FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski ministar turizma Darko Lorencin i slovenski ministar gospodarskog razvoja i tehnologije Stanko Stepišnik susreli su se danas u Gadovoj Peči u slovenskoj općini Brežice te razmijenili informacije o stanju i kretanju na tržištima, zajedničkim promotivnim nastupima na trećim tržištima, raspravili mogućnosti poboljšanja u upravljanju turističkim destinacijama, razgovarali o provedbi strategija razvoja turizma, o obrazovanju u turizmu te povlačenju sredstava iz EU fondova. Zaključak sastanka bio je da se mišljenja dvaju ministara o načinu razvoja turizma u budućnosti podudaraju te kako u pojedinim segmentima dvije zemlje zajedno mogu biti lideri u ovom dijelu Europe, izvijestili su iz Ministarstva turizma. Ministar Lorencin istaknuo je kako je 2012. godina za hrvatski turizam bila rekordna te kako je slovensko tržište drugo po veličine emitivno tržište za Hrvatsku, pri čemu je prošle godine ostvareno više od milijun dolazaka te više od 6,2 milijuna noćenja turista iz Slovenije. Slovenija je jedno od hrvatskih glavnih emitivnih tržišta, s udjelom od 11 posto u ukupnom hrvatskom turističkom prometu. Ministri su razgovarali i o iskustvima u korištenju strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije, koje će Hrvatska imati mogućnost koristiti po ulasku u EU, posebice kada je riječ o razvoju selektivnih oblika turizma, kao što su to wellness i zdravstveni turizam.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) na današnjem je 9. saboru donijela odluku o promjeni imena u Hrvatsku udrugu radničkih sindikata (HURS) i usvojila novi statut, čime je širom otvorila vrata procesu ujedinjenja s Udrugom radničkih sindikata Hrvatske (URSH), koji bi trebao biti dovršen do kraja godine. Promjena imena i novi statut dogovoreni su još početkom godine, kada su se dvije sindikalne središnjice odlučile ujediniti, budući da im je zbog novog Zakona o reprezentativnosti prijetila marginalizacija na sindikalnoj sceni. Zakon o reprezentativnosti, koji su upravo sindikati najviše kritizirali, ipak je polučio pozitivne pomake jer je pokrenuo proces ujedinjavanja i okrupnjavanja hrvatske sindikalne scene, poručio je sindikalcima ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je bio gost na HUS-ovu saboru. Vlada je sada u potpunosti okrenuta prema socijalnom dijalogu i partnerstvu, poručio je Mrsić. Najavio je nastavak reforme radnog zakonodavstva, kako bi se olakšalo zapošljavanje na hrvatskom tržištu rada, te zajednički rad na postizanju sporazuma o socijalnom miru. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević izrazio je nadu da će skora obnova rada GSV-a podići razinu socijalnog dijaloga i omogućiti postizanje konsenzusa socijalnih partnera oko reformi za izlazak iz krize.

POŽEGA - U Mesnoj industriji Papuk danas je održano ocjenjivanje kulena za tradicionalnu 33. požešku Kulenijadu, najdugovječniju gastro priredbu u Hrvatskoj koja je okupila 30 kulenara iz pet kontinentalnih županija koji su za ocjenjivanje prijavili 33 kulena. Od 33 uzorka pristigla na ocjenjivanje četiri su osvojila zlatnu medalju, 11 će dobiti srebrna odličja, a njih 14 brončanu. Tri kulena nisu skupila dovoljno bodova i ostala su bez priznanja. Ocjenjujući ovogodišnje uzorke izuzetno dobrim te visoke kvalitete predsjednik ocjenjivačke komisije Marko Krznarić kazao je kako su ovogodišnji kuleni iznad prosječne kvalitete čemu su svakako pridonijeli i povoljni klimatski uvjeti, ali i sve bolje poznavanje tehnologije proizvodnje od zrenja do čuvanja. Završna svečanost požeške Kulenijade, na kojoj će kulenarima biti uručena priznanja, održat će se 27. lipnja u Gospodarskoj komori Požeško-slavonske županije, dok će sutra u pješačkoj zoni grada Požege biti uprličena javna degustacija kulena.

ČAKOVEC - Više od 280 izlagača iz Hrvatske iz susjednih zemalja predstavlja se na danas otvorenom međunarodnom sajmu poduzetništva MESAP u Nedelišću. Otvorajući 15. jubilarni MESAP međimurski župan Matija Posavec kazao je kako je gospodarska kriza nekom isprika, a nekima, poput Međimuraca, izazov. Treba učiniti sve da se gospodarstvo širi i razvija, da poduzetnici ostvaruju nove kontakte i sklapaju nove poslove, naglasio je. Trodnevni međunarodni regionalni sajam održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poduzetništa i obrta, a pomoćnik ministra Stjepan Koraj istaknuo je pozitivne pokazatelje malog i srednjeg poduzetništva u zadnja tri mjeseca po kojima je zaustavljena stagnacija. Brojke su pozitivne, doduše to su mali pomaci, ali prvi rezultati bi se trebali vidjeti u gospodarstvu u sljedećem kvartalu, kazao je. U sklopu MESAP-a održava se i 11. po redu izložba vina i vinarske opreme.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex, nakon pet dana pada, danas je blago ojačao, ponajviše zahvaljujući rastu cijena Agrokorovih izdanja, nakon neslužbenih objava da je Nova Ljubljanska banka prodala Argokoru svoj udjel u Mercatoru. Crobex indeks porastao je danas 0,11 posto, na 1.801,82 boda, a Crobex10 za 0,04 posto, na 1.021,37 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 12,8 milijuna kuna. Dionice pojednih tvrtki iz sastava Agrokora zabilježile su znatne poraste cijene. Tako je cijena dionici Belja povećana za 10,62 posto, na 74,45 kuna, a imala je promet od 1,4 milijuna kuna. Rast cijene od 4,84 posto bilježi dionica Vupika, uz promet od 1,1 milijun kuna, a na vrijednosti je dobila većina dionica iz koncerna Agrokor - Zvijezde za 11,11 posto, Konzuma za 2,14 posto, Leda za 0,54 posto. Najtrgovanija je pak danas bila dionica HT-a s prometom od 1,8 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,01 posto, na 182,12 kuna. Više od 1,6 milijuna kuna 'prikupila' je dionica Valamar Adria Holdinga čija je cijena porasla 1,36 posto, na 149 kuna. Dionica Petrokemije prodano ja ze 1,4 milijuna kuna, uz rast cijene od 0,10 posto, na 205,20 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,12 posto, a za 0,63 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,472231 kunu. Srednji tečaj eura na jučer utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a prvi put od sredina listopada prošle godine spustio na razinu ispod 7,5 kuna. Na tjednoj su razini prema kuni oslabile i ostale promatrane inozemne valute. Američki je dolar oslabio za 1,10 posto, vrijednost švicarskog franka pala je za 0,82 posto, a tečaj britanske funte na tjednoj je razini niži za 0,72 posto. U odnosu na jučerašnju tečajnicu pak kuna je ojačala prema dolaru za 0,04 posto, prema franku za 0,44 posto i prema funti za 0,24 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,611890 kuna, franka 6,067092 kune i funte 8,768166 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙