FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB/BERLIN - U povodu obilježavanja povijesnog dana ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije Hrvatska gospodarska komora, u suradnji s Veleposlanstvom RH u Njemačkoj i Turističkom zajednicom grada Zagreb od 12. do 14. lipnja na trgu Potsdamer Platz u Berlinu predstavlja svjetski poznatu izložbu "Be CROative". Podsjećajući kako je upravo Njemačka prošlotjednim ratificiranjem hrvatskog pristupnog sporazuma potpuno otvorila Hrvatskoj vrata u EU, potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta prilikom otvaranja izložbe kazala je kako nije slučajnost što je odabran ovaj trenutak za izložbu "Be CROative" u Berlinu. Njemačka je jedno od najvećih gospodarstva u Europi i svijetu, ali i jedan od najznačajnijih hrvatskih gospodarskih partnera, a već dugi niz godina bilježi sigurno prvo mjesto po broju dolazaka stranih turista u Hrvatsku, s gotovo dva milijuna posjetitelja, istaknula je. Izložba koja je od danas otvorena za posjetitelje predstavljena je konceptom koji prikazuje tri aspekta Hrvatske 21. stoljeća - njezinu prošlost (predstavljanje hrvatskih znanstvenika/inovatora/umjetnika i njihovih djela kroz povijest), sadašnjost (predstavljanje najkvalitetnijih hrvatskih proizvoda, nositelja znakova “Hrvatska kvaliteta” i “Izvorno hrvatsko” te prirodnih ljepota Hrvatske) te budućnost (predstavljanje Hrvatske kao investicijske destinacije).

ZAGREB - Pokazatelji poslovne uspješnosti, kao i općeniti tijek ovogodišnje turističke sezone, u skladu su s očekivanjima, pri čemu ćemo najvjerojatnije u glavnu sezonu ući s manjim minusom u odnosu na prošlu godinu, istaknuo je predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK Franco Palma na današnjoj sjednici tog vijeća. Hoteli najlakše amortiziraju negativne tržišne tendencije i bez većih problema ponovit će prošlogodišnje rezultate, pri čemu su uočljive nešto niže cijene u cijeloj turističkoj industriji što može rezultirati slabijim financijskim rezultatima. Vremenske prilike ne idu u prilog većoj popunjenosti kampova, dok privatni smještaj nema proaktivnu politiku prodaje svojih kapaciteta, pa je kao i za ostale turističke segmente, osim hotelijerstva, neizvjesno ponavljanje rezultata lanjske sezone, smatra Palma. Predstavnici strukovnih udruženja pri HGK smatraju da se za novi vizni režim trebalo pravovremeno i organiziranije pripremiti pa se sada može samo smanjivati već prouzročena šteta.

ZAGREB - Europska unija potvrdila je subvencioniranje projekta Go rail - Go green koji provodi agencija za integralni transport AGIT, u iznosu od 1,05 milijuna eura, priopćeno je iz AGIT-a. Cilj AGIT-ova projekta je povećanje prijevoza tereta željeznicom iz riječke luke prema Beogradu. Zahvaljujući EU-ovoj subvenciji cijena željezničkog prijevoza tereta na toj relaciji bit će do 30 posto niža nego u cestovnom, kaže se u priopćenju. Projekt Go rail - Go green, AGIT provodi u partnerstvu s kontejnerskim terminalima AGCT iz Rijeke i Baltic Container Terminalima iz Poljske. EU-ov program Marco Polo II unutar kojeg se sufinancira projekt, ima za cilj povećanje udjela intermodalnog prijevoza odnosno smanjenje opterećenja cesta i negativnog učinka na prirodu preusmjeravanjem prometa s cesta na željeznicu, mora i rijeke. AGIT d.o.o. - Agencija za integralni transport je hrvatska tvrtka koja se bavi organizacijom željezničkog i cestovnog prijevoza, carinskim posredovanjem te pružanjem špediterskih usluga na domaćem i međunarodnom tržištu. U vlasništvu je tvrtke HŽ - Cargo.

ZAGREB - Deset hrvatskih tvrtki dobilo je danas prvi put AAA certifikat poslovne izvrsnosti koje dodjeljuje tvrtka Bisnode Hrvatska, izvijestili su iz te tvrtke. Certifikat su dobile tvrtke Globaldizajn, Koios savjetovanje, Texel, Press Clipping, Servier Pharma, MKD-Biro, Asseco SEE, Autokuća Pavlinić-Sopić, Armatura-Servis i Otkupna satnica-Metali. Certifikat bonitetne izvrsnosti jedan je od najvažnijih europskih standarda kojima se definira kvaliteta poslovanja te je međunarodno priznata oznaka poslovne izvrsnosti poslovnog subjekta, navodi se u priopćenju. Certifikat bonitetne izvrsnosti temelji se na analizi financijskih izvještaja za prošlu godinu te prognoze uspješnosti u poslovanju za sljedećih 12 mjeseci. Direktor Bisnode Hrvatska Benjamin Cerovac kazao je kako se projekt provodi već treću godinu, a neposredno pred ulazak Hrvatske u EU, dodijeljeni su i prvi certifikati.

ZAGREB - Dobit HEP-a za 2012. godinu od 309,3 milijuna kuna većinom se raspoređuje u zadržanu dobit, a manji dio odlazi u zakonske rezerve, objavio je HEP na Zagrebačkoj burzi. Prema izvještaju o odlukama Nadzornog odbora i Glavne skupštine, održane 6. lipnja, dobit HEP-a d.d. za 2012. godinu raspoređuje se u zakonske rezerve u iznosu od 15,4 milijuna kuna, a u zadržanu dobit odlazi 293,8 milijuna kuna. Skupština je prihvatila nekonsolidirane financijske izvještaje prema kojima je ukupni prihod HEP-a d.d. za 2012. godinu iznosio 13,73 milijarde kuna, a ukupni rashod 13,44 milijarde kuna. Prihvaćeni su i konsolidirani izvještaji za HEP Grupu u kojima je ukupni prihod iskazan u iznosu od 14,08 milijardi kuna, rashod 13,98 milijardi kuna, dok je dobit iznosila 71,2 milijuna kuna.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su pali, Crobex je oslabio za 0,60 posto, na 1.824,83 boda, a Crobex10 je smanjen za 0,63 posto, na 1.046,01 bod. Redovni promet na Burzi iznosio je 11,5 milijuna kuna, a u blok transakciji dionicama Riviera Adrie ostvaren je 2,1 milijun kuna. Najveći promet, od gotovo četiri milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je oslabila 0,30 posto, na 203,99 kuna. Slijedi dionica Riviere Adrie sa 1,8 milijuna kuna prometa i rastom cijene od 0,73 posto, na 13,80 kuna. Promet od 788,7 tisuća kuna imala je dionica Valamar Adria Holdinga čija je cijena pala 0,27 posto, na 149,99 kuna. Dionica Belja protrgovano je za 500,8 tisuća kuna, a cijena te dionice je porasla za 5,98 posto, na 70,89 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙