FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ispod 101 dolara zbog Feda i Kine, uteg i jači dolar

Autor: mkuz
LONDON, 24. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 101 dolara za barel, pritisnute jačim dolarom i zabrinutošću za potražnju u najvećim naftnim potrošačima SAD-u i Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela ostala je gotovo nepromijenjena, na 100,85 dolara. U petak zaključila je trgovinu u minusu 1,24 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni, od 92,56 dolara. U petak zaključila je trgovinu na gubitku 1,45 dolara.

U prošlom su tjednu cijene nafte znatno pale nakon što je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke objavio strategiju smanjenja monetarnih poticaja za gospodarstvo, što je prigušilo potražnju za robama.

"Fedove najave smanjeja monetarnih poticaja, slabe preliminarne vrjednosti PMI-ja i oskudna likvidnosti u Kini glavni su razlozi oštre korekcije cijena rizične imovine na globalnoj razini", navodi se u bilješci istraživanja Morgan Stanleya.

"Dodatni pritisak na cijene roba generira posljedično jačanje američkog dolara", dodaje se.

Jači dolar poskupljuje robu za imatelje ostalih valuta i time koči potražnju.

Proizvodna aktivnosti u Kini spustila se u lipnju na najnižu razinu u devet mjeseci, pokazao je prošlog tjedna indeks menadžera nabave (PMI) koji izrađuje britanska banka HSBC. To je, između ostalog, potaknulo zabrinutost za potražnju za naftom.

Ovog je mjeseca Međunarodna agencija za energiju snizila prognozu rasta kineske naftne potražnje u 2013. na 3,8 posto, s prethodno prognoziranih 3,9 posto.

"S obzirom na ozbiljnu zabrinutost za kinesko gospodarstvo, akteri koji spekuliraju s rastom cijena nafte povlače se s tržišta", zaključila e brokerska kuća PVM u bilješci klijentima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 99,82 dolara, što znači da je bila manja za 1,58 dolara u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙