FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte na londonskom tržištu oko 103 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 12. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte zadržale su se u srijedu na londonskom tržištu oko 103 za barel, unatoč neočekivanom porastu zaliha nafte u SAD-u te sniženim prognozama rasta svjetske potražnje za naftom.

Cijena barela sirove nafte na tržištu u Londonu jutros je dotaknula 102,23 dolara, no potom se oporavila na 103,33 dolara, dok je na američkom tržištu bila u plusu 10 centi i iznosila je 95,48 dolara.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) objavila je u srijedu da skroman gospodarski rast ograničava potražnju za naftom diljem svijeta, te da će neka razvijena gospodarstva zabilježiti u 2013. apsolutni pad potrošnje nafte.

Istodobno, prizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u porastu i nadmašuje potražnju za naftom, uz nedavna velika povećanja proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, Iranu i drugim proizvođačima iz Perzijskog zaljeva.

"Slika je prilično sumorna. Proizvodnja je u porastu i premašuje ciljane razine, dok potražnja za naftom pada ... rast globalne potražnje za naftom i dalje će biti manji od rasta ponude iz zemalja koje nisu članice OPEC-a ", rekao je Carsten Fritsch, analitičar u banci Commerzbank u Frankfurtu.

Bogata ponuda dovela je do rasta globalnih zaliha nafte. Američke zalihe nafte porasle su u prošlom tjednu za 9 milijuna barela, pokazali su podaci Američkog naftnog instituta, objavljeni u utorak.

"Američke su zalihe još relativno visoke, znatno iznad petogodišnjeg prosjeka za ovo doba godine", rekla je Natalie Rampono iz tvrtke ANZ.

U ovo doga godine američke naftne zalihe obično padaju, jer ljetna sezona vožnje uzrokuje rast potražnje za gorivom.

OPEC je u međuvremenu objavio na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njegove nafte u utorka iznosila 100.72 dolara, što znači da je bila 66 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙