FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 19. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

MALMOE - Danska predstavnica Emmelie de Forest pobjednica je Eurosonga održanog u subotu u Malmoeu u Švedskoj pred stotinjak milijuna televizijskih gledatelja, s pjesmom Only teardrops. Dvadesetogodišnja pjevačica je u finalu pobijedila u konkurenciji još 25 zemalja. Hrvatska je četvrtu godinu zaredom ispala u polufinalu Eurosonga.

U nastojanju da ove godine glazbena kvaliteta ostane u prednosti pred zemljopisnim vezama motiviranim glasovanjem televizijskih gledatelja, izvođači su 50 posto bodova dobivali od profesionalnih sudaca. Druga polovica dolazila je od glasovanja telefonom i SMS porukama a navijači nisu mogu glasovati za pjesme iz svoje zemlje.

LOS ANGELES - Posebno izrađena električna gitara Vox, na kojoj su svirali pokojni članovi Beatlesa George Harrison i John Lennon, prodana je na dražbi u New Yorku za 408.000 dolara, objavila je u nedjelju aukcijska kuća Julien's. Ime kupca nije objavljeno a iz Julien's-a su prije aukcije govorili da za gitaru očekuju između 200 i 300 tisuća dolara. Na gitari je Harrison svirao tijekom vježbanja za pjesmu "I Am The Walrus", a Lennon ju je koristio na snimanju skladbe "Hello, Goodbye", a obje pjesme se nalaze na albumu "Magycal Mytery Tour" iz 1967. godine. VOX-ova gitara bila je prototip posebno izrađen za Lennona 1966, a on ju je 1967. poklonio Yanniju "Magic Alexu" Mardasu koji je radio za njih tijekom snimanja za Apple.

MOSKVA - Francuski glumac Gerard Depardieu, koji je u siječnju dobio rusko državljanstvo, ponovno je nahvalio ruskog predsjednika Vladimira Putina usporedivši ga s Papom Ivanom Pavlom II. i nekadašnjim francuskim predsjednikom Francoisom Mitterrandom. "Reći ću vam što mislim o Putinu: ruskoj naciji treba netko takav, s ruskim temperamentom. Putin nastoji pružiti malo dostojanstva ljudima", izjavio je on za Komsomolskaju Pravdu. "On je za mene poput Francoisa Mitterranda ili Ivana Pavla II.", dodao je on bez objašnjenja. Glumac je ujedno opovrgao da je njegova "emigracija" u Rusiju reklamni trik. "To je smiješno. Snimio sam više od 200 filmova. Kome nakon toga treba reklama?"

HONG KONG - Hong Kong je pustio u promet prve električne taksije, u okviru napora za smanjenje velikog onečišćenja u tom megalopolisu na jugu Kine sa sedam milijuna stanovnika. Četrdeset pet crvenih automobila kineskog proizvođača električnih vozila BYD-a koje je dijelom financirao američki investitor Warren Buffett, pokreće litijski-željezno-fosfatni (LFP) akumulator koji se puni u dva sata i omogućuje vožnju od 300 km, navodi BYD. Ispitivanje vozila trajat će šest mjeseci. Kako navodi udruga vozača taksija, električni taksi, uz ekološke prednosti, trebao bi biti jeftiniji za korištenje i održavanje. Stajao bi naime 0,2 do 0,3 honkonška centa po kilometru dok benzinski taksi stoji 0,8 centa (10 centa američkog dolara).

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙