FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je izmijenio Zakon o radu (ZOR) pa će poslodavci ubuduće prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom moći sklopiti bez vremenskog ograničenja. Drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto neće moći biti sklopljen na dulje od tri godine. Ako se prvi ugovor na određeno vrijeme sklopi na dulje od tri godine, drugi se neće moći sklopiti na određeno. Utvrđeno je maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, umjesto dosadašnjih 32 sata mjesečno, a smanjeno minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s deset na osam sati. Poslodavcima se olakšava otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada. Naime, do sada je poslodavac bio dužan otkaz ugovora o radu tijekom probnog rada obrazlagati jednim od razloga predviđenim ZOR-om, a ubuduće će se neuspjeh probnog rada smatrati posebno opravdanim razlogom za otkaz ugovora na koji se ne primjenjuju odredbe ZOR-a. Od 1. srpnja, više neće biti radnih knjižica, jer Europska unija ne poznaje radnu knjižicu kao institut.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je donio novi zakon o PDV-u, po kojem će se niža stopa PDV-a od 5 posto naplaćivati na dnevne novine koje po izdanju imaju ukupno više od 25 tisuća riječi. Ministar financija Slavko Linić redom je odbio amandmane kojima su HDZ i laburisti tražili brisanje tog kriterija te uvođenje niže stope za znanstvene časopise i lokalne tjednike. Obrazložio je da se Vlada vodila ekonomskom logikom, te da formulacija o 25 tisuća riječi sadrži i troškove izdanja, osnosno veličinu redakcije, broj novinara, dopisnika itd. Njegovo obrazloženje oporba je odbila, tvrdeći da je riječ o diskriminaciji dijela dnevnih novina koje se usude kritički pisati o Vladi.

ZAGREB - U svibnju je u Hrvatskoj inflacija skliznula na 1,6 posto, najnižu razinu od veljače prošle godine i niže nego što se očekivalo. Prema danas objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u svibnju su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, ostale nepromijenjene u odnosu na travanj, dok su u odnosu na svibanj prošle godine porasle za 1,6 posto. To predstavlja oštro usporavanje inflacije, s obzirom da je mjesec dana prije iznosila 3,3 posto, i to je najniža stopa inflacije od veljače prošle godine, kada je iznosila 1,3 posto. Slabljenje inflacije se očekivalo, no ne tako oštro.

ZAGREB - Od 1. srpnja na 74 granična prijelaza između Hrvatske i susjednih zemalja članica Europske unije ukida se carinski nadzor, jer ulaskom u EU Hrvatska postaje i dio Carinske unije, temeljene na slobodnom kretanju putnika i roba na cijelom teritoriju Unije, bez carinskih formalnosti i naplate carinskih davanja među članicama, rečeno je cnio je da se u robnom i putničkom prometu između Hrvatske i ostalih članica EU u carinskom sustavu u potpunosti uspostavlja sloboda kretanja te će se robe unutar EU kretati samo uz fakturu ili drugi sličan dokument. U robnoj razmjeni s trećim zemljama, nečlanicama EU, ništa se značajnije ne mijenja, jer je hrvatsko zakonodavstvo na tom području već usklađeno s pravnom stečevinom EU. U putničkom će prometu kretanje putnika i roba na granicama sa susjednim članicama EU nadzirati samo policija. U putničkom i poštanskom prometu s trećim zemljama također nema bitnijih prometa, osim povećanja nekih olakšica u putničkom prometu i dopuštenih količina roba na koje se ne plaća carina. Primjerice, umjesto dosadašnjih tisuću kuna, od 1. srpnja od plaćanja carine bit će oslobođena roba za osobnu uporabu vrijedna do 300 eura, a bez davanja na teritorij Hrvatske moći će se uvesti npr. 200 cigareta, 50 mililitara parfema, jedna do dvije litre alkoholnih pića (ovisno o udjelu alkohola) ili npr. 16 litara piva. Kod unosa motornih vozila iz EU će se pak plaćati poseban porez, i to prije prve registracije u Hrvatskoj, a povrat tog poreza bit će moguć ako se vozila nakon toga izvezu iz Hrvatske.

ZAGREB - Specifičnost u carinskom postupanju nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja je Neumski koridor, gdje se prekida kontinuitet teritorija EU, i za koji vrijede posebna pravila, posebno u robnom prometu, rečeno je da današnjoj konferenciji za novinare u Carinskoj upravi. Naime, za domaću robu (iz RH i EU) vrijednu do 10.000 eura bit će potrebna samo isprava o statusu robe, npr. račun. Za vrijedniju robu obvezne su dosadašnje sigurnosne isprave. Proizvodi životinjskog podrijetla tim će se koridorom pak moći voziti samo u vozilima koje plombira Carinska uprava, dok je promet živim životinjama zabranjen, osim za do pet kućnih ljubimaca, pa će se one morati prevoziti trajektom između Ploča i Pelješca. U vrhuncu prometa, obično u turističkoj sezoni, kroz taj koridor prođe oko 600 robnih pošiljki - dvije trećine prema Dubrovniku, jedna prema sjeveru, a od toga je oko 90 posto pošiljaka namijenjeno unutarnjoj trgovini, a oko 10 posto prolazi dalje, prema Crnoj Gori, rekao je zamjenik ravnatelja Carinske uprave Bosiljko Zlopaša, dodavši kako se posebni zastoji zbog novih pravila na tom koridoru ne očekuju.

ZAGREB - Jedna od novosti nakon ulaska Hrvatske u EU je i mogućnost da hrvatski poduzetnici robu iz trećih zemalja ocarine u bilo kojoj zemlji EU, odnosno da poduzetnici iz ostalih EU zemalja to učine u Hrvatskoj, na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar. Pritom 75 posto naplaćane carine čini izravni prihod EU, a 25 posto ide u nacionalni proračun. S tog se osnova zasigurno očekuje smanjenje carinskih prihoda u hrvatskom proračunu, ali su u svim carinskim ispostavama djelatnici upućeni da poduzetnike sa svog područja informiraju o svim promjenama te ih zamole da robu nastave cariniti u Hrvatskoj, kazao je. Promjene u carinskom sustavu ujedno su smanjile i potrebu za carinskim službenicima na graničnim prijelazima, no Grabar je kazao kako je to riješeno preraspodjelom 300 službenika na druga mjesta unutar državne službe, a još 200 unutar carinskog sustava te da otkaza nije bilo niti će ih biti. Naime, Carinska će uprava ojačati svoje mobilne ekipe, koje vrše carinski nadzor na cijelom teritoriju zemlje. Tihe je ekipa sada sedam, a namjera je taj broj znatno povećati i u njih uključiti 200 do 250 ljudi.

ZAGREB - Projekt "Go rail-Go green" financiran od strane Europske unije, kojem je cilj povećanje prijevoza tereta željeznicom iz Luke Rijeka prema Beogradu, predstavljen je danas u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture. Projekt se subvencionira iz europskog programa Marco Polo II s 1,048 milijuna eura i zahvaljujući toj potpori cijena prijevoza tereta kontejnerskim vlakom bit će do 30 posto niža od cestovnog. Nositelj projekta je tvrtka Agit, tvrtka kćer HŽ Carga, a provodi ga u partnerstvu s kontejnerskim terminalima AGCT iz Rijeke i Baltic Container Terminala iz Poljske, rečeno je na predstavljanju. Cilj projekta je prebacivanje većeg dijela tereta s autocesta na ekološki prihvatljiviji željeznički sustav, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Dodao je da Hrvatska također dobiva mogućnost da poboljša svoju željezničku infrastrukturu, poveća kapacitet luka te osuvremeni tehničko-tehnološke procese u logistici.

CAVTAT - Predstavnici investitora, tvrtke Bonvena hoteli najavili su na današnjoj konferenciji za novinare početak gradnje luksuznog smještajnog Aman Resorta Cavtat u što će uložiti 29,5 milijuna eura. Aman Resorts je jedan od najoriginalnijih hotelskih brendova na svijetu, a javnosti je najpoznatiji kao resort u kojem odsjedaju celebrity i najbogatiji ljudi svijeta. Danas Aman Resorts upravlja sa 25 resorta u 16 zemalja, a Aman Resort Cavtat bit će treći na Jadranu, pored Sv. Stefana u Crnoj Gori i u Veneciji, rekla je glasnogovornica Bonvente Manuela Šola. Prema njezinim riječima, Aman Resort Cavtat imat će 30 soba i 10 apartmana, a ulaganja po smještajnoj jedinici bit će oko 750 tisuća eura. Radovi počinju ovih dana, a završetak na lokaciji bivšeg hotela Makedonija očekuje se u travnju 2014. godine. Otvaranje je predviđeno za svibanj. U Aman Resortu Cavtat bit će zaposleno 80 ljudi.

ZAGREB - U uvali Žrnovnica, u blizini Senja, Grupa Zubak izgradila je poslovno-turistički kompleks, koji čine dva hotela i dvije vile s pripadajućim sportsko-rekreacijskim sadržajem i flotom brodova za najam, a ukupna investicija vrijedna je 100 milijuna kuna, izvijestili su danas iz te tvrtke. Kompleks, pod nazivom Veladrion, prostire se na 300 tisuća četvornih metara zaštićene površine, a u njemu je otvoreno 30 novih radnih mjesta. Od ukupnog iznosa investicije, u izgradnju smještajnih kapaciteta i infrastrukture uloženo je 80 milijuna kuna, a u nabavu plovila i leasing brodova preostalih 20 milijuna kuna. Smještajni kapacitet u dva hotela i dvije vile čini ukupno 80 ležajeva, a od dodatnih sadržaja u ponudi su uz polivalentne dvorane, otvoreni i zatvoreni bazen s morskom vodom, wellness i fitness centar, sportski sadržaji, ugostiteljski objekti, noćni klub, šetnica, vlastita plaža te luka posebnih namjena, u kojoj je smještena Veladrionova flota za najam.

ZAGREB - Građevinska tvrtka Tehnika danas je izvijestila da je s tvrtkom Ikea Hrvatska d.o.o. sklopila ugovor vrijedan 25,5 milijuna kuna za izradu konstrukcije potrebne za izgradnju robne kuće. Tehnika je sklopila ugovor o izvođenju radova isključivo na izradi prefabricirane betonske montažne konstrukcije potrebne za gradnju Ikea robne kuće. Ukupna cijena ugovorenih radova iznosi 25,53 milijuna kuna, u što nije uključen PDV, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Nakon pet negativnih dana, Crobex indeks Zagrebačke burze danas je blago ojačao, ponajviše zahvaljujući rastu cijena Agrokorovih izdanja, nakon neslužbenih objava da je Nova Ljubljanska banka prihvatila prodaju svog udjela u Mercatoru Agrokoru. Crobex indeks porastao je danas 0,36 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 0,31 posto, na 1.024 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,5 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego jučer u to doba. Među Agrokorovim izdanjima, najlikvidnija je dionica Vupika, s nešto više od milijun kuna prometa. Cijena joj je porasla gotovo 6 posto, na 126,7 kuna. Znatan skok cijene ostvarila je i dionica Zvijezde, za 11,11 posto i Belja, za 7,65 posto, dok je cijena dionice Leda u plusu 1,17 posto. Najlikvidnija je do podneva bila dionica Valamar Adrije, s ostvarenih 1,5 milijuna kuna prometa. Cijena joj je oslabila 0,63 posto, na 146,21 kunu. Milijunski promet ostvaren je i dionicom Petrokemije, a cijena joj je oslabila 0,5 posto, na 204 kune.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙