FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad američkih zaliha i nemiri u Egiptu potaknuli skok cijena nafte

Autor: mkuz
LONDON, 3. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem oštrog pada zaliha u najvećem svjetskom potrošaču Sjedinjenim Državama i političkih nemira u Egiptu koji bi mogli destabilizirati Bliski istok i dovesti do prekida opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 85 centi, na 104,85 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,33 dolara višoj cijeni, od 100,93 dolara, a nakratko je poskočila i na 102,18 dolara.

Na američkom su tržištu cijene poskočile na najvišu razinu u 14 mjeseci, iznad 100 dolara po barelu, čime je naglo smanjena razlika u odnosu na londonsko tržište, nakon što je Američki institut za naftu (API) jučer izvijestio da su se komercijalne zalihe sirove nafte u prošlom tjednu smanjile za čak 9,4 milijuna barela, u odnosu na prognozirani pad od 2,3 milijuna barela.

Snažan poticaj za rast cijene dobivaju i iz eskalacije napetosti na Bliskom istoku, gdje je egipatski predsjednik Mohamed Mursi odbio ultimatum vojske da odstupi s dužnosti. Odvojeno su prosvjednici u Libiji zatvorili nekoliko naftnih polja.

"Tržište nafte ignorira nešto niže cijene dionica i jači dolar jer ima odvojene, vrlo poticajne razloge za rast cijena, a to su kriza u Egiptu i pad američkih zaliha", kazao je broker Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Ulagači danas čekaju potvrdu o značajnom padu američkih zaliha u službenom izvješću američke vlade o tjednim zalihama.

Razlika u cijenama na londonskom i američkom tržištu spustila se na najnižu razinu od prosinca 2010., od 3,09 dolara, a mogla bi se i dodatno smanjiti u slučaju potvrđenog pada američkih zaliha.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 100,63 dolara, što znači da je bila 53 centi viša nego prethodnog trgovinskog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙