FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30.

ZAGREB - Tvrtka RWE Energija danas je predstavila svoju ponudu ugovornih modela za kućanstva kojima nudi tri modela s popustima na cijene za isporuku električne energije od 5 posto, 7 posto i 10 posto za prvu godinu, a uz specijalnu online ponudu kućanstva koja iz izaberu za opskrbljivača imat će i dodatni popust od 2 posto na standardni proizvod te 150 kuna bonusa. "Iako će neki korisnici uštedjeti do 50 posto uz naše modele u 2013. godini, ne želimo zavaravati građane. Na temelju našeg pilot projekta za kućanstva u Hrvatskoj realno je očekivati da će dugoročna godišnja ušteda za prosječno kućanstvo biti u rasponu od 5 do 15 posto", rekao je član Uprave RWE Energije Miroslav Kulla na današnjoj konferenciji za novinare. Kućanstva koja se odluče za RWE Energiju kao opskrbljivača električne energije mogu birati između tri modela, a nude im se i dodatne pogodnosti za ugovaranje putem interneta. Model Ideal je s ugovorom na rok od 36 mjeseci u kojem se jamči popust u prvoj godini od 10 posto, Bonus je s ugovorom na 24 mjeseca i popustom 7 posto, dok je Start jednogodišnji ugovor s popustom u prvoj godini 5 posto. Ugovore li se ti modeli online, popust se povećava za 2 posto te iznosi 12, 9 i 7 posto, a u sva se tri modela u tom slučaju ostvaruje i dodatnih 150 kuna bonusa. Iz RWE Energije su na primjeru prosječnog kućanstva u stanu koje godišnje troši 3.000 kilovatsati (kWh) izračunali da bi do kraja ove godine (za pet mjeseci) na iznosu za električnu energiju u odnosu na HEP mogli uštedjeti oko 220 kuna.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović pustio je danas u rad novi visokonaponski laboratorij u pogonima tvrtke Končar - D&ST poručivši kako je Končar "iznimka koja potvrđuje pravilo" da tvrtke u kojima je država većinski vlasnik mogu uspješno poslovati ako država ima "ruke k sebi". Novootvoreni laboratorij u tvrtki Končar - Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) investicija je vrijedna 106 milijuna kuna koja znači iskorak na području proizvodnje srednjih energetskih transformatora. Milanović je poručio da Končar može i dalje računati na potporu Vlade. Najpotrebniji vam je jeftiniji i konkurentan novac, to je jedina prepreka da od uspješne srednje firme postanete još uspješnija velika firma. Končaru, dodao je, ne nedostaje znanja, ambicije, iskustva i drskosti, nego boljeg pristupa kapitalu, "a to za sada radimo kako možemo i znamo, ali ubuduće ćemo to morati bolje". "Tu EU nije prepreka. I kada me pitaju kako ćemo zaštititi neku industriju - nećemo je zaštititi. Možemo pomoći i stimulirati, ali štititi na onaj stari način, kako se nekada radilo, kojim se ljudima stvarao lažni osjećaj sigurnosti - toga više nema. I oni koji se tome nisu spremni prilagoditi i živjeti po tim pravilima neće napredovati", poručio je premijer. Predsjednik Uprave Končara Darinko Bago naglasio je da investicijski ciklus u tvrtki traje 11 godina, a kroz to je razdoblje investirano 630 milijuna kuna te na tržište plasirano 15 milijardi kuna transformatora - distributivnih, specijalnih, mjernih i energetskih. "To Hrvatsku svrstava u kategoriju prve zemlje prozvođača transformatora po glavi stanovnika", naglasio je.

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će uskoro biti ukinuto bespotrebno redovito prijavljivanje na burzu rada i grupna savjetovanja za nezaposlene kako bi se dio kapaciteta Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) oslobodio za provedbu mjera za zapošljavanje mladih. Mrsić je danas u Banskim dvorima predstavio niz mjera kojima će se Hrvatska uključiti u provedbu europske garancije za mlade te je najavio da će se u tu svrhu u HZZ-u osnovati poseban odjel. Među mladima između 15. i 24. godine života trenutno 19,3 posto nezaposlenih, a u skupini do 29 godina čak 33,6 posto. Mjere aktivne politike zapošljavanja do sada je koristilo 30.090 osoba, među kojima polovicu čine mladi, rekao je Mrsić. Kazao je da Vlada očekuje kako će kroz mjere poticanja zapošljavanja ove godine zaposliti 8.800 mladih, što će stajati oko 28 milijuna eura. Iduće godine trebalo bi zaposliti 20.000 mladih, za što će se izdvojiti oko 65 milijuna eura, 2015. godine 25.000 mladih, za što će se potrošiti 81 milijun eura, a 2016. godine 30.000 mladih, što će stajati čak 97 milijuna eura. Dio tog novca namaknut će se iz sredstava europske garancije za mlade, iz koje se sufinancira zapošljavanje osoba do 24. godine života, a zapošljavanje onih između 24 i 29 godina poticat će se iz državnog proračuna ili iz europskog socijalnog fonda. Mjere za zapošljavanje u sklopu europske garancije za mlade provodit će se na rok od šest mjeseci do godinu dana, a država će kroz njih sufinancirati plaće i prijevoz mladih koji će se zapošljavati na poslovima važnim za društvo. Sufinancirat će se plaće mladih na stručnom osposobljavanju u realnom sektoru, a zadržat će se i vaučeri za mlade i dugotrajno nezaposlene osobe, na temelju kojih će poslodavci kroz dvije godine biti oslobođeni plaćanja doprinosa na njihove plaće.

ZAGREB - U prvih pet mjeseci ove godine broj novozaposlenih osoba u turističkim zanimanjima bio je 23,6 posto veći u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što se zahvaljuje rastu turističkog prometa u predsezoni, poručio je ministar turizma Darko Lorencin. Tijekom prvih pet mjeseci broj novozaposlenih osoba u turističkim zanimanjima iznosio je 19,6 tisuća, što je 23,6 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Osvrćući se na te podatke Lorencin je poručio u današnjem priopćenju da povećani broj zaposlenih u turizmu u ovoj godini logično prati rast turističkog prometa u predsezoni, pogotovo u svibnju. U prvih pet mjeseci novozaposlene osobe u turističkim djelatnostima imale su udjel od 21,3 posto u ukupnom broju novozaposlenih osoba. Najviše osoba zaposleno je u zanimanjima konobar (32 posto), kuhar (23 posto) i sobarica (5 posto), koji čine trećinu novozaposlenih osoba u turističkim djelatnostima u razdoblju od siječnja do svibnja, navodi se u priopćenju Ministarstva turizma.

ZAGREB - U prvih pet ovogodišnjih mjeseci 27 društava za osiguranje koja djeluju u Hrvatskoj zaračunala su ukupnu bruto premiju od 4,12 milijardi kuna, što je 0,4 posto više nego u istom razdoblju lani, pokazuju danas objavljeni podaci Hrvatskog ureda za osiguranje. Najviše zaračunatih premija odnosi se na neživotna osiguranja, odnosno 74,8 posto od ukupne premije. U prvih pet mjeseci dosegnule su iznos od 3,08 milijardi kuna što je 1,5 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Najzastupljenija vrsta neživotnog osiguranja i nadalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom premijom od 1,256 milijardi kuna ili 1,5 posto više nego u prvih pet mjeseci prošle godine. Porasla je i premija za obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, i to za 0,2 posto, na 1,24 milijarde kuna. Prosječna zaračunata premija iznosi 1.531,42 kuna, te je 1,32 posto viša nego u istom razdoblju lani, pokazuju podaci HUO-a. U skupini životnih osiguranja, pak, ukupno zaračunata bruto premija u prvih pet ovogodišnjih mjeseci iznosi 1,04 milijarde kuna, što je rast od 6,5 posto na godišnjoj razini.

ZAGREB - Narodne novine osnovale su s albanskim partnerom tvrtku Albas Office, koja je u Tirani otvorila prodajni prostor sa školskim priborom, izvijestili su danas iz Narodnih novina. Albanski partner, tvrtka Albas, ima 74 posto udjela u vlasništvu novoosnovane tvrtke, a Narodne novine 26 posto. U prodajnom prostoru zajedničke tvrtke u Tirani za početak će se nuditi asortiman školskog pribora Narodnih novina, i to njihove robne marke Nano, kao i drugih svjetskih i hrvatskih proizvođača. Tržište školskog pribora u Tirani ima veliku perspektivu, procjenjuju u Narodnim novimana, te očekuju dobre poslovne rezultate. Suradnja s albanskim partnerom, pojašnjavaju iz Narodnih novina, ostvarena je nakon što je vlasnik tvrtke Albas, Latif Ajrullai tražio poslovnog partnera u Hrvatskoj, gdje je nekoć živio, a "Narodne novine, kao lider na hrvatskom tržištu školskog pribora, bile su najlogičniji izbor". Uz maloprodajnu trgovinu, tvrtka Albas Office nudi i veleprodaju školskog pribora, a iz Narodnih novina najavljuju da je u planu poslovanja nove tvrtke proširivanje ponude na uredski pribor.

ZAGREB - U mirnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi oko podneva Crobexi su bili u blagom minusu, pri čemu je najveća gubitnica dionica Diokija, čija je cijena potonula 25 posto, dok investitori čekaju odluke vjerovnika s današnjeg ročišta u sklopu predstečajne nagodbe. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,33 posto, na 1.799 bodova, a Crobex10 0,27 posto, na 1.015 bodova. Redovni promet dionicama iznpsio je 5 milijuna kuna. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, u visini od 1,6 milijuna kuna, a cijena joj je pala 1,33 posto, na 180,34 kune. U fokusu investitora danas je i dionica Ine, s 752.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,56 posto, na 4.300 kuna. Znatnije je porasla i cijena dionice Đure Đaković Holdinga, za više od 2 posto, na 74,25 kuna. Pojedine dionice iz sastava koncerna Agrokor, nakon višednevnog rasta, danas su u korekciji. Tako je cijena dionice Vupika oslabila 1,51 posto, a Belja 4,35 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,06 posto. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, srednji tečaj eura iznosi 7,460993 kuna. Kuna je ojačala i prema američkom dolaru za 0,30 posto te britanskoj funti za 0,74 posto, dok je oslabila prema švicarskom franku za 0,01 posto. Srednji tečaj franka na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,063383 kune, dolara 5,578730 kuna i funte 8,732436 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙