FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LUXEMBOURG - Izravna strana ulaganja iz Europske unije u ostatak svijeta u 2012. iznosila su 171 milijardu eura, što je nešto više u usporedbi sa 159 milijardi eura vrijednih inozemnih ulaganja koja je privukao 27-člani blok, pokazalo je najnovije izvješće europskog ureda za statistiku. Glavna odredišta EU-ovih izravnih stranih ulaganja u 2012., s uloženih 18 milijardi eura bili su offshore financijski centri, što je zajednički naziv koji u Eurostatovoj statistici obuhvaća 38 zemalja, uključujući Andoru, Lihtenštajn, Farske otoke, Gibraltar, Kajmansko otočje. Slijede Kanada i Indija, u koje je EU u prošloj godini usmjerio po 16 milijardi eura izravnih stranih ulaganja, te SAD, sa 15 milijardi eura. U Hong Kong i Kinu uloženo je po 10 milijardi, a u Rusiju devet milijardi eura. S druge strane, EU je prošle godine povukao uložene investicije iz Švicarske i Japana, bilježeći tako minus s te dvije zemlje od tri odnosno dvije milijarde eura. Daleko najveći investitor u EU u 2012. bile su Sjedinjene Države, s uloženih 99 milijardi eura. Slijedi Kanada, iz koje je pristiglo 19 milijardi eura, Japan s osam milijardi, te Rusija i Hong Kong s po sedam milijardi eura vrijednih izravnih ulaganja u EU.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je jednoglasno utvrdilo odluku o pregovaračkoj poziciji BiH o dodatnom protokolu uz privremeni trgovinski sporazum s Europskom unijom, vezanim uz ulazak Hrvatske u EU, izražavajući spremnost da se u najkraćem roku pristupi tehničkim prilagodbama i sve okonča do 1. srpnja, priopćeno je u Sarajevu. Iz priopćenja proistječe kako je zapravo otklonjena mogućnost da se nakon 1. srpnja omogući nastavak neograničenog bescarinskog uvoza iz Hrvatske u BiH, kako je to tražila Europska komisija, a da su ustupci mogući tek na temelju reciprociteta. Vijeće ministara BiH je zaključilo da ukoliko Europska komisija u procesu tehničke prilagodbe privremenog sporazuma prihvati zahtjev BiH za povećanje postojećih godišnjih carinskih kvota za proizvode iz BiH poput ribe, vina i šećera, izaslanstvo BiH može povećati ili uvesti carinske kvote za iste proizvode iz Europske unije u količinama registriranog prosječnog uvoza iz Republike Hrvatske u BiH u razdoblju od 2009. do 2011. godine. Izaslanstvo BiH koje sudjeluje u pregovorima zaduženo je odmah izvijestiti Europsku komisiju o poziciji i prijedlozima BiH.

BEČ - Austrijska banka Raiffeisen Bank International (RBI) izdat će u konačnici nove dionice kako bi pojačala bilancu, ali neće žuriti s obzirom da je njihova tržišna vrijednost trenutno niska, izjavio je u četvrtak predsjednik upravnog odbora Walter Rothensteiner. "Nema sumnje da će se u određenom trenutku na dnevnom redu naći i tema povećanja kapitala", rekao je Rothensteiner novinarima. Međutim, tržišna vrijednost RBI-jevih dionica trenutno iznosi oko 25 eura i daleko je ispod njihove stvarne vrijednosti koja iznosi 35 do 40 eura, naglasio je. "Ako cijena dionica iz bilo kojeg razloga poraste na 50 eura, nećemo morati dugo raspravljati. Trenutno je to malo teže (očekivati) ali 'nikad ne reci nikad'", dodao je. Iz druge po veličini banke u srednjoj i istočnoj Europi u više su navrata poručivali da ne isključuju mogućnost izdavanja dionica, ovisno o prilikama na tržištu.

BEOGRAD - Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić priopćio je u četvrtak da su kontrolama u 19 skladišta državnih robnih rezervi zatečene manje količine kukuruza i pšenice nego što su ranije pohranjene u silose, a država je oštećena za oko 20 milijuna eura. "Prema preliminarnim rezultatima, utvrđeno je da od ukupno 77 kontroliranih silosa, u sedam uopće nema ili nedostaju velike količine, odnosno oko 46.000 tona merkantilne pšenice i oko 32 tone merkantilnog kukuruza", navodi Ljajićevu izjavu Radiotelevizija Srbije. Inspektori su, po priopćenju srbijanskog ministarstva poljoprivrede, utvrdili da je u 19 skladišta robnih rezervi manje pšenice i kukuruza nego što je bilo uskladišteno u silose, a po Ljajićevim riječima šteta iznosi oko 20 milijuna eura. Srbijanska vlada je, na prijedlog ministarstva trgovine, formirala radnu skupinu za kontrolu ovlaštenih skladištara i poduzeća koja imaju ugovor s državnom Direkcijom za robne rezerve o čuvanju pšenice i kukuruza. Radna skupina bi idućeg tjedna vladi trebala predati kompletno izvješće i prijedlog mjera protiv počinitelja pljačke državnih resursa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙