FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niže američke zalihe poduprle cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 19. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte nižim zalihama u SAD-u i napetošću na Bliskom istoku, a ulagači sada očekuju ishod dvodnevnog sastanka američke središnje banke radi signala o nastavku programa poticaja za gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte za isporuke zu kolovozu porasla 50 centi, na 106,52 dolara. Jučer su zaključile trgovinu u plusu 55 centi u odnosu na zatvaranje dan ranije.

Na američkom tržištu barelom se danas nakratko trgovalo po najvišoj cijeni u posljednjih devet mjeseci od 99,01 dolar za barel da bi se naknadno stabilizirao na 98,91 dolar, u plusu 47 centi. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje.

Naftna tržišta crpe potporu iz sukoba na Bliskom istoku i nižih naftnih zaliha u SAD.

Ulagači sada napeto iščekuju hoće li predsjednik Feda Ben Bernanke predložiti da banka smanji poticajne monetarne mjere, a njegova izjava na kraju dvodnevnog sastanka mogla bi dati i vremenski okvir za realizaciju takvih poteza.

Procjenjuje se da će američka središnja banka objaviti da će i dalje otkupljivati obveznice u mjesečnom iznosu od 85 milijardi dolara ali da će ujedno zadržati i mogućnost smanjenja tog programa u drugoj polovini godine ako se stanje na američkom tržištu rada i dalje bude poboljšavalo.

Na američkom tržištu komercijalne su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale oko četiri milijuna barela, pokazuju podaci Američkog instituta za naftu objavljeni u utorak. Očekivao se njihov pad za nešto više od 500 tisuća barela. Podaci američke vlade o stanju zaliha očekuju se kasnije popodne.

"Cijene nafte podupire pad zaliha, no sve ovisi o današnjem priopćenju Feda i vremenskim okvirima koje će Bernanke objaviti", ističe Michael Hewson iz CMC Marketsa. "Bernanke će pokušati usmjeravati tržište i upravljati očekivanjima, ali izgledi za ublažavanje poticaja ovisit će o podacima, tako da ćemo ovog ljeta svjedočiti oscilacijama."

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 103,10 dolara, što znači da je bila 75 centi niža nego na početku prošloga tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙