FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed i usporavanje kineskog gospodarstva potopili cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 20. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 104 dolara za barel pod pritiskom pokazatelja koji upućuju na usporavanje kineskog gospodarstva i najave smanjenja monetarnih poticaja za gospodarstvo u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,80 dolara, na 104,32 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,89 dolara nižoj cijeni, od 96,35 dolara.

Cijene robe i dionica pale su nakon objave podataka o padu aktivnosti u kineskoj industriji u lipnju, koji su signalizirali da bi drugo po veličini gospodarstvo svijea u ovom tromjesečju moglo usporiti više nego što se dosada smatralo.

"Cijene nafte danas pritišće nekoliko čimbenika. Fed je potvrdio da će smanjiti program kupnje imovine", sažima stanje na tržištu Lee Chen Hoay iz Phillip Futuresa. "Kineski indeks industrijske proizvodnje PMI ukazuje pak na usporavanje potražnje. A kako je riječ o drugom po veličini naftnom potrošaču u svijetu, usporavanje nužno utječe i na cijene nafte", dodao je.

Guverner američkog Feda Ben Bernanke jučer je kazao da je američko gospodarstvo dovoljno snažno da središnja banka započne sa smanjenjem poticajnih monetarnih programa u nastavku godine.

Cijene je također pogodilo i iznenadno povećanje američkih zaliha sirove nafte, unatoč ljetnoj sezoni vožnje kada potražnja obično doseže vrhunac. Zalihe su u prošlom tjednu porasle više od 300.000 barela a analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njihov pad za 500.000 barela.

Silazni trend cijena zakočio je ipak strah od poremećaja u opskrbi s Bliskog istoka, područja na kojem se proizvodi oko trećina svjetske nafte.

Ulagače zabrinjava mogućnost eskalacije nasilja u Siriji i prelijevanja sukoba na susjedne zemlje. Sjedinjene Države najavile su da će poslati oružje sirijskim pobunjenicima jer raspolažu dokazima da sirijska vlada koristi kemijsko oružje protiv pobunjeničkih snaga.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 103,78 dolara, što znači da je bila 60 centi viša nego u utorak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙