FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo-Hrvatska-ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Tvrtka RWE Energija namjerava ponuditi električnu energiju hrvatskim kupcima, a oni mogu očekivati konkurentne cijene, pouzdanost isporuke i jednostavnost usluge, izvijestili su predstavnici RWE-a na današnjoj konferenciji za novinare. RWE Energija nastala je preuzimanjem tvrtke Energija 2 Sustavi, koju je obavilo društvo RWE Hrvatska, podružnica njemačke RWE Grupe. RWE Energija nudit će električnu energiju kućanstvima i gospodarskim subjektima, a upravo priprema izlazak na tržište široke potrošnje, izvijestio je njen direktor Zoran Miliša. Ipak, nije odgovorio na pitanje koliko niže cijene od HEP-ovih potrošači mogu očekivati, najavljujući da će o tome više reći za oko dva tjedna. Kazao je tek da pravne osobe, koje trenutno kupuju električnu energiju od Energije 2 (sada RWE Energije), čine to po cijeni nižoj od jedan do 10 posto u odnosu na HEP-ove cijene. Miliša tvrdi da će RWE Energija, kao dio koncerna RWE koji ima vlastite elektrane, moći ponuditi konkurentne cijene koji će tvrtci osigurati rentabilnost, a potrošačima uštede. Kaže da u sljedeće tri godine tvrtka planira preuzeti 10 posto ukupnog hrvatskog tržišta električne energije.

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora (HOK) očekuje da Ministarstvo poduzetništva i obrta do sastavljanja konačnog prijedloga zakona o obrtu uvrsti primjedbe i prijedloge koje su u prvom saborskom čitanju iznijeli zastupnici temeljem stava HOK-a. Od novog zakona obrtnici očekuju izjednačen položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte, posebice u pogledu odgovornosti za obveze koje nastaju u obavljanju obrta, priopćili su danas iz HOK-a. Navodeći da je to bio osnovni zahtjev HOK-a Ministarstvu poduzetništva i obrta, ujedno i razlog za pokretanje postupka izmjene Zakona, obrtnici napominju kako prijedlog zakona o obrtu samo djelomično rješava ovaj ključni obrtnički zahtjev. U HOK-u smatraju kako prijedlog zakona nudi samo djelomičnu zaštitu imovine obrtnika, na način da se ovrha ne može provesti na nekretnini za stanovanje nužnoj za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba obrtnika i njegove obitelji, odnosno na nekretnini za obavljanje samostalne djelatnosti. Druge nekretnine u vlasništvu obrtnika, čak i one koje su stečene prije otvaranja obrta, mogu biti predmet ovrhe, čime u HOK-u nisu zadovoljni.

ZAGREB - Porezna uprava Ministarstva financija poziva sve fizičke osobe, one koje su registriranu djelatnost prestale obavljati do dana stupanja Zakona o naplati poreznog duga na snagu, i one u djelatnostima poljoprivrede i ribarstva, da na vrijeme podnesu zahtjev za plaćanje poreznog duga, jer to mogu učiniti samo 90 dana od dana stupanja Zakona na snagu, priopćeno je danas iz toga ministarstva. Zakon o naplati poreznog duga fizičkih osoba stupio je na snagu 9. svibnja 2013. Zahtjev za plaćanje poreznog duga fizičke osobe mogu podnijeti ispostavi Porezne uprave nadležnoj prema prebivalištu ili uobičajenom boravištu. Naknadno zaprimljeni zahtjevi neće se uvažavati, napominju u Ministarstvu. Fizičkim osobama koje podnesu zahtjev bit će omogućeno reprogramiranje naplate glavnice duga uz kamatnu stopu u visini od 4,5 posto. Plaćanje je omogućeno u mjesečnim obrocima na rok otplate koji ovisno o visini poreznog duga može biti najmanje do 36 mjeseci te najviše do 60 mjeseci, uz istovremeni otpis duga s osnove kamata. Ako obveznicima više odgovara, može se omogućiti otpis duga s osnove kamata uz plaćanje glavnice jednokratnom uplatom.

ZAGREB - U ovogodišnjem svibnju na jadranskoj obali i u Zagrebu bilo je 14 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, koji su ostvarili 18 posto više noćenja, priopćeno je danas iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ). Takav svibanjski fizički turistički promet utjecao je i na poboljšanje kumulativne turističke slike, pa je i u prvih pet mjeseci ove godine zabilježen porast turističkih dolazaka od 7 posto, s gotovo 2 milijuna turista, te porast noćenja od 11 posto, s njih 6,7 milijuna. U prvih pet mjeseci na Jadranu i u Zagrebu stranih je turista bilo gotovo 1,6 milijuna ili 9 posto više, a njihovih 5,8 milijuna noćenja porast je od 11 posto. Domaćih je 346,6 tisuća turista ili jednak broj kao lani ostvarilo 966 tisuća noćenja ili 5 posto više. Travanj i prva četiri mjeseca ove godine u hrvatskom su turizmu bili nešto slabiji nego lanjski jer su uskrsni blagdani 'pali' ranije nego lani - već krajem ožujka, ali je svibanj dobro počeo s prvosvibanjskim praznicima i a dobro se, unatoč nešto lošijem vremenu, završio i s blagdanom Tijelova. Komentirajući ukratko te rezultate, iz Glavnog ureda HTZ-a ističu da dobri svibanjski i petomjesečni rezultati hrvatskom turizmu donose 'startnu prednost' s kojom ulazi u razdoblje vrhunca sezone, tijekom koje očekuju rezultat barem jednak prošlogodišnjem.

ZAGREB - Znanstveni časopis The Scientist proglasio je hrvatsku tvrtku Genos najboljim mjestom za rad istraživača u gospodarstvu u svijetu, priopćeno je danas iz Genosa, privatnog laboratorija za istraživanje DNA. Istraživanje The Scientista, koje je provedeno već 11. godinu za redom, obuhvaća podatke prikupljene iz 240 biomedicinskih i biotehnoloških kompanija širom svijeta. U tom su istraživanju njihovi istraživači/zaposlenici ispunjavali upitnik o zadovoljstvu poslom, mogućnostima napredovanja i prijateljskoj poslovnoj klimi, a osobnom valorizacijom sudjelovali su u izboru za poslodavca godine u kategorijama gospodarstvo i akademija. Genos je zauzeo prvo mjesto među istraživačkim kompanijama u svijetu u području gospodarstva i imenovan je "najboljim mjestom za rad u gospodarstvu na svijetu". Ta se hrvatska tvrtka tako našla na vrhu liste poznatih svjetskih kompanija kao što su Genetech, Procter&Gamble, DuPonte, Monsanto, Wyatt, Promega i druge. The Scientist predstavlja Genos kao uspješnu, propulzivnu kompaniju mladih ljudi sa strašću za poslom, koji su tek završili studij. Iako Genos zapošljava samo 25 ljudi, kompanija održava jake veze s akademskom zajednicom te omogućuje svojim istraživačima sudjelovanje u velikim globalnim projektima.

ZAGREB - Glavna skupština kutinske Petrokemije, zakazana za 15. lipnja, trebala bi donijeti odluku o pokriću prenesenih gubitaka iz razdoblja od 2009. do 2012. godine kroz smanjenje temeljenog kapitala, a potom i odluku o povećanju temeljnog kapitala za najviše 187,4 milijuna kuna izdavanjem novih dionica. Prema podacima iz prijedloga odluka, koje je Uprava Petrokemije danas dostavila Zagrebačkoj burzi, Glavnoj se skupštini predlaže da se ukupno 324,16 milijuna kuna gubitaka prenesenih iz 2009., 2010. i 2012. godine pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala za 334,11 milijuna kuna. Smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se smanjenjem nominalne cijene dionice s 270 na 170 kuna, čime bi se temeljni kapital smanjio sa sadašnjih 902,1 na 567,9 milijuna kuna. Nakon toga Uprava predlaže povećanje temeljnog kapitala ulozima u novcu "radi prikupljanja sredstava za nužne investicije, koje osiguravaju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja". Povećanje temeljnog kapitala provelo bi se uz djelomično isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, za najviše 187,4 milijuna kuna na najviše 755,4 milijuna kuna izdavanjem najmanje 551.285 do najviše 1.102.569 novih redovnih dionica na ime, i to kroz tri kruga. Dionice će se ponuditi na prodaju u rasponu cijene od 170 do 228 kuna po dionici.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas su blago pali, pri čemu je milijunski promet do podneva ostvaren jedino dionicom Diokija, a u fokusu investitora je i dionica Petrokemije zbog najavljenog smanjenja i potom povećanja temeljnog kapitala. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,41 posto, na 1.851 bodu, a Crobex10 0,09 posto, na 1.061 bodu. Redovni promet dionicama iznosio je 3,4 milijuna kuna. Najlikvidnija je dionica Diokija, s prometom od 1,07 milijuna kuna. Cijena joj je pala 5,28 posto, na 281 kunu. Slijedi dionica Ine, sa 389.000 kuna prometa i blagim rastom cijene, za 0,07 posto, na 4.300 kuna. Najveća gubitnica do podneva je bila dionica Varteksa, čija je cijena potonula 12,65 posto. istodobno, najveća dobitnica bila je dionica Excelsa nekretnina, sa skokom cijene za 5,45 posto. I cijena dionice Petrokemije oko podneva bila je u minusu 4,7 posto, na 203,08 kuna, uz promet od 371.000 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,001 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, dok je na tjednoj razini, prema tečajnici od prošloga petka, ojačala prema euru za 0,56 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,519746 kuna. Na tjednoj je razini kuna najviše ojačala prema američkom dolar, za 2,54 posto, prema britanskoj funti ojačala je za 0,30 posto, dok je prema švicarskom franku u odnosu na prošli petak oslabila za 0,31 posto. U odnosu pak na jučerašnju tečajnicu HNB-a kuna je oslabila prema franku za 0,42 posto, dok je prema dolaru ojačala 1,02 posto, a prema funti za 0,33 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,117594 kune, dolara 5,674423 kune i funte 8,832213 kuna

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙