FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južnokorejski poticaji podigli cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 5. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu iznad razine od 103 dolara nakon što je Južna Koreja usvojila poticaje za uvoz nafte iz regija izvan Bliskog istoka, što je poboljšalo izglede za potražnju a potporu je pružilo i neočekivano smanjenje zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 103,30 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,18 dolara u odnosu na dan ranije. U SAD-u barelom se trgovalo po 26 centi višoj cijeni, od 93,57 dolara.

Poticaj za tržišta bila je odluka Južne Koreje, petog po veličini uvoznika nafte u svijetu, da smanji ovisnost o dobavljačima nafte s Bliskog istoka i potakne uvoz iz drugih dijelova svijeta. Očekuje se da će ti poticaji povećati potražnju za sirovom naftom.

"(Poticaji) bi također trebali olakšati južnokorejskim rafinerijama tesiranje i uvoz ostalih lakših vrsta nafte, pored Fortiesa iz Atlantskog Bazena (primjerice, naftu iz sjeverne i zapadne Afrike)", tumači Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

Dodatno je potporu cijenama pružilo i izvješće američke privatne tvrtke API (American Petroleum Institute), koje je neočekivano pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za čak 7,8 milijuna barela. Očekivalo se njihovo smanjenje za samo 400 tisuća barela.

Pozornost tržišta sada se okreće vladinom izvješću koje će biti objavljeno danas a općenito ga smatraju pouzdanijim, kako bi se preciznije ocijenilo stanje potražnje u najvećem potrošaču nafte u svijetu.

Ulagači očekuju i izvješće američke privatne tvrtke ADP o zapošljavanju u američkom privatnom sektoru koje će također biti objavljeno tokom dana a predstavlja solidan pokazatelj uoči objave vladinih podataka, zakazane krajem tjedna.

"U posljednje su vrijeme ti ekonomski pokazatelji znatno dobili na važnosti i većina tržišta, uključujući i naftna, prati ih pozornije nego dosad", zaključuje Ben Le Brun iz sidnejskog OptionsXpressa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojoj internetskoj stranici da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer iznosila 99,87 dolara, što znači da je porasla 99 centi u odnosu na dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙