FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 30. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama majke su jedini ili glavni izvor prihoda u 40 posto obitelji s djecom mlađom od 18 godina, pokazuju podaci istraživačkog centra Pew. Radi usporedbe, tijekom 1960-ih godina udio takvih obitelji bio je 11 posto. Od navedenih obitelji iz novog istraživanja, ukupno 63 posto (8,6 milijuna) su samohrane majke dok ostalih 37 posto (5,1 milijun) otpada na obitelji u kojima majka zarađuje više od oca. Razlika u prihodima ove dvije skupine je značajna: prosječan godišnji prihod obitelji 2011. u skupini samohranih majki je bio 23.000 dolara dok je u drugoj skupini iznosio i do 80.000 dolara. Prosječan prihod američkih obitelji s djecom iznosi 57.100 dolara godišnje. U skupini žena koje više zarađuju od svojih supruga veliki udio čine starije bjelkinje sa sveučilišnim obrazovanjem dok su u skupini samohranih majki zastupljenije mlade crnkinje i one hispanskog porijekla s nižim obrazovanjem.

LONDON - Britanski pjevač George Michael izašao je iz bolnice gdje se liječio zbog ozljeda glave zadobivenih u bizarnoj prometnoj nesreći prije dva tjedna. Bivši frontman skupine Wham!, 49-godišnji George Michael, koji je bio "na promatranju" od nesreće koje se dogodila 16. svibnja otpušten je i odmara se, objavljeno je na pjevačevim web stranicama www.georgemichael.com. "Možemo potvrditi da je George Michael otpušten iz bolnice i nastavlja se odmarati i oporavljati", stoji u poruci na Michaelovim interentskim stranicama. "On je dobro i zahvaljuje svima na porukama podrške". Britanski su mediji izvijestili da je pjevač pjesme "Careless Whisper" ispao iz autmobila dok je putovao autocestom u okolici Londona u vrijeme najvećih gužvi, što je tek posljednja u nizu njegovih nesreća i zdravstvenih teškoća. Prošle je godine Michael otkazao turneju po Australiji zbog "teših tjeskoba" nakon što se 2011. borio s teškom upalom pluća mjesec dana na intenzivnoj skrbi u Beču.

MONTPELLIER - Dva muškarca su u srijedu po prvi u Francuskoj, uzdrmanoj prosvjedima protiv zakona o istospolnim brakovima i reformi, stupila u brak u južnom francuskom gradu Montpellieru. Vincent Aubin i Bruno Boileau razmijenili su zavjete u futurističkoj zgradi gradske uprave pred gradonačelnicom, prijateljima i predstavnicima medija dok je policija vani pazila da vjenčanje protekne bez ometanja. "Veliko mi je zadovoljstvo proglasiti vas vjenčanima po zakonu", rekla je socijalistička gradonačelnica Helene Mandroux dok se novovjenčani par poljubio uz glasno odobravanje oko 500 uzvanika. Zakon koji omogućava brak i usvajanje djece istospolnim parovima izglasan je u parlamentu 23. travnja. Objavio ga je 18. svibnja predsjednik Francois Hollande nakon što ga je potvrdilo ustavno vijeće. Ukaz o njegovoj primjeni objavljen je u utorak u Službenom listu.

ŽENEVA - Smanjiti za 30 posto prosječan unos soli u prehrani, povećati tjelesnu aktivnost za 10 posto, nametnuti porez na proizvode loše za zdravlje, sve su to obveze koje je ovog tjedna preuzela Svjetska zdravstvena organizacija kako bi zaustavila širenje debljine u svijetu do 2020. Zemlje članice WHO-a, okupljene od 20. svibnja na općoj skupštini, usvojile su u ponedjeljak navečer konsenzusom rezoluciju u tom smislu. Tom se rezolucijom uvodi plan djelovanja protiv neprenosivih bolesti (srčanih bolesti, raka, kroničnih dišnih bolesti i dijabetesa) boreći se s nizom rizičnih čimbenika, među kojima debljinom. "Troškovi nedjelovanja znatno premašuju troškove poduzimanja mjera", ističe se u planu djelovanja WHO-a, koji objašnjava da su prekomjerna težina i debljina peti faktor rizika od smrti na svjetskoj razini te da najmanje 2,8 milijuna odraslih umire zbog njih svake godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙