FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. lipnja 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske od 2013. do 2017., definira obuhvat i stanje državne imovine te navodi kriterije i smjer za upravljanje tom 'uspavanom' imovinom, rekao je potpredsjednik Vlade Neven Mimica na sjednici Hrvatskog sabora. Strategija daje smjer i naputak kako da se dovrši izrada registra državne imovine, a istaknuta su dva važna opredjeljenja - nema prodaje i privatizacije prirodnih resursa te dionica i udjela u strateškim tvrtkama, istaknuo je. Iako je Hrvatska mala zemlja ima jedan od najvećih udjela ukupne državne imovine među članicama EU, no nemamo dovršene registre procjene državne imovine, kazao je Mimica dodavši kako se procjenjuje da imamo preko 30 milijardi eura državne imovine. No, od te imovine nemamo materijale koristi kao što primjerice to imaju Finska ili Švedska. Stretegijom se planira prodaja državnih udjela u više od 400 tvrtki u kojima država ima sitne udjele. Mimica je najavio i kako uskoro slijedi donošenje zakona o upravljanju državnom imovinom, te restrukturiranje Agencija za upravljanje državnom imovinom.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se danas u Banskim dvorima s vodećim ljudima tvrtke Rosneft Oil Company, a razgovarali su o mogućnosti suradnje u poslovima istraživanja, prerade, skladištenja i transporta nafte i plina, kao i mogućnosti suradnje na području elektroenergetike, izvijestila je vladina Služba za odnose s javnošću. Premijer Milanović iskazao je interes te naglasio otvorenost Hrvatske prema svim ulagačima koji imaju znanja i sredstva te da su, u ravnopravnoj poziciji u natjecanju s drugima, dobrodošli na hrvatsko tržište. U razgovoru su sudjelovali predsjednik Rosneft Oil Company Igor Sečin, prvi potpredsjednik Eduard Khudaynatov i potpredsjednik te kompanije Željko Runje. Na sastanku su sudjelovali i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović i posebni savjetnik predsjednika Vlade Siniša Petrović.

ZAGREB - Zatečeni smo ignorancijom, izjavili su u Hrvatskom saboru predstavnici 300-tinjak nezadovoljnih seljaka nakon što ih nitko iz Vlade, ispred koje su danas prosvjedovali, nije primio. Predstavnike seljaka u Saboru je primio predsjednik Odbora za poljoprivredu Franjo Lucić (HDZ). Zbog nepoznanica oko isplate poticaja tražili smo da nas prime premijer te ministri poljoprivrede i financija, ali to nije urodilo plodom. Zatečeni smo smo ignorancijom, izjavio je Stjepan Kunovec iz Odbora za udruge Hrvatske poljoprivredne komore. Požalio se da isplata poticaja nije transparentna, da se ne zna koja su sredstva za poticaje planirana, a koja isplaćena. Petar Franjić iz udruge Baranjska brazda proziva ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu za ignorantski odnos prema proizvođačima. Tristotinjak nezadovoljnih seljaka prosvjedovalo je ispred Vlade zbog neisplate poticaja u punom iznosu i drugih problema u poljoprivrednom sektoru, tražeći da o tome razgovaraju sa premijerom, odnosno ministrima poljoprivrede i financija. Ministar Jakovina izjavio je da je isplaćena većina potpora za 2012. i da je prosvjed neutemeljen. Predstavnike seljaka nije primio uz objašnjenje da za to nema potrebe, jer je njegovo ministarstvo nekoliko puta objasnilo situaciju.

OSIJEK - U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek danas je održana svečana sjednica Gospodarskog vijeća u povodu 160 obljetnice djelovanja i rada osječke Komore, a na svečanosti su uručene plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama Osječko-baranjske županije u 2012. godini. Plakete Zlatna kuna kao najuspješnije tvrtke dobile su "Kanaan" iz Donjega Miholjca u kategoriji malih tvrtki, "Ricardo" uz Darde u kategoriji srednjih i Tvornica šećera Osijek u kategoriji velikih tvrtki. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević čestitao je osječkoj Županijskoj komori na uspješnom radu, istaknuvši kako je razvoj gospodarstva Osijeka i Osječko-baranjske županije važan ne samo za Slavoniju i Baranju nego za cijelu Hrvatsku. Upozorio je kako se Hrvatska već pet godina nalazi u recesiji i krizi, što je predugo razdoblje da bismo mogli očekivati kako će se "stvari same po sebi početi riješavati". Moramo se mijenjati i stvarati svoje koncepte razvoja i budućnosti, okrenute prema mladima koje moramo zadržati u zemlji, jer je sve masovniji odlazak i visokoobrazovanih i niže obrazovanih mladih ljudi u druge zemlje, rekao je Vidošević.

ZAGREB - Mercator-H će nakon ulaska u EU zadržati udjel od gotovo 70 posto proizvoda domaćih, hrvatskih dobavljača, izvjestili su iz tog trgovačkog lanca napominjući kako godišnje otkupljuju 15.000 tona domaćeg voća i povrća te surađuju s ukupno 36 proizvođača iz svih regija Hrvatske. U cilju podrške plasmana domaćih poljoprivrednika, uvedena je i lokalna ponuda manjih proizvođača te se Mercator opredijelio da će sezonske proizvode nastojati plasirati na police trgovina u roku od 24 sata od branja. U Mercatoru procjenjuju da će se ulaskom Hrvatske u EU pojačati konkurencija na tržištu te da će strani trgovački lanci na hrvatskom tržištu u većoj mjeri nuditi proizvode iz globalnih izvora, no Mercator će i dalje svoju ponudu prilagođavati lokalnim potrebama potrošača. Predsjednik Uprave Mercator-H Samo Gorjup kazao je kako ususret ulasku Hrvatske u EU, Mercator-H nastavlja suradnju s domaćim poljoprivrednicima te će zadržati kriterij od 70 posto udjela proizvoda domaćih dobavljača na svojim policama.

BROČICE - Članovi Udruženja drvne tehnologije iz Finske u sklopu studijsko-turističkog putovanja po Hrvatskoj i Sloveniji posjetili su danas Drvnu industriju Quercus kod Novske, koja na finsko tržište godišnje izveze 20 posto svoje proizvodnje. Vlasnika Quercusa, Ante Mijića, rekao je da 116 radnika Quercusa godišnje preradi preko 40.000 kubika hrasta, jasena i bukve, a 95 posto proizvodnje izveze se u zemlje EU. Četrdesetak finskih drvnih inženjera upoznati su s proizvodnjom i tehnološkim mogućnostima Quercusa, a predstavnik Finaca, Koivu Ja Tähti Ky, istakao je kako već 15 godina uspješno surađuju s tom hrvatskom tvrtkom, te su izuzetno zadovoljni vrhunskom kvalitetom i točnošću isporuke ugovorene robe. Fince najviše zanimaju proizvodi od hrasta, jasena i bukve, zato su finski drvni inženjeri obišli i dio državne šume hrasta lužnjaka. Ondje ih je upravitelj Šumarije Novska, inženjer Mirko Bilman, upoznao s uzgojem i održavanjem šumske sastojine, naglasivši da se hrvatskim državnim šumama organizirano gospodari već 250 godina.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze nakon jučerašnjeg pada danas su porasli, Crobexu je vrijednost povećana za 0,91 posto, na 1.858,71 bod, a Crobexu10 za 1,13 posto, na 1.062,60 bodova. Redovni promet Burze danas je bio za oko dva milijuna kuna manji od jučerašnjeg, iznosio je malo manje od 11 milijuna, a tri su dionice ostvarile promete iznad milijun kuna. Najveći promet, od 2,7 milijuna kuna, imala je dionica HT-a uz porast cijene za 0,24 posto, na 209,50 kuna. Dionica Diokija je, uz najveći postotni porast cijene među trgovanijim dionicama, od 12,01 posto, na 30,69 kuna, ostvarila gotovo dva milijuna kuna prometa. Porast cijene za 3,85 posto, na 749,77 kuna, imala je dionica Končara Elektroindustrije kojom je ostvareno 1,2 milijuna kuna prometa. Promet dionicom Petrokemije iznosio je 643,9 tisuća kuna, a cijena joj je danas pala za 0,25 posto, na 214,50 kuna. Među trgovanijim dionicama veći postotni porast cijene imala je danas dionica Ingre, za 9,34 posto, dok je cijena dionici Varteksa pala za 9,80 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙