FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30 sati

Autor: dmus
ZAGREB, 5. lipnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati.

BRUXELLES - Ministri obrane NATO-a odobrili su u utorak osnivanje postrojbe za brzo djelovanje koja će štititi informatičke mreže Sjevernoatlantskog saveza u slučaju informatičkih napada. "Zaključili smo sporazum o osnivanju timova za brzo djelovanje za zaštitu informatičkih sustava NATO-a", rekao je glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen novinarima. Dvadeset i osam ministara donijelo je tu odluku tijekom prvog ministarskog sastanka posvećenog informatičkoj obrani u savezu. "To je ozbiljan problem koji ozbiljno razmatramo, jer može imati razorne posljedice", dodao je Rasmussen. Precizirao je da će sustav zaštite NATO-a od infomatičkih napada biti u potpunosti operativan od jeseni.Novi čelni čovjek Pentagona, Chuck Hagel, u petak je izrazio zabrinutost informatičkim upadima kineskih hakera koji su se prije pet dana dokopali nacrta američkog oružja, među ostalim i najmodernijih raketnih sustava.

ISTANBUL - Tisuće prosvjednika koji pet dana prkose turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu vratile su se na ulice u utorak navečer u Istanbulu i Ankari unatoč isprikama vlade žrtvama policijskih brutalnosti. Dan nakon još jedne noći nasilja u kojoj je smrtno stradao drugi prosvjednik, zamjenik premijera Bulent Arinc je pokušao zaustaviti prosvjede i legitimnim ocijenio zahtjeve ekologa i pozvao nezadovoljne da ostanu doma. Nasuprot oštrom tonu šefa vlade koji se nalazi na turneji po Magrebu do četvrtka, Arinc je održao pomirljiviji govor. Nakon sastanka s turskim predsjednikom Abdualhom Gulom, on se ispričao brojnim ranjenim civilima, ali ne i onima koji su izazvali štete na ulicama. Arinc je jamčio da će njegova vlada poštivati različite životne stilove Turaka.

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države poslat će ovog mjeseca projektile Patriot i borbene zrakoplove F-16 u Jordan zbog zajedničkih vojnih vježbi, ali bi u dogovoru s Ammanom mogle razmotriti mogućnost da ih tamo ostave i poslije završetka vježbi, rekli su u utorak američki dužnosnici. Združene vježbe Eager Lion održavaju se svake godine, a u ovogodišnjim će od 9. do 20. lipnja sudjelovati vojnici iz 19 zemalja, rekao je neimenovani američki dužnosnik. Službeno nije objavljeno da će Patrioti i borbeni zrakoplovi biti povučeni iz Jordana nakon završetka vojnih vježbi, a američki dužnosnici su, po Reutersu, ostavili otvorenom mogućnost da tamo i ostanu, čime bi mogli poslužiti za obranu Jordana od eventualnog raketnog napada u slučaju prekograničnog širenja sirijskog sukoba. Odluka o slanju projektila Patriot u Jordan osobito je sporna Rusiji, glavnom Asadovom savezniku u svijetu, koja smatra da bi SAD i njihovi saveznici projektile mogli koristiti za uspostavu zone zabrane leta nad Sirijom, što bi bila prva potvrda izravne zapadne intervencije u sirijski sukob.

KARTUM - Trideset i osam ljudi poginulo je u utorak u sudaru autobusa i kamiona, a ima i ranjenih, objavila je policija. Nesreća se zbila u državi Bijeli Nil, stotinjak kilometara od glavnog grad Kartuma, precizirala je policija u priopćenju.

"Do nesreće je došlo uslijed prevelike brzine dvaju vozila", rekao je policijski dužnosnik. U Sudanu su česte prometne nesreće u kojima sudjeluju autobusi. U prosincu su 33 osobe poginule i 24 ranjene kada su se dva autobusa sudarila u Kartumu.

CIUDAD DE MEXICO - Kineski predsjednik Xi Jinping stigao je u utorak u Meksiko, u trodnevni posjet posvećen produbljenju trgovinskih odnosa između dviju zemalja. Xi Jinping bi trebao tijekom poslijepodneva sudjelovati na svečanosti u vojnom kampu u središtu grada i će ga primiti meksički predsjednik Enrique Pena Nieto, što će biti njihov drugi susret u dva mjeseca. Kineski predsjednik je počeo latinoameričku turneju u Trinidadu i Tobagu, a u Meksiko je stigao iz Kostarike. On će se u Kaliforniji 7. lipnja sastati s američkim predsjednikom Barckom Obamom.

(Hina) xdam ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙