FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigušen strah od ukidanja poticajnih mjera podigao cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 27. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte uvjerenjem ulagača da vodeće središnje banke još neko vrijeme neće mijenjati monetarne poticaje.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla ja 44 centa, na 102,1 dolar. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 24 centa višoj cijeni, od 95,74 dolara.

Naniže revidirana procjena rasta američkog BDP-a u srijedu potaknula je među ulagačima uvjerenje da Fed neće žuriti s povlačenjem opsežnog programa kupnje obveznica.

Također je ohrabrujuća za tržišta bila izjava predsjednika Europske središnje banke Mario Draghija da će zbog negativnih rizika po rast eurozone monetarna politika u regiji ostati nepromijenjenom.

"Ulagači su uvjereni da još ima dosta prostora za politiku pumpanja novca u gospodarstvo", rekao je Michael Hewson iz CMC Marketsa.

Kupovine su potaknuli današnji podaci o blagom padu nezaposlenosti u Njemačkoj u lipnju.

"Njemački podaci o nezaposlenosti još uvijek su dobri, ulagači ih percipiraju pozitivno", kazao je Hewson.

Rast cijena ograničile su ipak obilne zalihe nafte.

Tako su jučer objavljeni vladini podaci pokazali neočekivan skok zaliha benzina u prošlom tjednu, za 3,65 milijuna barela, i to tijekom ljetne sezone vožnje. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su puno skromniji rast, od 900.000 barela.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 99,39 dolara, što znači da je bila 40 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙