FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: slek
ZAGREB , 2. lipnja 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BEJRUT - U napadu autobombom u nedjelju blizu policijske postaje u Damasku ubijeno je najmanje 8 policajaca, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). "Najmanje osam pripadnika snaga režima je ubijeno i više civila je ranjeno u jakoj eksploziji autobombe u četvrti Jobar", rekao je šef OSDH-a Rami Abdel Rahmane. OSDH precizira da napad, za koji još nitko nije preuzeo odgovornost, sliči brojnim takvim napadima džihadističkih pobunjenika Fronte al-Nosra, povezane s al Qaedom. U priopćenju OSDH kaže da su se u nedjelju ujutro vodili žestoki sukobi vojske i pobunjenika u istočnom dijelu glavnog grada, koji je posljednjih mjeseci izložen zračnim i minobacačkim napadima.

ISTANBUL - Turska vlada je u subotu, drugog dana žestokih sukoba policije i prosvjednika u Istanbulu, ipak popustila i ponovo otvorila prilaze trgu Taksimu. Premijer Recep Tayyip Erdogan, sučeljen s jednim od najvećih prosvjeda otkako je 2002. njegova stranka došla na vlast, naredio je policiji tijekom poslijepodneva da se povuče s trga i iz parka Gezi kojega je najavljeno uništenje i potaknulo pobunu građana. Tisuće ljudi su noseći turske zastave odmah nagrnuli na trg proglasivši pobjedu nad vladom i ispalivši nekoliko vatrometnih raketa. Mirni prosvjedi građana zbog urbanističkog projekta po kojemu bi se na mjestu parka Gezi, uz trg Taksim, izgradio trgovački centar, pretvorili su se u petak u žestoke prosvjede policije i prosvjednika koji su se nastavili i u subotu, sve dok se policija nije povukla. Policija je u više navrata upotrijebila suzavac i vodene topove ne bi li rastjerala manje skupine prosvjednika koji su uzvraćali kamenjem.

NEW YORK - Sjedinjene Države i Kina su dogovorili da će se od srpnja redovno sastajati na visokoj razini u vezi informatičke sigurnosti i trgovinskog špijuniranja, te kako bi odredili zajednička pravila ponašanja, navodi u subotu list The New York Times. To je "prvi diplomatski pokušaj ublažavanja napetosti nakon američkih izjava o svakodnevnim informatičkim upadima i krađama industrijskih i državnih tajni", piše taj list. "Trebaju nam norme i pravila", rekao je u petak tom dnevnom listu jedan neimenovani američki visoki dužnosnik koji vodi pregovore o održavanju susreta. Prvi razgovori bi se trebali održati u srpnju. Te informacije stižu prije neformalnog summita 7. lipnja američkog predsjednika Baracka Obame i kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Kaliforniji.

TAIPEI - Potres jakosti 6,5 pogodio je u nedjelju otok Tajvan i izazvao oštećenja, izvijestili su tajvanski mediji. Potres se dogodio 38 km jugoistočno od grada Tai-chung na dubini od 14,5 km, izvijestila je Američka seizmološka agencija. Tajvanska televizija javila je da je potres izazvao eksploziju plina u središtu otoka, ali nije dala pojedinosti. Nema izvješća o žrtvama. Potres je uzdrmao i glavni grad Taipei. "Kuća se tresla ali ništa nije palo", rekao je jedan stanovnik grada. Tajvan je smješten u blizini područja tzv. vatrenog prstena oko Pacifičkog oceana s jakom seizmičkom aktivnošću.

MONTEVIDEO - Urugvaj je oglasio sanitarnu uzbunu nakon nerasvijetljene smrti dvojice mornara broda koji plovi pod kineskom zastavom i koji je stigao ovog tjedna te zabrinjavajućeg stanja trećeg mornara hospitaliziranog u Montevideu, priopćilo je ministarstvo za javno zdravstvo (MSP), a prenosi u nedjelju jedan mjesni list. Brod je uplovio u Montevideo u utorak, s četrdestak osoba. Jedan član posade je već bio mrtav a drugi je umro pošto je primljen u bolnicu. Treći član posade je dobio iste simptome kao i umrli mornari i također je hospitaliziran. "Ova treća osoba je u medicinskom centru, dijagnoza i bolest još nisu poznati, ali je njegovo stanje stabilno. Poduzete su sve mjere sigurnosti", rekla je glavna direktorica MSP-a Marlene Sica, potvrdivši informaciju koju je El Pais objavio na svojoj internetskoj stranici. Kako navodi Sica, još nije utvrđeno od kakve bolesti boluju kineski mornari, ali nakon ispitivanja je isključena mogućnost bakterijske infekcije, epidemijske gripe i hantavirusa (hemoragijske groznice koju prenose glodavci). Po pisanju lista, mornari su imali otekline na donjim ekstremitetima, patili su od umora i srčane insuficijencije.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙