FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 24. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Najveći hrvatski osiguravatelj Croatia osiguranje izvijestio je danas da je predao ponudu za stjecanje dionica slovenskog osiguravajućeg društva Pozavarovalnica Sava u postupku dokapitalizacije. Namjera Croatia osiguranja je steći 25 posto udjela u temeljnom kapitalu Pozavarovalnice Sava nakon provedenog postupka dokapitalizacije tog osiguranja, navodi se u obavijesti Croatia osiguranja. Iz tog osiguravajućeg društva izvješćuju da su predali ponudu za stjecanje dionica društva Pozavarovalnica Sava d.d. iz Ljubljane u postupku dokapitalizacije, a prema prospektu za ponudu novih dionica tog društva iz svibnja ove godine. Croatia osiguranje je dostavilo potrebnu dokumentaciju za sudjelovanje u transakciji agentu izdanja, društvu ALTA Invest iz Ljubljane, navodi se u obavijesti. Prema informacijama s mrežnih stranica Pozavarovalnice Sava, u procesu dokapitalizacije to osiguranje prikuplja 55 milijuna eura dodatnog kapitala izdavanjem 7.857.143 novih dionica po cijeni od 7 eura po dionici. Dokapitalizacija se provodila u tri kruga i trajala je od 23. svibnja do 21. lipnja ove godine. U sva tri kruga ukupno 447 ulagatelja upisalo je ukupno 13.289.619 novih dionica ukupne vrijednosti veće od 93 milijuna eura, odnosno broj dionica koje su upisali domaći, odnosno slovenski, i strani ulagatelji veći je za 69 posto od ponuđenog broja novih dionica. Trenutno je u tijeku postupak dodjele novih dionica ulagačima u trećem krugu dokapitalizacije, a obavijest o dodjeljenim novim dionicama biti će objavljena oko 8. srpnja ove godine.

ZAGREB - Ulazak Hrvatske u EU njenim građanima osigurat će veću transparentnost bankovnih i financijskih usluga, kao i usluga platnog prometa, a moći će slobodno otvarati račune u bankama u inozemstvu i slobodno se zaduživati kod banaka u članicama EU. S danom pristupanja Europskoj uniji, 1. srpnja, u Hrvatskoj će se iznos osiguranih depozita povećati s dosadašnjih 400 tisuća kuna na 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Predviđeno je to izmjenama Zakona o osiguranju depozita, koje je Hrvatski sabor usvojio krajem proteklog tjedna. S ulaskom Hrvatske u EU kreditne, financijske institucije i društva za osiguranje sa sjedištem u drugoj državi članici moći će neposredno pružati svoje usluge u Hrvatskoj, pa će građani imati veću mogućnost izbora institucije s kojom žele poslovati, odnosno kupovati dionice, vrijednosne papire i udjele u stranim investicijskim fondovima, sklapati ugovore o osiguranju. U Ministarstvu financija očekuju i smanjenje cijena, ali i povećanje kvalitete kreditnih, financijskih i osiguravateljskih usluga. Građani mogu slobodno otvarati račune u bankama u inozemstvu u cilju štednje i/ili obavljanja transakcija po tom računu, a mogu se slobodno zaduživati (uzimati kredite) kod banaka u inozemstvu. Također mogu obavljati kupoprodaju deviza na inozemnom deviznom tržištu.

ZAGREB - U povodu sutrašnjeg međunarodnog Dana pomoraca, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u današnjoj čestitki svim pomorcima i njihovim obiteljima ističe važnost čovjeka kao pojedinca u cjelokupnoj pomorskoj industriji te podsjeća da bez pomoraca svjetska ekonomija ne bi funkcionirala budući se čak 90 posto roba preveze morskim putem. Dan pomoraca u svijetu se svake godine obilježava 25. lipnja, ove godine s temom "Lica mora". Međunarodna pomorska organizacija (IMO) pokrenula je i kampanju kojom ističe važnost pojedinca u pomorskoj industriji, čemu se priključuje i Hrvatska svjesna uloge svojih pomoraca u hrvatskom i međunarodnom pomorstvu. Hajdaš Dončić naglašava i kako ga posebno raduje što u kolovozu ove godine na snagu stupa Konvencija o radu pomoraca kao glavni međunarodni instrument kojim su cjelovito uređeni standardi života, rada i socijalnih uvjeta pomoraca. Uvjeti za provedbu te Konvecije u hrvatskom su zakonodavstvu osigurani Pomorskim zakonikom i njegovim podzakonskim propisima. Osigurati pomorcima što sigurniju plovidbu i zaštititi ih od opasnosti poput piratstva izazov je i obveza svakoj pomorskoj administraciji. Prepoznavši piratstvo kao ozbiljnu prijetnju za naše pomorce i brodare uspostavili smo nacionalni pravni okvir njihove zaštite koji uključuje i ukrcaj osoba za naoružanu zaštitu na hrvatske brodove kada prolaze kroz rizična područja, ističe Hajdaš Dončić.

ZAGREB - Građevinski su radovi u Hrvatskoj u travnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, bili manji za 8,5 posto u odnosu na isti mjesec 2012. godine, dok desezonirani indeksi pokazuju pad građevinskih radova u travnju u odnosu na ožujak za 3,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Pad građevinskih radova na godišnjoj razini pokazuju i izvorni indeksi, po kojima je u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine, fizički obujam građevinskih radova pao za 1,6 posto. Godišnje stope promjena izračunate iz kalendarski prilagođenih indeksa, pokazuju da je u travnju u odnosu na isti lanjski mjesec pad građevinskih aktivnosti na zgradama iznosio 15,4 posto, a na ostalim građevinama za 0,4 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi danas stagniraju, jer nema vijesti koje bi znatnije pokrenule tržište u jednom ili drugom smjeru, a većina prometa ostvarena je dionicama HT-a i Riviere Adrije. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,1 posto, na 1.798 bodova, a za toliko je porastao i Crobex10, dosegnuvši 1.012 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je oko 7 milijuna kuna, što je otprilike dvostruko više nego u petak oko podneva, ali i znatno ispod prosječnog dnevnog prometa prošloga tjedna. Na listu milijunašica do podneva su se plasirale samo dionice HT-a i Riviere Adrije. Uz promet od 2,2 milijuna kuna, cijena HT-a porasla je 1,6 posto, na 178 kuna. Time je nastavljen oporavak dionice HT-a. Nakon što je polovicom prošloga tjedna njezina cijena pala na rekordno nisku razinu od 172,80 kuna, u petak je skočila više od 3 posto. Cijena dionice Riviere Adrie ostala je, pak, nepromijenjena na 14,50 kuna, uz promet od oko 2 milijuna kuna. Među dobitnicama je danas i dionica Diokija, čija je cijena prošloga tjedna pala za 17 posto, nakon što su vjerovnici tvrtke odbili plan restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe. Jutros je Dioki izvijestio da je novo ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja zakazano za 11. srpnja.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, oslabila prema euru za neznatnih 0,002 posto, a oslabila je i prema svim ostalim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,483818 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile i ostale promatrane inozemne valute, a najviše je u odnosu na tečajnicu utvrđenu prošli petak ojačao američki dolara, za 0,93 posto, na 5,711530 kuna po srednjem tečaju. Švicarski je franak ojačao za 0,15 posto i njegov srednji tečaj iznosi 6,110237 kuna, a britanska funta za 0,03 posto i srednji tečaj funte iznosi 8,766332 kune.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙