FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 103 dolara, podupire ih zabrinutost za opskrbu

Autor: mkuz
LONDON, 2. srpnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak iznad razine od 103 dolara za barel na londonskom tržištu, poduprte zabrinutošću za opskrbu s Bliskog istoka i iz Afrike, te nešto boljim gospodarskim prognozama.

Na londonskom je tržištu cijena barela danas ostala skoro na jednakoj razini na kojoj je jučer dočekala zatvaranje tržišta, od 103,11 dolara. Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na jučerašnje zatvaranje, od 98,13 dolara. U ponedjeljak poskupio je više od jedan posto.

Proizvodnja je u Libiji pala za trećinu nakon što su prosvjednici zatvorili nekoliko naftnih polja, a protuvladini prosvjedi u Egiptu dodatno potpirili zabrinutost za stabilnost cijele naftom bogate bliskoistočne regije.

Cijene su također poduprli jučer objavljeni podaci Instituta za upravljanje nabavom (ISM), koji su pokazali rast američke proizvodne aktivnosti u lipnju.

"Riječ je o mješavini zabrinutosti za opskrbu i općeg raspoloženja na tržištu nakon jučerašnje objave ISM-ova američkog indeksa koji se pokazao boljim nego što se očekivalo", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka pozadinu današnjeg cjenovnog trenda.

Razlika između cijena na londonskom i američkom tržištu ponovo se danas primaknula iznosu od pet dolara po barelu, nakon što se jučer smanjila na samo 4,75 dolara i bila je najmanja od siječnja 2011. godine, budući da su poplave prouzročile prekid opskrbe naftom iz Kanade. Veliki naftovod u kanadskoj Alberti danas bi trebao nastaviti s radom nakon što su vremenski uvjeti poboljšani.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 100,10 dolara, što znači da je bila 68 centi niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙