FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: mtau
ZAGREB, 13. lipnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WARRI - Brodski kuhar Harrison Okene preživio je dva dana u ledenoj vodi u prevrnutom remorkeru zahvaljujući zračnom mjehuru. Okene (29) je bio na remorkeru Jascon-4 koji je potonuo 26. svibnja, tridesetak kilometara od nigerijske obale. Od 12 ljudi na remorkeru, ronioci su pronašli deset mrtvih tijela dok se jedna osoba još vodi kao nestala.

Okene je uspio preživjeti dišući unutar velikog zračnog mjehura koji je nastao prilikom potapanja broda u jednoj od prostorija u kojoj se kuhar našao i ondje je bio dok ga nisu spasili južnoafrički ronioci. "Bio sam ondje u vodi u potpunom mraku misleći da je to kraj. Stalno sam mislio da će voda ispuniti prostoriju, ali nije", rekao je Okene.

On je opisao svoje preživljavanje kao "čudo" i rekao je da nije siguran da će se vratiti na more.

ZAGREB/WASHINGTON - Korištenje glasovnih komandi za slanje tekstualnih poruka i mailova dok ste za volanom, što se smatra sigurnijom alternativom za vozače, u stvari odvlači više pozornosti i opasnije je od razgovora putem mobitela, pokazala je nova studija, a prenose američki mediji. Proizvođači automobila pokušavaju privući kupce, posebice mlađe, inovacijama u vozilima koje omogućuju vozačima da koriste glasovne komande za uključivanje brisača, postavljanje poruka na Facebook ili naručivanje pizze. Pritom uvjeravaju vozače da je to sigurnije jer im omogućuje da drže ruke na volanu i pogled na cesti. Međutim, znanstvenici su utvrdili da slanje poruka putem glasovne komande odvlači najviše pozornosti kod vozača, više nego kad vozač drži u ruci mobitel i razgovara, i da je stoga opasnije.

MADRID - Španjolski poreznici optužili su najboljeg svjetskog nogometaša, napadača Barcelone i argetinske reprezentacije Lionela Messija (25) i njegova oca Jorgea za utaju poreza od čak četiri milijuna eura, ali Messi odbacuje sve optužbe. Prema španjolskim poreznicima, Messi i njegov otac su podnijeli neispravne porezne prijave za 2006., 2007., 2008. i 2009. godinu. "Upravo smo preko medija saznali da nas se tereti za utaju poreza u Španjolskoj. Iznenađeni smo tim vijestima jer nikada nismo počinili nikakav prekršaj. Uvijek smo ispunjavali sve svoje porezne obveze slijedeći upute naših poreznih savjetnika koji će se pobrinuti i za razjašnjenje ove situacije", napisao je Messi u izjavi koja je objavljena na njegovoj službenoj stranici na Facebooku. Prema magazinu Forbes, Messi je 10. najplaćeniji sportaš na svijetu s godišnjom zaradom od oko 40 milijuna dolara. Polovica tog iznosa otpada na plaću koju dobija od Barcelone, a polovica na sponzorske ugovore.

TOKIO - Najstarija osoba na svijetu i najstariji muškarac u povijesti, Japanac Jiroemon Kimura, umro je u srijedu u 116. godini, javili su japanski mediji. Kimura je umro od upale pluća u bolnici u Kyotangu. Guinnessova knjiga rekorda u prosincu je Kimuru proglasila trenutno najstarijom osobom na svijetu i najstarijim muškarcem u povijesti, piše BBC. Imao je sedmero djece, 14 unučadi, 25 praunučadi i 13 prapraunučadi. Rođen je 18. travnja 1897., iste godine kada je britanska kraljica Viktorija slavila svoj dijamantni jubilej. Radio je kao poštar i zemljoradnik, a na 115. rođendan svoju je dugovječnost pripisao laganoj prehrani i boravku na zraku, javlja Reuters. Titulu trenutno najstarije osobe na svijetu po Guinnessu sada će vjerojatno preuzeti Kimurina sunarodnjakinja Misao Okawa kojoj je 115 godina. Najstarija osoba čije su godine pouzdano potvrđene bila je Francuskinja Jeanne Calment koja je 1997. umrla u 122. godini.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙