FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30

Autor: ilov
ZAGREB, 16. lipnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

MOSTAR - Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je u subotu u Mostaru svaku mogućnost uspostave hrvatskog entiteta u BiH, dodajući da ta inicijativa predstavlja zajednički zločinački pothvat kojemu je u Den Haagu izrečena presuda, prenose u nedjelju tiskani mediji u Mostaru. "Bio je to udruženi zločinački pothvat hercegovačkih Hrvata s Tuđmanovim režimom. Od sada tko god spomene treći entitet i Herceg Bosnu nastavlja zagovarati zločinački pothvat", rekao je Izetbegović na svečanosti posvećenoj bošnjačkoj Armiji BiH u Podveležju nedaleko od Mostara. Ustvrdio je kako je haaška presuda zaslužena kazna za počinjene zločine. "Ne radujemo se ničijem jadu, ali su ga zaslužili. Kazao sam prije dvije godine da će Bosna brže ili spornije ići k EU i napretku, a oni će ići u Haag. To su i zaslužili", dodao je bošnjački član predsjedništva BiH.

JERUZALEM - Predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju na nastavak međunarodnog pritiska na Iran glede njegovih nuklearnih ambicija nakon izbora novog, umjerenog iranskog predsjednika. "Međunarodna zajednica ne smije se predati pustim željama ili iskušenju i popustiti pritisak na Iran vezano za okončanje njegovog nuklearnog programa", rekao je Netanyahu u vladi, a prenio je njegov ured u priopćenju. Netanyahu je istaknuo da je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei taj koji određuje nuklearnu politiku, a ne novoizabrani predsjednik Hasan Rohani.

GOETTWEIG - Predsjednici srbijanske i kosovske vlade, Ivica Dačić i Hashim Thaci, sastali su se u nedjelju u okviru Europskoga foruma Wachau u Austriji i pritom se rukovali, što promatrači tumače kao znak popuštanja napetosti u odnosima dvaju šefova vlada. Sam Dačić, podsjeća austrijska novinska agencija APA, kritizirao je bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića jer se svojedobno rukovao s predsjednikom kosovske vlade. Sad kad je postao predsjednik vlade, na nedavnim pregovorima u Bruxellesu bio je prinuđen pružiti ruku Thaciju.

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je u nedjelju da se uvijek "odabere" i "poštuje" život, na misi pod geslom "Evanđelje života", gdje se očekivao njegov komentar osjetljivih tema poput pobačaja i eutanazije. "Često čovjek ne odabere život, ne prihvati 'Evanđelje života', nego dopusti da ga vode ideologije i logike koje postavljaju prepreke životu, koje ga ne poštuju", kazao je Papa u neizravnoj aluziji na te etičke teme. Papa je ocijenio da su ti odabiri često "diktirani sebičnošću, interesom, koristoljubljem, moći, užitkom a ne ljubavlju, dobročinstvom spram drugog".

SKOPLJE - Makedonska policija uhitila je 15 osoba, među kojima jednog policajca, osumnjičenih da su omogućile ilegalan prijelaz u Makedoniju, uz naplatu više stotina eura, više od 250 ilegalnih imigranata koji se pokušavaju domoći zapadne Europe, izjavila je u nedjelju novinarima makedonska ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankuloska. Petnaest osoba osumnjičenih da su "organizirale međunarodnu skupinu za trgovinu ljudima", prebacile su iz Grčke u Srbiju u zadnjih šest mjeseci, više od 250 pakistanskih, afganistanskih, sudanskih i sirijskih državljana te državljana arapskih zemalja koji žele doći u zapadnu Europu, istaknula je ministrica.

MOSTAR - Tromjesečna beba Berina Hamidović iz BiH, koja u svojoj zemlji nije uspjela dobiti matični broj, preminula je tijekom liječenja u Beogradu, objavili su mediji u BiH uz pojašnjenje da su njezini roditelji imali problema prevesti je preko granice zbog političkog problema koji je izazvao masovne prosvjede posljednjih desetak dana. Otac Edin je u izjavi za lokalne medije rekao da je njegovo dijete bilo žrtva administracije sarajevske županije koja nije željela platiti liječenje u Beogradu i središnjih tijela vlasti koje se ne mogu usuglasiti o donošenju zakona o matičnom broju. Berina je rođena 17. ožujka ove godine te je nakon neuspjele operacije u Sarajevu upućena u Beograd. Međutim, na granici su nastupili novi problemi jer beba, iako je bila hitan slučaj, nije mogla dobiti matični broj a time i putovnicu i zdravstvenu iskaznicu. Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙