FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetost na Bliskom istoku poduprla cijene nafte

Autor: gple
LONDON, 3. lipnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima nakon što je napetost na Bliskom istoku potisnula u drugi plan razočaravajuće gospodarske podatke iz Kine, potpirivši zabrinutost za opskrbu.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakratko pala 73 centa, na 99,66 dolara, da bi se potom naglo oporavila i barelom se trgovalo po cijeni od 100,89 dolara, što znači da je u plusu 50 centi u odnosu na zatvaranje tržišta u petak. Na američkom tržištu cijena barela porasla je 40 centi, na 92,37 dolara.

Na početku trgovanja cijene su pritisli razočaravajući podaci iz Kine. Tako se indeks menaždera nabave za industrijski sektor, koji izrađuje britanska banka HSBC, spustio u svibnju na 49,2 boda, signalizirajući prvi pad aktivnosti u kineskim tvornicama u sedam mjeseci, pod pritiskom slabije domaće i inozemne potražnje.

Novi se podatak nadovezao na niz postojećih naznaka usporavanja rasta u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. Tako je odvojeno objavljen službeni indeks menadžera nabave koji izrađuje kineski statistički ured a objavljen je također danas pao u prošom mjesecu na 54,3 boda, najnižu razinu od prošlogodišnjeg rujna.

"Cijene pritišću kineski podaci", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. "Ponuda nafte na tržištu obilna je a nema naznaka veće potražnje", dodaje.

Trend je preokrenula vijest da Iran planira iduće godine pokrenuti novi nuklearni reaktor. Na Zapadu strahuju da Teheran planira izraditi nuklearnu bombu.

Izrael je u prošlosti već bombardirao takve lokacije i sada se strahuje da bi mogao pokušati spriječiti aktiviranje novog iranskog reaktora i time prouzročiti sukobe u široj regiji, važnom dobavljaču nafte u svjetskim razmjerima.

Čelnik agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju izjavio je danas da nije postignut napredak u vidu stišavanja bojazni koje je potpirio iranski nuklearni program. Razgovori s Teheranom već se neko vrijeme vrte u krug, konstatirao je.

Dodatnu potporu cijenama pružile su i poplave u Europi, koje su blokirale promet na Rajni, a pojavili su se i problemi s proizvodnjom na Sjevernom moru.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 98,78 dolara, što znači da je 99 centi niža nego dan ranije.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙