FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici donijela Uredbu o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje, priopćeno je iz vladine Služba za odnose s javnošću. U cilju provedbe postupnog povećavanja trošarine na cigarete, a uzimajući pri tome kao bitnu činjenicu preuzetu obvezu Republike Hrvatske da danom pristupanja Europskoj uniji ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57 posto prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta, ovom se Uredbom propisuje visina trošarine na cigarete i utvrđuje minimalna trošarina na cigarete. Specifična trošarina iznosi 197,00 kuna za 1000 komada cigareta uz proporcionalnu trošarinu 37 posto od maloprodajne cijene cigareta te se povećava iznos minimalne trošarine na cigarete s 486,00 kuna za 1000 komada na 567,00 kuna za 1000 komada cigareta. Povećava se i trošarina na sitno rezani duhan, tako da iznosi 450,00 kn/kg, te ostalog duhana za pušenje tako da iznosi 380,00 kn/kg.

LONDON - Hrvatsku ne brine da bi odmah pri ulasku u Europsku uniju protiv nje mogao biti pokrenut postupak zbog prekomjernog proračunskog manjka, ustvrdio je danas u Londonu guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Vujčić je danas na stručnom seminaru u Londonu održao predavanje pod naslovom "Mjesto Hrvatske u međunarodnom monetarnom sustavu u osvit ulaska u Europsku uniju". Seminar je organizirao Forum službenih monetarnih i financijskih institucija (OMFIF), neovisni financijski institut sa sjedištem u Londonu. "Svima je poznata trenutna fiskalna slika i mogućnost pokretanja postupka zbog prekomjernog proračunskog manjka. U ime središnje banke mogu reći da nas fiskalna konsolidacija čeka ovako ili onako: smatram da to ne zabrinjava previše, to je nešto što jednostavno moramo napraviti", kazao je Vujčić novinarima, a prenosi Reuters. Prošlotjedne preporuke Europske komisije, sastavljene u sklopu Europskog semestra na temelju ekonomskog programa koji je Vlada u Zagrebu sredinom travnja poslala u Bruxelles, navode na zaključak da će Hrvatska morati biti podvrgnuta službenom nadzoru gotovo čim uđe u EU 1. srpnja, piše Reuters. Naime, Europska unija određuje da proračunski manjak ne smije prekoračiti tri posto BDP-a, a hrvatska Vlada u programu navodi da će deficit opće države u ovoj godini iznositi 3,6 posto BDP-a te da bi trebao sveden ispod maksimalne dopuštene vrijednosti u EU 2016.

ZAGREB - Vjerovnici Varteksa na današnjem ročištu u postupku predstečajne nagodbe prihvatili su izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Varteksa koji je predložilo Ministrstvo financija. Predsjednik Uprave Varteksa Zoran Košćec izjavio je kako danas izglasan plan financijskog restrukturiranja Varteksa predstavlja izuzetno važan korak za provedbu predstečajne nagodbe i restrukturiranja tvrtke. Ovim glasanjem usvojen je način rješavanja kompletnih postojećih tražbina, kazao je te dodao kako je za tvrtku važno riješiti sporazum sa razlučnim vjerovnicima na kojem se radi i očekuje da će se to riješiti u sljedećih nekoliko dana, jer se njime definira i nova kreditna linija koja je dio plana i nužna je da bi se predstečajna nagodba uspješno provela. Vezano uz 16,4 milijuna kuna potraživanja zaposlenika, Košćec je kazao kako je to sastavni dio plana restrukturiranja i način je definiran planom. Za to je potrebna nova kreditna linija na kojoj se radi kroz sporazum sa razlučnim vjerovnicima i očekuje da će se i to skoro riješiti. Dugovanja Varteksa iznose 374,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Nacionalna zračna kompanija Croatia Airlines izvijestila je danas da je upoznata sa zahtjevima Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) koji se tiču programa restrukturiranja te će dodatno obrazložiti program restrukturiranja u dijelovima za koje je ta agencija ovih dana zatražila doradu. Uz to, iz Croatia Airlinesa ističu i da vode računa o tome da program restrukturiranja mora sadržavati uvjerljive dokaze o mogućnosti dugoročne tržišne održivosti nakon restrukturiranja na temelju realnih pretpostavki o budućim uvjetima poslovanja, odnosno da nakon dovršetka restrukturiranja vlastitim sredstvima može uredno podmirivati sve svoje troškove. Naglašavaju i da AZTN nikada nije odbio predloženi program restrukturiranja nego da traži njegovu doradu, kao i da Croatia Airlines intenzivno radi na dodatnom unapređenju programa restrukturiranja kako bi do 1. srpnja od AZTN-a dobila pozitivni odgovor za njegovo provođenje. Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja jučer je izvijestila da je od Croatia Airlinesa zatražila žurnu dopunu programa restrukturiranja uz napomenu da ako se postupak ocjene tog programa ne zaključi do 1. srpnja ove godine nadležnost za njegovo odobravanje prelazi na Europsku komisiju koja kontrolira državne potpore u zemljama članicama EU-a.

ZAGREB - Italija i Hrvatska i ove su godine u Austriji dva najtraženija odredišta za godišnji odmor u koja planira putovati 15 odnosno 12 posto Austrijanaca koji svoj godišnji odmor namjeravaju provesti u Europi, podaci su iz istraživanja najvećeg austrijskog auto kluba ÖAMTC "Monitor putovanja 2013" koje prenose danas iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice. To je istraživanje provedeno na uzorku od 800 austrijskih državljana starijih od 15 godina, a prema odgovorima Italiju i Hrvatsku za godišnje odmore slijedi Grčka u koju će putovati 7 posto ispitanih, Španjolska gdje će se odmarati njih 6 posto te Turska i Njemačka koju bira njih po 4 posto. Istraživanje je pokazalo i da će Austrijanci prosječno na godišnjem odmoru ove godine potrošiti 947 eura. Austrijsko tržište tradicionalno je među prva tri strana tržišta u hrvatskom turizmu. Prošle je godine u Hrvatsku došao rekordan broj turista iz Austrije, više od milijun ili 6 posto više nego u godini prije, a isti postotak rasta Austrijanci su ostvarili i s 5,7 milijuna noćenja.

ZAGREB - Dioničkim indeksima Zagrebačke burze danas je nakon nekoliko dana pada porasla vrijednost, Crobex je nakon četiri dana pada povećan za 0,78 posto, na 1.852,74 boda, a Crobex10 je prekinuo petodnevni pad s današnjim rastom za 1 posto, na 1.062,43 boda. Redovni promet Burze iznosio je 10,7 milijuna kuna, od čega se 2,8 milijuna kuna odnosilo na blok promet dionice Valamar Adria Holdinga. Uz to još je samo dionica HT-a imala milijunski promet od 2,1 milijun kuna, a cijena joj je porasla 0,49 posto, na 209,53 kune. Porast cijene za 8,31 posto, na 24,37 kuna, imala je dionica Diokija kojom je ostvareno 900,2 tisuće kuna prometa. Cijena dionice Ericssona Nikole Tesla porasla je 0,75 posto, na 1.343 kune uz promet od 502,1 tisuću kuna. Znatan porast cijene, za 11,75 posto, na 22,35 kuna, zabilježila je dionica Varteksa koja je ostvarila promet od 498,5 tisuća kuna. I dionica Industrogradnja grupa zabilježila je visok porast cijene, za 29,62 posto, na 174,98 kuna, uz promet od 346,4 tisuće kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙