FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Smanjene zalihe u SAD-u i iranski izvoz podigli cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 6. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u četvrtak, prekoračivši razinu od 103 dolara po barelu, poduprte padom zaliha u SAD-u i smanjenim iranskim izvozom koji su nadjačali utjecaj zabrinutosti zbog mogućeg smanjenja monetarnih poticaja u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 30 centi, na 103,34 dolara. Pred kraj jučerašnjeg trgovanja spustila se na 103 dolara pod utjecajem vijesti o skorašnjem ponovnom otvaranju važne rafinerije u SAD-u. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 94,24 dolara za barel.

Službeni podatak o oštrom padu zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama u prošlom tjednu i naznake dodatnog smanjenja prodaje iranske nafte Aziji poduprli su danas cijene unatoč naznakama da je tržište dobro opskrbljeno.

Zalihe sirove nafte smanjile su se u prošlom tjednu za čak 6,3 milijuna barela, izvijestila je jučer američka vlada. Analitičari su očekivali da će pasti za 400 tisuća barela. Razlog je smanjeni uvoz.

Usprkos tome, zalihe sirove nafte i dalje su nadomak rekordnoj razini, koja je visoka i u ostataku svijeta, s obzirom na obilnu proizvodnju članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ali i ostalih zemalja.

Pojavio se ipak i signal o smanjenju ponude, pa tako najnoviji podaci pokazuju da je iranski izvoz naglo pao u proteklim tjednima, na samo 700 tisuća barela dnevno u prošlom mjesecu, što je otprilike trećina njegova obujma iz razdoblja prije novog vala američkih sankcija.

"Cijene podupiru vijesti iz Irana. No, pitanje je koliko dugo to može trajati. Smanjeni iranski izvoz ublažit će prekomjernu opskrbu na tržištima, ali ne previše", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

OPEC je odvojeno objavio na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer poskočila na 101,09 dolara, što znači da je uvećana za 1,22 dolara u odnosu na dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙