupni pad hrvatskog izvoza u tu zemlju od 10,2 posto.Ukupna vrijednost hrvatskog izvoza u BiH dosegnula je iznos od 389,4 milijuna eura, što je 12,7 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza u tom razdoblju, vrijednog nešto više od tri milijarde eura.U Hrvatskoj je roba iz BiH prodano u vrijednosti 268,3 milijuna eura, što je 15,1 posto od 1,7 milijardi eura cjelokupnog bosanskohercegovačkog izvoza.

Ukupni izvoz iz BiH u Hrvatsku u usporedbi s 2012. godinom povećan je za 13,6 posto.

SARAJEVO - Bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Josip Tolić uhićen je pod sumnjom da je počinio ratne zločine, potvrdilo je u četvrtak Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.Tolić (46) je uhićen u srijedu na graničnom prijelazu Bosanski Brod, u trenutku kad je ulazio u BiH u autobusu koji je dolazio iz Švicarske.

Nakon Tolićeva privođenja objašnjeno je da je on je pod istragom državnog tužiteljstva zbog sumnje da je, kao pripadnik 102. odžačke brigade HVO-a, osobno sudjelovao u zlostavljanju zarobljenika srpske nacionalnosti u razdoblju od svibnja do listopada 1992. godine. Tolić je tad bio na dužnosti zapovjednika straže u nekoliko zatvora na području Odžaka i Bosanskog Broda.Istraga se odnosi na zlostavljanje više desetaka zatočenika srpske nacionalnosti, od kojih je nekoliko umrlo od posljedica mučenja.

Najavljeno je kako će tužitelj za Tolića zatražiti određivanje pritvora.

LJUBLJANA - Slovenija će izdvojiti 76 milijuna eura za odštete neslovencima iz bivših jugoslavenskih republika koje je početkom 1992. "izbrisala" iz registra stanovništva makar su tada živjeli u Sloveniji, a odštete od 40 eura za svaki dan kad su bili bez ikakva statusa dobit će oko 8000 od ukupno skoro 26.000 osoba koje su tom mjerom bile pogođene, predviđa zakon koji će slovenska vlada poslati u parlament, kako bi bio usvojen ove godine. Slovenski ministar unutarnjih poslova Gregor Virant izjavio je u četvrtak da su očekivanja predstavnika "izbrisanih" viša, ali da bi vlada pristajanjem na sve njihove zahtjeve ugrozila javne financije, te zato predlaže da parlament prijedlog zakona prihvati.

STRASBOURG - Europski parlament je u četvrtak zatražio "hitna objašnjenja" Washingtona o optužbama za američku špijunažu europskih institucija i građana, i povjerio jednom od svojih povjerenstava brigu o istrazi takve prakse. U rezoluciji usvojenoj s 483 glasova nasuprot 93, parlament "oštro osuđuje špijunažu reprezentativnih tijela Europske unije". Ako se informacije u tom smislu potvrde, afera "bi mogla utjecati na transatlantske odnose", upozoravaju zastupnici. Usporedo s glasovanjem o toj rezoluciji, predsjednici sedam političkih skupina parlamenta odlučili su u četvrtak jednoglasno povjeriti svojem povjerenstvu za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove brigu o provođenju "dublje istrage" o toj aferi te podnošenju izvješća do kraja godine. Zastupnici tog povjerenstva morat će raditi s nacionalnim parlamentima i skupinom stručnjaka EU/SAD koju je osnovalo Europsko povjerenstvo, ističu zastupnici. Afera je izbila kad je bivši zaposlenik američkih obavještjnih službi Edward Snowden razotkrio mogućnosti američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) za prisluškivanje i špijuniranje milijuna ljudi u svijetu.

JOHANNESBURG - Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela, hospitaliziran od 8. lipnja u bolnici u Pretoriji, još je uvijek "kritično ali stabilno", objavio je u četvrtak ured predsjednika. Bivši predsjednik i dalje je u kritičnom ali stabilnom stanju. Predsjednik Zuma zahvalio je naciji i međunarodnoj zajednici na stalnoj podršci", piše u priopćenju objavljenom nakon posjeta predsjednika Jacoba Zume slavnom prethodniku. Već tjedan dan zdravstveno stanje heroja borbe protiv apartheida nepromijenjeno je.

"Mandeli najbolju moguću medicinsku njegu pruža multidisciplinarna ekipa zdravstvenih profesionalaca koji su uz njega cijeli dan. Brinemo se o njemu", kazao je Zuma.

ATENA - Svrgavanje s vlasti predsjednika Mohameda Mursija koje je u srijedu provela egipatska vojska velik je udarac demokraciji, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle, pozvavši sve strane da odustanu od nasilja. "Ovo je velik udarac za demokraciju u Egiptu", rekao je Westerwelle novinarima na marginama posjeta Grčkoj. "Važno je da se Egipat što prije vrati ustavnom poretku. No postoji realna opasnost da će proces demokratske tranzicije u Egiptu postati ozbiljno izmijenjen", kazao je. Predsjednik egipatskog ustavnog suda, Adli Mansur, prisegnuo je jutros i postao prijelazni predsjednik države.

"Pozivamo sve strane da odustanu od nasilja. Izbliza ćemo pratiti razvoj situacije u Egiptu. Političke odluke donosit ćemo nakon što prethodno izvučemo odgovarajuće zaključke", rekao je Westerwelle koji je tijekom jutra u Ateni razgovarao s grčkim premijerom o političkim reformama u toj zemlji.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙